goji lycium barbarum vo e veka l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
GOJI (Lycium barbarum) VOĆE VEKA PowerPoint Presentation
Download Presentation
GOJI (Lycium barbarum) VOĆE VEKA

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 21

GOJI (Lycium barbarum) VOĆE VEKA - PowerPoint PPT Presentation


  • 1644 Views
  • Uploaded on

GOJI (Lycium barbarum) VOĆE VEKA. -Nazivaju je ‘’CRVENI DIJAMANT’’ u medicini -Prirodna pomoć za revitalizaciju stanja zdravlja organizma. “A&S UNION” SUBOTICA IVE ANDRIĆA 7. Tel/fax:024/525813 asunionzavod @ gmail.com www.asunion.rs. BILJKE GOJI SE RAZMNOŽAVAJU INVITRO.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

GOJI (Lycium barbarum) VOĆE VEKA


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
nazivaju je crveni dijamant u medicini prirodna pomo za revitalizaciju stanja zdravlja organizma
-Nazivaju je ‘’CRVENI DIJAMANT’’ u medicini-Prirodna pomoć za revitalizaciju stanja zdravlja organizma

“A&S UNION” SUBOTICAIVE ANDRIĆA 7.Tel/fax:024/525813asunionzavod@gmail.comwww.asunion.rs

slide13

-Olakšava bolno stanje zglobova, bolje funkcionisanje jetre i srca, opušta krvne sudove i pojačava prenos kiseonika kroz krvni sistem, smanjuje krvni pritisak, sprečava sterenje kože, rešava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijih osoba, prirodna vijagra...-Antioksidans koji sprečava proces odumiranja tkiva i nastanak karcinoma različitog oblika

slide14

Američki stručnjaci je smatraju voćem veka. Istraživanja su potvrdila da Goji plodovi sadrže 18 aminokiselina , koje su neophodne za organizam , 21 mineral, mnogo vitamina, aminokiselina i ostalih sastojaka potrebni za jačanje imuniteta organizma koji je preduslov za zdrav i dug život čoveka. Znači, bobice Gojia se nalaze na prvom mestu ORAC lestvice , koja meri antioksidativna svojstva sa fantastičnih 23.000 jedinica na 100 g Goji bobica.

ENERGETSKA VREDNOST, TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE I EKONOMSKA OPRAVDANOST

slide15

Na drugom mestu je šljiva koja ima (samo) 5.770 jedinica. Učinak koji je zadivljijući se vezuje za antioksidanse koji sprečavaju proces odumiranja tkiva te nastanak karcinoma u telu i različitog oblika raka u telu, posebno raka maternice i dojke kod žena, prostate kod muškaraca i rak debelog creva.

slide16

Kao voćna vrsta, je ustvari grm koji naraste od 2-3 metra u visinu i 2 metra u prečniku i cveta od šestog do osmog meseca, a plodovi sukcesivno sazrevaju od devetog do desetog meseca u godini. Plodovi Gojia su crvene bobice, dužine 1-2 cm, koje se jedu u sirovom stanju ili osušene, ili sokova i sirupa. Bobice po ukusu podsećaju na groždjice, a od bobica se takodje mogu spravljati: čajevi, likeri, dodatak vinu, jogurtu, ulaze u recepturu sa rižom, piletinom ili dodatak salatama. Dnevni unos po osobi je od 10-30 grama osušenog ploda.

slide17

Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahteva (gotovo) nikakvu negu prskanja ili zaštite. Ukoliko se gaji u plantažama na područjima semiaridne ili aridne klime, ili na peskovitom zemljištu, a da bi se obezbedio korektan prinos, potrebno je navodnjavanje i folija na zemljištu koja štiti od korova i isparavanje vode iz zemljišta. Sadi se u plantažama na razmak 3 x 3 metra ili 1100 biljaka /ha.

slide18

EKONOMSKA OPRAVDANOSTZa sada se voće Goji uvozi iz Kine i kod nas, u nekim biljnim apotekama, se prodaje u sušenom obliku po ceni od 5.000 dinara/kg u maloprodaji.-Prve godine, biljka zasadjena u martu mesecu do kraja godine već cveta i donese stotinak i više plodova.-U drugoj godini u intenzivnoj proizvodnji donosi 0,3 kg/biljka osušenog ploda, što iznosi 330 kg /ha.-U trećoj godini donosi 1,5 kg/biljka ili 1650 kg/ha.-U petoj godini donosi 3 kg biljka ili 3300 kg/ha.

slide19

Preračunato u dinare po (eventualno) otkupnoj ceni od 2500 din/kg sušenog voća (maloprodajna cena je 5000 din/kg) tada po godinama dobijemo prihod:U drugoj godini za (330 kg) puta 2500 din/kg to iznosi 825.000,00 dinaraU trćoj godini za (1650 kg) puta 2500 din/kg to iznosi 4.125.000,00 dinaraU petoj godini za (3300 kg) puta 2500 din/kg to iznosi 8.250.000,00 dinara Troškovi proizvodnje se odnose na :Čuvanje plodova od ptica koje mora biti besprekornoBranje bobica (sukcesivno), pranje i sušenje ( prirodno ili veštačko)Pakovanje u zbirne (uslovne) džakove

slide20

TROŠKOVI ZASNIVANJA VOĆNJAKA PO HASadnice ožiljene jednogodišnje biljke od 10-12 cm košta 350,00 din/komadšto po hektaru iznosi 385.000,00 dinara.Folija postojana 3 godine na zemlji iznosi 65.000,00 dinara/haPolaganje folije na zemljište sa crevom za navodnjavanje košta 20.000,00/haCrevo za navodnjavanje iznosi 40.000,00 /haHydrogel za čuvanje vlage 15.000,00 dinaraSredstvo za dezinfekciju zemljišta i korena Trifender wp 1 kg 7500,00 din.Sveukupno: 532500,00 dinara po hektaru.Naručilac, korisnik treba da obezbedi radnu snagu za sadnju, dovod vode do razvučenih creva, poprečni ili lateralni vod od alaktan cevi i priključak creva za lateralni vod.

slide21

OBAVEŠTENJE KORISNICIMA-PREDUZEĆE ‘’AS UNION’’ IZ SUBOTICE JE GENERALNI ZASTUPNIK I UVOZNIK SERTIFIKOVANOG MATERIJALA SA FITOSANITARNIM PASOŠEM-SADNICE SU PROIZVEDENE INVITRO ( IZ TKIVA ) PRILAGOĐENE ZA NAŠE USLOVE -ZBOG NAČINA PROIZVODNJE SADNOG MATERIJALA NE DOLAZI DO CEPANJA OSOBINA U F1 GENERACIJI-SADNICE ZA PROLEĆNU SADNJU SE NARUČUJU DO SREDINE DECEMBRA 2011. GODINE, SA OBAVEZNIM UČEŠĆEM 30% OD VREDNOSTI SADNOG MATERIJALA