legy zni a f lelmet s a kudarcot n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Legyőzni a félelmet és a kudarcot! PowerPoint Presentation
Download Presentation
Legyőzni a félelmet és a kudarcot!

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 24

Legyőzni a félelmet és a kudarcot! - PowerPoint PPT Presentation


 • 48 Views
 • Uploaded on

Legyőzni a félelmet és a kudarcot!. Nézzen szembe félelmeivel és győzze le őket!. Tanulj meg győzedelmeskedni félelmeid felett….

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Legyőzni a félelmet és a kudarcot!' - lamond


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
legy zni a f lelmet s a kudarcot

Legyőzni a félelmet és a kudarcot!

Nézzen szembe félelmeivel és győzze le őket!

tanulj meg gy zedelmeskedni f lelmeid felett
Tanulj meg győzedelmeskedni félelmeid felett…

Történt már Önnel az, hogy annyira félt a bukástól, hogy inkább nem is merte elvállalni a feladatot? Vagy megesett Önnel az, hogy félelmei miatt nem tudott egy feladatra megfelelően koncentrálni, s emiatt bukás lett a dolog vége?

Közülünk már sokan megtapasztalhatták ezt az érzést. A kudarctól való félelem visszatarthat minket egyes feladatok elvégzésétől. Arra késztethet minket, hogy ne tegyünk semmit, s így előre sem tudunk lépni az életben. Ha hagyjuk magunkon eluralkodni a félelmet, olyan lehetőségektől eshetünk el, amelyek többé az életben nem adódnak számunkra.

a f lelem rz s nek okai
A félelem érzésének okai

Mindannyian félünk a kudarctól. De az igazi félelem akkor fontos, ha megakadályoz minket abban, hogy valamely feladatot elvégezzünk, azaz a félelem blokkol minket, és ez az érzés még felnőtt korban is kísért.

A félelem kialakulását sok okhoz köthetjük. Például túlságosan kritikus szülő vagy tanár is kiválthat bennünk ilyen érzéseket. Mivel ilyen esetek már gyermekkorban előfordulhatnak, az érzés még felnőtt korban is kísér minket.

Súlyos csapás szintén okozhat hasonló tüneteket. Vegyünk példaként egy esetet: Önnek néhány évvel ezelőtt egy komoly csoport előtt kellett szerepelnie. A szereplés nagyon gyengén sikerült. Az élmény olyan félelmet válthatott ki Önben, hogy ez a félelem nem csak a szereplésre, hanem az élet más területeire is kiterjedhet. És ez a félelem még mindig Önben él, évekkel később.

a f lelem vagy a buk st l val f lelem jelei
A félelem vagy a bukástól való félelem jelei
 • A félelem kialakulásának a következő tünetei lehetségesek:
  • Fél attól, hogy új dolgokat próbáljon ki, nem mer részt venni kihívó feladatok végrehajtásában.
  • Félelem a jövőtől, félelem attól, hogy célját nem tudja megvalósítani, félelem valamitől, amelyet Ön még azonosítani sem tud.
  • Törekedés a tökéletességre: Csak olyan dolgokat mer bevállalni, amiről tudja, hogy egészen biztosan sikerülni fog.
kudarc rtelmez se
"Kudarc” értelmezése

Lehetetlenség leélni az életet kudarcok nélkül. Akik ezt meg tudják tenni, minden bizonnyal állandóan otthon maradnak, s nem mennek sehová. Tegyük egyértelművé: ők egyáltalán nem élik életüket.

A legcsodálatosabb dolog a bukásban az, hogy úgy értelmezzük, ahogy akarjuk!

a kudarc nem a v g kezdete
A kudarc nem a vég kezdete

Tekinthetünk a kudarcra úgy is, mintha „Maga a vég lenne”. Láthatjuk a sikertelenséget úgy is, mintha maga a képességeink hiánya okozta volna. De hihetetlen tanulási lehetőségnek is tekinthetjük őket. Amikor kudarcot vallunk, azt is gondolhatjuk, hogy milyen csodálatos lehetőségünk adódott ismét tanulni valamit. Az ilyen leckék segítségével tudunk előre lépni, tanulni. A kudarcok csak akkor állítanak meg a fejlődésben, ha hagyjuk őket uralkodni magunkon.

