sz m t stechnika t rt nete n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Számítástechnika története PowerPoint Presentation
Download Presentation
Számítástechnika története

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Számítástechnika története - PowerPoint PPT Presentation


 • 96 Views
 • Uploaded on

Számítástechnika története. Készítette: 9.a. 0.generáció. Abakusz Ókor.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Számítástechnika története


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Presentation Transcript
  1. Számítástechnika története Készítette: 9.a

  2. 0.generáció

  3. Abakusz Ókor Az abakusz ókori (valószínűleg mezopotámiai) eredetű egyszerű számolási segédeszköz. Rudakon, drótokon vagy hornyokban ide-oda mozgatható golyókat tartalmaz. Az egy-egy rúdon lévő golyók helyzete egy-egy számjegyet, a rudak egy-egy helyíértéket jelentenek. Így egy hatsoros (hat rudat tartalmazó) abakuszon a legnagyobb ábrázolható szám a 999 999. Az összeadás és a kivonás igen egyszerűen és gyorsan elvégezhető abakusszal, a szorzás és az osztás sokkal körülményesebb. Az abakusznak igen nagy előnye, hogy az analfabéták is tudtak vele számolni.

  4. Wilhelm Schickard(1592-1635) • Németországban szültetett. 1623-ban olyan számítógépet tervezett, amelyben egymáshoz illeszkedő tíz és egyfogú fogaskerekek vannak. Ezen a mai fordulat számlálóhoz hasonló elvű gépen elvégezhető volt mind a négy alapművelet 1957-bentalálták meg két levelét,amelyben írt a gépéről. Az IBM 1960 körül elkészítette a gép moteljét.

  5. John Napier(1551-1617) John Napier(Laird of Merchiston) skót matematikus. Az ún. Napier-csontok segítségével gépesítette a szorzás müvletét. Ő volt a logaritmus egyik feltalálója. 10 jegyű szám összeszorzása néhány másodperc alatt.

  6. Pascal(1623-1662) • Matematikai kutatásai és eredményei elismert tudóssá tették, bár egyéb munkásságainak sem kisebb az érdeme hírneve megszerzésében. Pascal nagy tehetségnek bizonyult, már 12 éves korára ,,felfedezte” Euklidesz törvényeinek nagy részét. 1642 és 1644 között apja munkájának megkönnyítésére számológépet készít. Ez volt a világ első mechanikus számológépe.

  7. Leibnitz˙(1646-1716) • Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)Gottfried Wilhelm Leibniz fejlesztette tovább Pascal számológépét.Ez a gép volt az első, amely közvetlenül végezte el az osztást és a szorzást, valamint kiegészítő művelet nélkül a kivonást. Az általa megépített összeadó-szorzó gép a szorzást visszavezette az összeadásra.

  8. Charles Babbage(1791-1871) • Angol matematikus, korai számítógéptudós Gépeit nem fejezte be anyagi és személyes okokból. 1991-ben befejezték a Differenciálgépet. 25 ezer alkatrész, 15 tonna, 2,5m magas.

  9. Joseph-Marie Jacquard(1752-1834) • Francia selyemszövő és gépész. 1806-ban épített egy olyan, lyukkártyával vezérelt szövőszéket, amelyen a legbonyolultabb mintákat is el lehetett készíteni. Ez volt az első digitális gép, amelyet szabadalmaztatójáról Jacquardról neveztek el. A textilipar pedig még ma is használja a jacquardminta elnevezést.

  10. Herman Hollerith(1860-1929) • Az Egyesült Államok 1880-as népszámlálásán 55 millió ember adatait gyüjtötték össze.Az adatokat 500 ember összesítette 36 szempont szerint.Jacqard deszkalapjához hasonlóan.

  11. Konrad Zuse(1910-1995) • Német mérnök • Első jelfogókkal működő számítógép • Z1-mechanikus • Z2-elekrtomechanikus (relés) • Z3-kettes számrendszer, elekronikus programvezérlet