CONSTANTIN BR
Download
1 / 5

CONSTANTIN BR ÂNCUŞI 19 feb. 1876 – 16 martie 1957 - PowerPoint PPT Presentation


  • 105 Views
  • Uploaded on

CONSTANTIN BR ÂNCUŞI 19 feb. 1876 – 16 martie 1957. “Brâncuşi s-a născut la Hobiţa şi nu va muri niciodată”. Geo Bogza. CONSTANTIN BR Â NCU Ş I. (n.19.02.1876 – d. 16.03.1957).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CONSTANTIN BR ÂNCUŞI 19 feb. 1876 – 16 martie 1957' - lavender


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

CONSTANTIN BRÂNCUŞI

19 feb. 1876 – 16 martie 1957

“Brâncuşi s-a născut la Hobiţa şi nu va muri niciodată”.

Geo Bogza


CONSTANTIN BRÂNCUŞI

(n.19.02.1876 – d. 16.03.1957)

Sculptor al secolului XX, figură centralăîn mişcarea artistică modernăşi un pionier al abstractizării.Esteconsiderat părintelesculpturiimoderne. Sculpturile sale se remarcăprineleganţa formeişiutilizareasensibilă a materialelor, combinândsimplitateaarteipopulareromâneşti cu rafinamentulavant-gardeipariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât şiimportanţa acordatăluminiişi spaţiuluisunttrăsăturilecaracteristicecreatieilui Brâncuşi. Opera sa a influenţat profundconceptul modern de formăîn sculptură, picturăşidesen.


LUCRĂRI DIN TIMPUL ŞCOLII 1898-1906

BustulluiVitelius(1898)

Vitellius a fost sculptat în primele săptămâni ale intrării în Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, după un mulaj din sala cursurilor. A obţinut o menţiune onorifică pentru acest bust. Încă din această lucrare se poate observa preocuparea lui Brâncuşi de a reda caracterul personajului avut ca model. Este una dintre puţinele lucrări rămase din timpul şcolii.

Capul lui Laocoon(1900)

Brancusi obtine o medalie de bronzpentrubustul „Laocoon” in cardulunui concurs organizat la ScoalaNationala de Arte Frumoase din Bucuresti.


Ecorseul(1902)

Orgoliu(1905)

Portretulesteconceputpe o structuralinistitasisimetrica. Calmul, exprimat de sculptura in ansamblu, esteputindisturbat de privireafetei care ascunde o umbra usoara. 

Brancusi s-a simtitmaiatras de opera „Independentilor”, decat de academicienii din scoala, totusi a studiattemeinicmodelajulsianatomia, lucrudemonstrat de sculpturasa "Ecorseul".

Lucrareadenota o excelentacunoastere a anatomiei. 


Copil(1906)

Supliciu(1906)

Este o aprofundare a temei "copilului", sculptorulincercandsaredeastareasufleteasca a modelului.Suferinta nu esteredataprintrasaturilefetei, ciprinpozitiacapuluisiprinusoaracontorsiune a bustului. Opera a fostrealizata in ultimul an petrecut la ScoalaNationala de Arte Frumoase din Paris, siestelucrarea care i-a placutcelmaimultlui Rodin.

ProfesorulMihaiDragomirescuafirma ca bustul a iesit din manaceluimai mare talent ce am avutpanaacumsi ca sigurantasiindrazneala cu care a fostmodelatCopilul nu am maiintalnit-o decat in bucaticlasice. 


ad