sikeres emberek is t ltek m r kudarcot
Sikeres emberek is átéltek már kudarcot
 • Nagyon könnyű olyan sikeres embereket találni, akik kudarcok sorát élték meg. Például:
  • Michael Jordant nyugodtan hívhatjuk a kosárlabda egyik királyának. És mégis: középiskolában a kosárlabda csapat vezetője kicsapta a csapatból, mert úgy gondolta, hogy nem elég jók a képességei a játékhoz.
  • Warren Buffet, a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, sikertelenül jelentkezett a Harvard Egyetemre.
  • Richard Branson, a „Virgin empire” tulajdonosa, eredmény nélkül hagyta ott a középiskolát.
a kudarc mint seg ts g
A kudarc mint segítség

A kudarc sokat segíthetnek abban, hogy olyanokat tanuljunk meg magunkról, amelyekről máskülönben sohasem szerezhettünk volna tudomást. Például megtaníthat minket a kudarc arra is, hogy tudjuk, milyen erősek tudunk lenni kellemetlen helyzetekben. A kudarc megmutathatja, hogy ki is igazában a barátunk. De feltárhat Önben rejtett tartalékokat, ösztönzőket is.

Gyakran az igazi tapasztalatok csak a kudarc után gyűlnek össze. Az ilyen tapasztalatokból való tanulás alapja a sikernek.

a f lelem legy z se
A félelem legyőzése

Rá kell jönnünk, hogy bármit teszünk, van benne kockázat, azaz adott a kudarc lehetősége. Szembenézni a kockázattal nemcsak bátorság kérdése: inkább a teljes, értékesebb élet egyik eleme.

hogyan gy zzem le f lelmeimet
Hogyan győzzem le félelmeimet?
 • Elemezzen minden lehetséges végkifejletet – Nagyon sok ember azért érez félelmet, mert fél az ismeretlentől. Távolítsa el a félelmet azzal, hogy minden lehetséges megoldást végiggondol, s csökkenti a kockázat valószínűségét.
 • Tanuljon meg sokkal pozitívabban gondolkodni – A pozitív gondolkodás rettenetesen hatékony dolog ahhoz, hogy valakinek önbizalma jelentősen nőjön.
hogyan cs kkentsem a kock zatot
Hogyan csökkentsem a kockázatot?
 • Vizsgálja meg a legrosszabb variációt – Néhány esetben a legrosszabb lehetőség óriási kudarcot jelent, és teljesen okot adhat arra, hogy féljünk a jövőtől. Ha pontosan tudjuk, mit teszünk akkor, ha a legrosszabb lehetőség jön be, már csökkentettük félelmünket a jövőtől.
 • Legyen terve – Ha tart attól, hogy a terv nem valósul meg, akkor mindig legyen egy „B” terve. Ezzel a tervvel csökkentheti a jövőtől való félelmét.
a c lok sokat seg thetnek
A célok sokat segíthetnek

Kezdje azzal, hogy kis célokat állít fel magának. Ezek olyan célok lehetnek, amelyek kihívóak ugyan, de könnyen teljesíthetők. Úgy gondoljon erre a sikerre, mintha mindez csak előjátéka lenne a későbbi sikereknek.

Például ha Ön túlságosan is fél attól, hogy elbeszélgessen az új osztályvezetővel (akinek joga van Önt értékelni és ösztönözni), akkor tegye ezt az első céljává. Pontosan tervezze meg, mit és mikor mond neki, ha megáll az irodája előtt a jövő héten.

kis l p sek a gy zelem fel
Kis lépések a győzelem felé

Apróbb céljait használja fel arra, hogy nagyobb céljait megvalósítsa. Ne mindig a végcélra gondoljon. Csak a következő lépésre figyeljen, mutatkozzon be az osztályvezetőnek, vagy beszéljen az iskola igazgatójával. Ennyi elég lesz.

Ha csak kis és könnyen megvalósítható lépéseket tesz, növeli önbizalmát, és lassan előre is halad. Közben elkerüli annak lehetőségét, hogy a végső célra koncentrálva elveszti kitartását.

figyelmeztet s
Figyelmeztetés

Néha a félelem érzete valamely komolyabb betegség előjele lehet. Érdemes azért elbeszélgetni erről orvosával is.

v gs tanuls gok
Végső tanulságok

Sokan tapasztalatunk félelmet, viszolygást a kudarcoktól. De ez nem tántoríthat el minket attól, hogy előre haladjunk.

