NOUTATI
Download
1 / 12

NOUTATI - PowerPoint PPT Presentation


  • 129 Views
  • Uploaded on

NOUTATI. IN DOMENIUL IT. PROCESORUL. In configurațiile actuale ale microcalculatoarelor procesorul rămâne piesa de baz a , inima sistemului de calcul. Creșterea permanentă a performanțelor acestuia se bazează pe miniaturizare, creșterea vitezei de calcul și tehnologii cu grafică integrată.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'NOUTATI' - louisa


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Noutati

NOUTATI

IN DOMENIUL IT


Procesorul
PROCESORUL

In configurațiile actuale ale microcalculatoarelor procesorul rămâne piesa de baza, inima sistemului de calcul. Creșterea permanentă a performanțelor acestuia se bazează pe miniaturizare, creșterea vitezei de calcul și tehnologii cu grafică integrată.


Noutati

  • Viteze de calcul marite

  • Se pot obține prin creșterea frecvenței de lucru a procesorului. Aceasta este totuși limitată deoarece temperatura procesorului crește proporțional cu frecvența, valori mari ale acesteia putând duce la distrugerea dispozitivului. In prezent vitezele uzuale ale procesoarelor sunt în jurul valorii de 2GHz, dar pot depăși aceasta valoare, chiar cu mult în anumite condiții de răcire. Pentru reducerea consumurilor de energie, ultimele modele de procesoare sunt proiectate să lucreze la frecvențe variabile, în funcție de încărcarea cu sarcini de lucru.

Datorita limitării frecvenței de lucru, pentru creșterea vitezei de calcul producătorii s-au orientat către o nouă soluție și anume includerea in același procesor a mai multor nuclee CPU și executarea sarcinilor de lucru în paralel de către mai multe astfel de unități .


Noutati

  • Miniaturizare

    Dimensiunile tranzistoarelor care compun procesoarele au scăzut continuu, generațiile actuale de procesoare conținând circuite cu dimensiuni de 32 nm. Pentru viitor producătorii au in curs de pregatire tehnologii de fabricație pe 22 nm.

  • Grafica integrată

  • Cererea tot mai mare de dispozitive de calcul mobile, a căror sursă de alimentare cu energie este limitată, a dus la proiectarea și fabricarea de noi generații de procesoare care au nucleul grafic GPU integrat pe aceeași pastilă de siliciu cu nucleele CPU și memoria cache.


Noutati

Cea mai mare frecvență de funcționare a unui procesor pentru desktop a fost atinsă de același AMD - FX cu 8 nuclee, la data de 31 August 2011, și are valoarea de 8,429 GHz, urmând să fie inclusă in Guinness World Records.

CEL MAI “TARE” . . .

Cele mai multe nuclee incluse in același procesor, destinat desktop-urilor, se găsesc in noua serie FX lansată de producătorul AMD, și care are in configurația maximă 8 nuclee CPU.

Cele mai performante procesoare actuale sunt cele din familia INTEL CORE i7 – generația a doua – Sandy Bridge. Ele coțin 4 nuclee CPU și unul

GPU și pot executa

4 sarcini de lucru în

paralel.

Cele mai economice procesoare sunt cele in arhitectura ARM și se regăsesc in dispozitivele mobile inteligente de ultimă generație (smartphone-uri, tablete grafice).


Hard disk uri hibride
HARD pentru desktop a fost atinsă de același AMD - FX cu 8 nuclee, la -DISK-uri HIBRIDE

Hard-disk-urile clasice, au ajuns la capacități mari de stocare de până la 3TB, dar suferă la viteza de accesare și transfer a datelor din cauza limitărilor mecanice date de elementele în mișcare.

Pe de altă parte SSD-urile (Solid State Drive) sunt discuri cu celule de memorie Flash care nu au părți în mișcare, cu viteze de accesare a datelor foarte bune, dar care au o capacitate limitată de stocare, 120-160 GB.

