prosa sebastian gordan cristian cls viiie1
Download
Skip this Video
Download Presentation
Prosa Sebastian Gordan Cristian Cls.VIIIE1

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Prosa Sebastian Gordan Cristian Cls.VIIIE1 - PowerPoint PPT Presentation


  • 70 Views
  • Uploaded on

STATUL DEMOCRATIC. De:. Prosa Sebastian Gordan Cristian Cls.VIIIE1. Ce este democratia ?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Prosa Sebastian Gordan Cristian Cls.VIIIE1' - lacy


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
prosa sebastian gordan cristian cls viiie1
STATUL DEMOCRATIC

De:

Prosa Sebastian

Gordan Cristian Cls.VIIIE1

slide2
Ceestedemocratia?
  • DEMOCRATIA este un sistem de guvernarecaracterizatprinparticipareacetatenilor la procesul de conducere.Acestregim politic se definesteprin:- separatiaputerilor in stat;- alegerilibere;- pluralism;- respectareadrepturilorsilibertatiloroamenilor;- domniamajoritatiisiprotectiaminoritatiilor. 
  • Cuvantul DEMOCRATIE  a fostpentru prima data folosit in urma cu aproximativ 2500 anisiprovine din limbagreaca in care “demos” inseamnapopor, iar “kratos” inseamnaputere. Prindemocratie se intelegeputereapoporului, conducereapoporului de catrepopor.
slide3
Inceputuriledemocratiei

Democratia a aparut in Atena in secolul al VI – lea inainte de Hristossi a cunoscut o dezvoltaredeosebita in secolulurmator, in timpulluiPericle.

In Atena, toticetateniiputeaulua parte, in mod nemijlocit, la adoptareadeciziilor de interes public. Exista o democratiedirecta. Cetatea era condusa de un Sfatsi de AdunareaPoporului

Sfatul era alcatuit din 500 de membri, cate 50 de reprezentanti din fiecaretribteritorial, desemnatiprintragere la sorti, pe o perioada de un an sipentru maximum doua mandate. Pentru a deveniimembru al Sfatului, o persoanatrebuiesaaibacetateniaateniana, varsta de minimum 30 de anisisapromoveze un examen de moralitate.

slide4
Adunareapoporuluiestealcatuita din chiarsocietatea in totalitateaei, exceptiefacandsclavii, femeilesistrainii, care nu erauconsideraticetateni. Adunareaputea decide prinmajoritatesimplaasupraoricareiprobleme de interes public. Judecatile se tineau in fataunorjuriialcatuite din 501 de membri, care luau hotarari tot prinvotmajoritar.
  • Democratiadirecta a functionataproximativ 200 de ani. Ea a fostposibiladeoarece in Atenanumarulcetatenilor era mic, iar la intrunirilepubliceparticipau, in mod obisnuit, maiputin de jumatate. Insa, pemasuracecomunitatile s-au dezvoltat din punct de vederedemografic, conducereaacestora de catretoticetatenii nu a maifost, practic, posibila. In epocamoderna, loculdemocratieidirecte a fostluat de democratiareprezentativa.
slide5
Primele state democraticemoderne
  • Primele state democratice moderne sunt Marea Britanie si S.U.A., unde s-a trecut la separarea puterilor in stat si la alegerea conducatorilor. In Anglia, in 1689, conform Declaratiei drepturilor, puterea a fost incredintata unui parlament ales in mod liber de cetatenii cu drept de vot, iar in S.U.A., in 1787, a fost adoptata prima constitutie moderna. In secolele urmatoare, sistemul democratic s-a extins in numeroase tari, indiferent de forma lor de guvernamant.
slide6
Democratia in zilelenoastre
  • Stateleactuale au milioane de locuitori, de aceeaadunareatuturorcetatenilor, pentru a dezbatediferiteproblemesipentru a luadecizii cu privire la intreagasocietate a devenit, practic, imposibila.Cetateniideleagaputereaunorreprezentantipe care ii aleg , din randurilelor, pentru a se ocupa de treburilepublice . Alegerilelegitimeazadreptulreprezentantilor de a decide in loculsi in numelepoporului.Democratiapresupuneexistentaunorvalori, precum: libertatea, dreptateasiegalitatea. Acesteareprezintaidealuripentru care oamenii au luptatintotdeaunasi in acelasitimp, reperepebazacarora s-au creatnormelecereglementeazaviata in societate.
slide7
In viata de zi cu zi, acestea nu sunt usor de realizat, pentru ca, pe de alta parte, pe terenul libertatii de exprimare se pot confrunta valori de baza ale democratiei:credintele religioase, ideile politice ale unor cetateni pot intra in conflict cu ale altora.Pe de alta parte, anumiti cetateni ai societatii democratice considera ca toate ideile ar trebui exprimate, iar cele valoroase, dezbatute si puse in practica. Exista insa si persoane care considera ca sunt unii care incita la violenta si ura, iar prin urmare, acestea nu ar trebui exprimate. Esenta democratiei o constituie participarea cetatenilor la viata publica. Aceasta inseamna preocuparea cetatenilor pentru problemele comunitatii, responsabilitate, interes pentru evenimentele sociale majore dezbatute de mass-media si chiar angajarea politica.
slide8
Avantajeledemocratiei

Printre avantajele democratiei se numara urmatoarele elemente: participarea efectiva a populatiei la procesul de luare a deciziilor; prezenta unor elite care guverneaza societatea cu sprijinul acesteia, guvernare ce presupune responsabilitate si limite; prezenta mai multor forte politice legal recunoscute care lupta pentru acapararea puterii politice; structurarea unei ideologii bine definite; organizarea institutiilor statului pe principiul separatiei puterilor in stat si structurarea relatiilor dintre acestea; existenta unor principii care stau la baza democratizarii, cum ar fi principiul descentralizarii, principiul separatiei puterilor in stat sau principiul autonomiei locale; specificarea exhaustiva a unor drepturi si libertati fundamentale; economie de piata unde liberul schimb duce la o dezvoltare economica.

slide9
Dezavantajeledemocratiei

Dezavantajele regimului democratic sunt in esenta urmatoarele: existenta unui aparat birocratic puternic prin distributia de posturi publice in scopul recrutarii sau fidelizarii clientelei politice; extinderea coruptiei si necesitatea ocultarii ei ce impinge sistemul comunicarii politice catre disimulare, catre minciuna.

slide10
Democratiapluralistaeste de la oraactualafertilasiefectiva in masura in care lasaurme in viatareala in opiniacolectiva. Castiguriledemocratieipluraliste se refrangasupratuturor, dar cu valorideosebite, potrivitunuiadevarfoartesimplusi de intelepciune : “dupafaptasirasplata”. In acestesensconcludentesiedificatoare pot fi considerate unelesondajenationale, realizate in ultimiiani care continintrebarisiraspunsuricuantificate, ce permit descifrareape un diapazonlargsisemnificativ a vietiieconomicesisociale.Democratiasistatul de drept, asa cum se manifestaintr-o tarasaualtareprezintacadrul social al exprimariisievaluariiopinieipublice. 
ad