A félelemnek sok oka lehet: gyermekkori élményektől egészen olyan hibákig, amelyeket felnőtt korunkban követtünk el. Fontos, hogy van lehetőségünk választani. Választhatjuk azt, hogy tovább félünk, de választhatjuk azt is, hogy eldobjuk magunktól a félelmet.

Kezdje azzal, hogy több apróbb célt állít maga elé. Tanulja meg kiaknázni és meglátni az Ön előtt álló lehetőségeket. Értékeljen minden lehetséges megoldást saját józan eszével. Dolgozzon ki fejlesztési tervet önmaga számára. Azzal hogy biztosan és lassan halad előre, megszabadul korábbi félelmeitől.

n mit tesz ha
Ön mit tesz, ha…

Kudarc éri?

 • Azt gondolom, hogy nekem semmi sem sikerül. Én mindig vesztes vagyok és az is maradok.
 • Ismét megpróbálom, hátha másodszorra szerencsém lesz. Ha megint nem sikerül, akkor feladom.
 • Megpróbálok tanulni belőle. Másokat is megkérdezek, miért nem sikerült elsőre, figyelek válaszaikra, majd ismét megpróbálom, egy picit másképp.
gondolkodjon el a k vetkez k n
Gondolkodjon el a következőkön!

Tekinthetünk a kudarcra úgy is, mintha „Maga a vég lenne”. Láthatjuk a sikertelenséget úgy is, mintha maga a képességeink hiánya okozta volna. De hihetetlen tanulási lehetőségnek is tekinthetjük őket. Amikor kudarcot vallunk, azt is gondolhatjuk, hogy milyen csodálatos lehetőségünk adódott ismét tanulni valamit. Az ilyen leckék segítségével tudunk előre lépni, tanulni. A kudarcok csak akkor állítanak meg a fejlődésben, ha hagyjuk őket uralkodni magunkon.

gondolkodjon el a k vetkez k n1
Gondolkodjon el a következőkön!

Gyakran az igazi tapasztalatok csak a kudarc után gyűlnek össze. Az ilyen tapasztalatokból való tanulás alapja a sikernek.

Ma nem tanul kudarcaiból, és ismét próbálkozik, tényleg csak a szerencséjére számíthat!

igen igaz
Igen, igaz!
 • A kudarcot hihetetlen tanulási lehetőségnek is tekinthetjük. Amikor kudarcot vallunk, azt is gondolhatjuk, hogy milyen csodálatos lehetőségünk adódott ismét tanulni valamit. Az ilyen leckék segítségével tudunk előre lépni, tanulni. A kudarcok csak akkor állítanak meg a fejlődésben, ha hagyjuk őket uralkodni magunkon.
n mit tesz ha1
Ön mit tesz, ha…
 • Nagyon fél a feladattól, a feladatban rejlő kockázatoktól?
  • Előre elemzek minden lehetséges opciót. Jót és rosszat is. Megpróbálom előre kiszámítani a dolgok kockázatát, s „B” tervet is készítek, ha valami nem úgy alakulna, mint ahogy elgondolom azt.
  • Meg sem próbálom. Nekem soha semmi sem szokott sikerülni!
  • Lesz, ami lesz! Majd csak történik valami!
igen gy igaz
Igen, így igaz!

Nagyon sok ember azért érez félelmet, mert fél az ismeretlentől. Távolítsa el a félelmet azzal, hogy minden lehetséges megoldást végiggondol, s csökkenti a kockázat valószínűségét.

gondolkodjon el a k vetkez k n2
Gondolkodjon el a következőkön!
 • Tanuljon meg sokkal pozitívabban gondolkodni – A pozitív gondolkodás rettenetesen hatékony dolog ahhoz, hogy valakinek önbizalma jelentősen nőjön.
 • Növelje önbizalmát! Az lehetetlen, hogy Önnek semmi sem sikerüljön.
gondolkodjon el a k vetkez k n3
Gondolkodjon el a következőkön!

Ha így gondolkodik, akkor nagyon nagy kockázatot vállal.

Ne kockáztasson! Ön is irányíthatja sorsát! Sőt, irányítania is kell!