polarizarea
Download
Skip this Video
Download Presentation
Polarizarea

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Polarizarea - PowerPoint PPT Presentation


 • 100 Views
 • Uploaded on

Polarizarea. Realizat de : Scutaru Nicusor Bogdan Laura Caraman Cristina Danila Cristian. General.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Polarizarea' - lavonn


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
polarizarea

Polarizarea

Realizat de :

Scutaru Nicusor

Bogdan Laura

Caraman Cristina

Danila Cristian

general
General
 • Polarizarea unei unde, inclusiv a undelor electromagnetice și de lumină, se manifestă atunci când unda dispune de anumite direcții (planuri) favorizate în care au loc vibrațiile (ondulațiile).
 • O undă (sau rază, fasciculă) de lumină naturală, venită de la Soare, nu este polarizată. Vibrațiile au loc pe toate direcțiile perpendiculare pe direcția deplasării razei, și anume la fel de intens, fără a favoriza vreuna din ele. Privită exact central de-a lungul direcției (axei) propagării, vibrațiile sunt distribuite uniform în jurul axei, și ca înclinare, și ca intensitate, astfel că punctele de maxim formează în jurul axei un cerc, mai exact un cilindru cu secțiunea un cerc („înfășurătoare”), cu diametrul determinat de amplitudinea vibrațiilor (deci infim, dar nu zero).
slide3
Lumina este polarizată atunci când vibrațiile de pe o anumită direcție (perpendiculară pe direcția propagării) sunt mai intense decât cele de pe celealte direcții. Lumina polarizată se întâlnește rar în natură, dar poate fi creată cu aparate speciale. La lumina polarizată este vorba de un cilindru al vibrațiilor cu secțiunea eliptică, deci de o elipsă, mai mult sau mai puțin alungită (turtită). Dacă turtirea este maximă atunci cilindrul se transformă într-un singur plan de vibrație, care trece prin axa deplasării undei. Polarizarea se numește atunci „totală” (altfel e doar „parțială”).
 • Polarizarea se refera la campului magnetic intr-o

unda electromagnetica. O unda al carei camp

electric oscileaza vertical sa spune ca avem o

poarizare verticala.(idem pt orizontal).

Campul electric din undele

luminoase ale soarelui vibreaza in toate deci direct

lumina soarelui poate fi numita nepolarizata.

Ochelarii Polaroid blocheaza lumina polarizata

orizontal si reduc luminozitatea luminii solare

ce nu se mai reflecta pe suprafete orizontale

title
Title
 • Se numeşte plan de polarizare planul, în care oscilează vectorul .Dispozitivul, cu ajutorul căruia poate fi obţinută lumină plan polarizată, este numit polarizator. Proprietatea principală a polarizatorului constă în aceea,că el lasă să treacă liber unda electromagnetică, al cărui plan de polarizare este paralel cu planul polarizatorului, însă reţine complet oscilaţiile perpendiculare pe acest plan. dintre planul de polarizare a luminii şi planul polarizatorului.Intensitatea luminii polarizate, trecute prin polarizator, variază în funcţie de unghiul
model studiu polarizare
Model studiu polarizare

Polarizarea luminii

Daca incepem sa rotim lama 2, vom observa ca intensitatea razei reflectate R2

incepe sa diminueze treptat, pana la un minim corespunzator unei rotatii de 90 grade.