Firma SEAGATE a creat hard-disk-ul hibrid Momentus XT, o soluție de compromis care salvează pe un SSD de 4GB fișierele accesate cel mai des, în timp ce restul datelor sunt stocate pe un hard-disk clasic. Astfel, în majoritatea situațiilor, dispozitivul se apropie de performanța unui SSD și în același timp oferă spațiu de stocare de până la 500 GB.


Monitorul
MONITORUL pentru desktop a fost atinsă de același AMD - FX cu 8 nuclee, la

  • Tehnologia touchscreen(ecran tactil) – prin care monitorului i se adaugă, pe lângă funcția de dispozitiv de ieșire, și funcția de dispozitiv de intrare.

Acest lucru se obține prin folosirea unui ecran sensibil la atingere. In funcție de imaginea afișată pe ecran, de zona atinsă și de mișcarea efectuată, se pot introduce comenzi pentru microcalculator direct de pe suprafața monitorului, degetul indeplinind in acest caz functia cursorului de mouse.


Noutati

Wireless pentru desktop a fost atinsă de același AMD - FX cu 8 nuclee, la Display este o tehnologie Intel prin care notebook-urile dotate cu procesoare din generația a doua Core i – Sandy Bridge pot transmite un semnal wireless cu conținut video cu coloană sonoră. Tehnologia necesită un receptor care să fie conectat la monitorul sau televizorul unde urmează să se afișeze conținutul transmis.

Se elimină astfel cablurile de legătură dintre notebook și display. Distanța maximă pentru o comunicare fluidă între dispozitive este de 10m.


Noutati

Monitorul 3D pentru desktop a fost atinsă de același AMD - FX cu 8 nuclee, la folosește imagini filmate în condiții speciale, cu doua camere de filmat care simulează vederea umană. Pentru a fi vizualizate cu efecte tridimensionale, se folosesc ochelari speciali care separă din imaginea afișată, imaginea necesară fiecărui ochi. Cea mai noua tehnologie 3D elimină și această limitare, purtareaochelarilor nemaifiind necesară.

În acest caz monitorul are oconstrucție specială care preia sarcinaochelarilor, prin care practic se afișează două imagini simultan dardirecționate diferit, astfel încât fiecare ochi al utilizatorului să recepționezeimaginea care ii este destinată.


Placa video
PLACA VIDEO pentru desktop a fost atinsă de același AMD - FX cu 8 nuclee, la

Afisareaimaginilor 3D, mai ales cele in format Hight Definition, necesita un volum mare de calcul din parteamicrocalculatorului. Aceastasarcinaestepreluata de placile video care au fostdotate cu procesoaregrafice GPU tot maiputernice. Ca si in cazulprocesoarelor, mainou se folosesctehnologii multi-GPU, care permit ca maimulteplacigraficesaconlucreze la realizareaaceleiasisarcini. In functie de producatorulplacii, aceastatehnologiepoartanumele de CrossFireX in cazulplacilor video AMD-Radeonsi SLI (Scalable Link Interface) in cazulplacilor video nVIDIA.


Echipamente mobile
Echipamente pentru desktop a fost atinsă de același AMD - FX cu 8 nuclee, la Mobile

Datorita miniaturizarii si solutiilor tehnologice avansate tot mai multe echipamente portabile sunt dotate cu capabilitati specifice microcalculatoartelor. Pe langa notebook-uri si netbook-uri, in ultimul timp au aparut tot mai multe modele de tablete grafice si telefoane mobile inteligente (smartphon), care sunt dotate cu procesoare puternice si cu sisteme de operare speciale. Ele sunt folosite, printre altele, pentru activitati de comunicare prin posta electronica, navigare pe Internet, redare si achizitie de materiale multimedia.

Cel mai nou telefon mobil al firmei LG - Optimus 3D este primul smartphone care poate inregistra cat si reda continut 3D fara a fi nevoie de ochelari spaciali 3D.


Noutati

Game Over pentru desktop a fost atinsă de același AMD - FX cu 8 nuclee, la

Laura Daian

clasa a IX – a H

Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”