slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
PROIECT LA CHIMIE REALIZAT DE: GAITAN STEFANA SANDULACHI ANA-MARIA CLASA XI D PowerPoint Presentation
Download Presentation
PROIECT LA CHIMIE REALIZAT DE: GAITAN STEFANA SANDULACHI ANA-MARIA CLASA XI D

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 20

PROIECT LA CHIMIE REALIZAT DE: GAITAN STEFANA SANDULACHI ANA-MARIA CLASA XI D - PowerPoint PPT Presentation


  • 310 Views
  • Uploaded on

PROIECT LA CHIMIE REALIZAT DE: GAITAN STEFANA SANDULACHI ANA-MARIA CLASA XI D. Fenolii si importanta lor in sinteza medicamentelor. Fenolii sunt compusi organici derivati din benzen prin înlocuirea unui atom de hidrogen cu un hidroxil.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'PROIECT LA CHIMIE REALIZAT DE: GAITAN STEFANA SANDULACHI ANA-MARIA CLASA XI D' - lewis-glass


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

PROIECT LA CHIMIE REALIZAT DE:

GAITAN STEFANA

SANDULACHI ANA-MARIA

CLASA XI D

slide3

Fenolii sunt compusi organici derivati din benzen prin înlocuirea unui atom de hidrogen cu un hidroxil.

slide4

Ei sunt utilizati pentru producerea substantelor plastice policarbonate( sticle, cd-uri, casti), produse cosmetice. Pentru fabricarea hartiei,a lichidelor antigel si lacurilor, a materialelor plastice (relon, bachelita), inindustria parfumurilor, medicamentelor si cea farmaceutica.

slide5

Sir Joseph Lister

Folosește pentru prima oară fenolul în anul 1865 ca antiseptic la dezinfecția rănilor, din cauza caracterului iritant a fost înlocuit în chirurgie de alte antiseptice. Fenolul are un efect caustic asupra membranei celulei nervoase. Din cauza efectului bactericid se folosea ca dezinfectant, fiind folosit și la cultivarea plantelor producătoare de droguri ca ierbicid. Fenolul mai este folosit la producerea rășinilor artificiale ca bachelita care este un policondensat al fenolului și formaldehidei.

slide6

ASPIRINA

Aparitia aspirinei a avut loc abia în 1876 când L. Rien si S. Striker au demonstrat ca acidul acetilo-salicilic obtinut din fenol, adiministrat bolnavilor reumatici care febricitau, faceau sa scada temperatura întocmai ca si salcina, dar de mai mare intensitate. Substanta, care pâna atunci satisfacuse numai fantezia unor cercetatori de laborator, devine, peste noapte, un medicament. si inca un medicament bun! Era ceruta din ce în ce mai mult.

slide7

Celebra aspirina, de atunci, din 1893, a fost fabricata si utilizata în cantitati care, probabil, acum nu mai pot fi socotite.

Aspirina are actiune analgezica(inlatura temporar durerea)si antipiretica(scade temperatura corpului) se comercializeaza si sub denumirea de acid acetil salicilic.

Aspirina se poate obtine printr-o reactie de polimerizare ,din acid salicilic si anhidrida acetica si are gust dulce.

slide9

Nitroglicerina (cunoscută și sub numele trinitroglicerină sau trinitrat de glicerină) este o substanță explozivă având formula chimică C3H5(ONO2)3. În conditii normale de temperatura si presiune, nitroglicerina este un lichid incolor și inodor cu o solubilitate redusă în apă, având un gust dulceag, care administrat chiar în doze relativ mici provoacă dureri de cap.

slide10

Sinteza

Nitroglicerina se obține prin esterificarea glicerinei cu acid azotic concentrat, în prezența acidului sulfuric concentrat. Reacția are loc prin introducerea amestecului de acizi în glicerina răcită, procedându-se astfel deoarece, reacția fiind puternic exotermă, glicerina poate exploda sub însăși infuența energiei termice dezvoltate în cursul reacției. si adaugarea de HCL.