Continund rotatia peste 90 grade, intensitatea incepe treptat sa creasca si atinge din nou valoarea maxima la o rotatie de 180 de grade fata de momentul de inceput al experimentului. Rotatia in continuare, cu inca 180 grade, determina evenimente similare.

diminuarea intensitatii razei
Diminuarea intensitatii razei
 • Cum se explica aceasta diminuare a intensitatii razei R2? Putem sa eliminam de la inceput orice consideratii legate de variatia unghiurilor de reflexie, care se metin constante, conform modelului expus. Ceea ce se modifica este orientarea planului de incidenta, care se roteste in jurul axei R1. Rezulta de aici ca fasciculul R1 nu are o structura omogena in jurul directiei de propagare. De aici se deduce ca lumina nu are oscilatii longitudinale, cum au de exemplu undele sonore, ci transversale pe directia de propagare, in mod similar cu o coarda vibranta. La nivelul coardei vibrante, vectorul de vibratie (elongatie) este totdeauna situat normal pe directia de propagare si localizat intr-un plan de vibratie. Orice alt plan nu contine vibratii ale corzii (undei).
aplicatii
Aplicatii
 • Toti pilotii, indiferent pe ce tip de aparat zboara au nevoie sa-si protejeze vederea impotriva reflexiilor razelor de lumina cu ajutorul ochelarilor de soare a caror lentile sunt polarizante.
 • Lentilele polarizante - sunt foarte indicate atat vara cat si iarna tuturor persoanelor  cu sensibilitate marita la lumina naturala, pilotilor, conducatorilor auto, schiorilor si pentru pescari deoarece imbunatatesc contrastul, elimina efectul de stralucire,  nu influenteaza perceptia culorilor, ofera protectie UV 100% si au un confort deosebit in utilizare. O marca renumita in domeniu este Polaroid.

Imagine fara ochelari polarizati

Imagine cu ochelari polarizanti

aplicatii1
Aplicatii

Filtrul de polarizare

 • Filtrul de polarizare se foloseste pentru a reduce reflexiile (de pe suprafete de genul apei sau sticlei), pentru a obtine culori mai saturate  sau pentru a obtine un cer mai interesant prin cresterea contrastului dintre nori si cer. Filtrul polarizator se poate folosit atat in fotografia color, cat si alb-negru. Desi exista multe softuri care pot fi utilizate pentru a obtine efectul unor filtre, efectul unui filtru de polarizare nu poate fi obtinut prin post-procesare. De retinut ca filtrul de polarizare scade cantitatea de lumina care patrunde in camera foto, expunerea fiind redusa cu 1-2 f-stopuri.

Imagine fara filtru

de polarizare

Imagine cu filtru

de polarizare

aplicatii2
Aplicatii

Polaroid

 • Aparatul foto Polaroid, inventat în 1947 de americanul Edwin Land, realizează fotografii"la minut". Acesta utilizează plicuri subțiri din plastic în locul rolelor de film. În interiorul lor se găsesc o bucată de film și un pachet cu substanțe chimice de developare, care sunt împrăștiate în momentul în care fotografia este realizată. Astfel, poza se developează în aproximativ un minut.
aplicatii3
Aplicatii

Filme 3D

 • Unmod de a produce iluzia unei imagini 3D este folosind un LCD şi ochelari polarizaţi care restricţionează lumina ce ajunge la fiecare ochi. Ce înseamnă asta? Pe un LCD imaginea este creată cu ajutorul unei surse de lumină aflată în spatele stratului de cristale lichide. În cazul LCD-urilor 3D polarizat după ce imaginea este creată, luminii care a străbătut stratul de cristale îi sunt aplicate două filtre de polarizare, unul pe verticală şi celălalt pe orizontală fiecare dintre acestea corespunzând unui plan în spaţiu: filtrele orizontale reprezintă forground-ul adică stratul din faţă cel mai vizibil iar filtrele verticale reprezintă background-ul sau ceea ce se vede în spate. 0chelarii 3D polarizaţi folosesc câte unul dintre aceste filtre pentru fiecare ochi – filtru vertical la ochiul stâng şi filtru orizontal pentru ochiul drept iar lumina este filtrată în funcţie de polarizare, fiecare ochi fiind expus doar planului al cărui lumină o receptează adică ochiul stâng vede doar planul din spate (polarizarea verticală) iar ochiul drept cel din faţă (polarizarea orizontală).
ad