Reactia de descompunere

4 C3H5(ONO2)3 → 12 CO2 + 10 H2O + 6 N2 + O2

Această reacție explică puterea explozivă foarte mare a nitroglicerinei; după cum se observă din 4 părți de nitroglicerină rezultă aproximativ 29 părți gaze.

slide11

În 1867 chimistul suedez Alfred Nobel reușește să producă dinamita, amestecând nitroglicerină cu kieselgur, un pămînt poros din schelete de diatomee (specie de alge microscopice)

Cel mai puternic exploziv „clasic” a fost produs din nitroglicerină și nitrat de celuloză, în anul 1875, și a fost folosit la săparea tunelul Gotthard Elvetia, într-o rocă foarte dură.

Nitroglicerina stă la baza explozivilor clasici de azi, înlocuind praful de pusca.

slide12

Influienta negativa a nitroglicerinei

Nitroglicerina este o substanta daunatoare mediului!!!

Nitroglicerina este o substanta toxica!!!

slide13

Importanta in fabricarea explozivilor:

Nitroglicerina este un element important în fabricarea explozivilor, însă datorită sensibilității deosebite la acțiuni mecanice, manipularea ei trebuie făcută cu foarte mare atenție. Chimistul suedez Alfred Nobel înlătură acest dezavantaj prin transformarea nitroglicerinei în dinamita. Aceasta explodează numai sub influența unei capsule de fulminat de mercur, iar procentul de 25% kieselgur inactiv reduce capacitatea de explozie a nitroglicerinei.

Nitroglicerina este în prezent folosită în cantități mici la mărirea puterii substanțelor explozive pe bază de salpetru.

slide14

Importanta in medicina:

Prin acțiunea sa vasodilatatoare este folosit la tratarea crizelor de angina pectorala, insuficiență cardiacă și în cazurile acute de infarct cardiac, prin administrare sublinguală.

slide15

Influienta alcoolului etilic asupra coportamentului uman

Influienta alcoolului etilic

asupra

coportamentului uman

slide16

Efectele intoxicatiei cu alcool asupra comportamentului depind de doi factori: conceptiile si asteptarile celui care consuma cu privire la alcool si cantitatea de alcool ingerata. Acesti factori interactioneaza in mod complex pentru a influenta comportamentul.

slide17

La concentratii mari (alcoolemie >100mg%), alcoolul deprima atat centrii excitatori cat si pe cei inhibitori. Astfel e suprimat aproape orice, de la gandirea rationala la coordonarea motorie. Consumul de alcool este responsabil de aproape 50% din totalul accidentelor de circulatie fatale si pentru un total anual de 25.000 decese din aceasta cauza. La concentratii si mai mari (alcoolemia >500mg%), alcoolul aboleste starea de constienta mergand pana la coma. In final, alcoolul poate deprima centrii respiratori si, mai ales atunci cand este consumat in asociere cu sedative (ex. Diazepam), poate cauza moartea.

slide18

In afara alcoolurilor alifatice, numai etanolul si etilul sunt folosite in scop alimentar. Alcoolul a fost folosit de oameni inca din antichitate. Astfel, cele mai vechi bauturi alcoolice erau preparate prin fermentarea cartofilor sau a zaharului.

Aceste bauturi aveau, insa, un nivel scazut de alcool, deoarece o concentratie mai mare a acestuia presupunea o fermentare mai indelungata.

slide19

Alcoolul produce deteriorarea progresiva a sanatatii psihice si mintale. Sablonul consumatorilor de alcool se intinde de la consumul ocazional la consumul alcoolului in cantitati mari, pentru eliberarea stresurilor emotionale.

Alcoolismul duce la complicatii medicale, precum gastrita, ulcer, boli de ficat si de inima. Acesta poate afecta si sistemul nervos, provocand delir psihic si conduce la folosirea excesiva a jargonului prin faptul ca celulele creierului sunt distruse si duc la scaderea abilitatilor intelectuale. Consumul de etil sau metil poate deveni si mai periculos, provocand orbirea. Ca rezultat al consumului de alcool inima, ficatul, muschii scheletici si creierul sunt deteriorate si alcoolicul devine o epava din punct de vedere mintal si psihic.