ANINOASA
Download
1 / 14

- PowerPoint PPT Presentation


  • 80 Views
  • Uploaded on

ANINOASA. “ Şcoala este inimă pentru inima oraşului, este tot ceea ce poate fi mai frumos, este locul unde florile spiritului uman înfloresc, locul unde florile culturii s-au înfrăţit cu florile de mină, locul unde lumina din adâncurile muntelui

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - kyrene


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

ANINOASA

“Şcoala este inimă pentru inima oraşului,

este tot ceea ce poate fi mai frumos,

este locul unde florile spiritului uman înfloresc,

locul unde florile culturii s-au înfrăţit cu florile de mină,locul unde lumina din adâncurile muntelui

şi-a unit razele cu lumina gândului mereu cutezător spre cunoaştere.”


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

În oraşul meu iubit

Dragi prieteni vă invit

Să vedeţi un orăşel

Mândru ca un ghiocel.

Nu e un oraş bogat

Ca în basme arătat,

Dar aici puteţi vedea

Munţi înalţi cu flori de nea

Şi izvoare cristaline

Ce străbat printre coline

Oamenii lucrează-n mină

Ca s-avem noi toţi lumină

Ei sunt harnici şi cinstiţi

Ne mândrim cu-aşa părinţi

Haideţi noi vă aşteptăm,

Şi cu drag vă-îmbrăţişăm.

De la ieşirea din romanticul defileu Bumbeşti –Livezeni, la Iscroni şi pe Vale-n Sus,

Aninoasa te primeşte şi te încântă.

Fii binevenit într-un spaţiu de legendă şi frumuseţi naturale,

unde Aninoasa îşi edifică istoria trecută şi contemporană, în pas cu ţara

şi la dimensiunile prezentului românesc.

Minunate frumuseţi a lăsat Dumnezeu pe aceste meleaguri, şi multă bogăţie

în subpământul acesta al Aninoasei, aşezare venită parcă din versuri de baladă,

dăinuind în liniştea pădurilor ce o înconjoară.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

ŞCOALA MEA - COMUNITATEA MEA

Aninoasa ni se dezvăluie în toată splendoarea sa, ca o aşezare liniştită, ruptă parcă de realitatea vremurilor acestui secol.

Ea nu are nimic din forfota şi gălăgia marilor aşezări urbane, fiind mai degrabă un orăşel pitoresc şi ciudat, unde oamenii se cunosc unii pe alţii formând o mare familie.

Aninoasa este, asemenea altor localităţi din Valea Jiului, deopotrivă frumoasă, bogată şi ciudată pentru călătorul neavizat, care va fi surprins să constate că aici sunt păstrate, nealterate, multe obiceiuri şi tradiţii ale căror origini se pierd în negura timpului


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

Toate mărturiile arheologice, documentare, lingvistice, etnografice,spirituale ne dau dreptul să afirmăm cu tărie şi siguranţă că Valea Jiului, cu toată relativa sa izolare geografică a constituit o vatră de civilizaţie şi cultură din cele mai vechi timpuri şi până în epoca modernă, şi mai ales putem afirma că a fost o zonă de puternică tradiţie şi cultură pur românească, datorită în parte şi vecinităţii ei cu fraţii români de peste Carpaţi.

Aşa va rămâne şi în continuare.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

Aşezată aici, pe cursul mijlociu al Jiului de Vest şi în „sus pe vale”, ANINOASA dăinuie sub poala marilor păduri ce înconjoară cu brâul lor verde Parângul, Vâlcanul şi Retezatul din vremuri străvechi, fiind menţionată pentru prima dată în documente sub forma unei aşezări întinse ca suprafaţă

„Bărbătenii de Jos” (ISCRONI)

Este atestată documentar în anul 1493 în timpul domniei regelui maghiar Vladislav Jagello al II-lea, când aflăm şi de numele lui „Grigorie Cînde”, latifundiar din Ţara Haţegului.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

În ceea ce priveşte numele localităţii Iscroni, toponimul provine de la numele de familie Iscru derivat cu sufixul -oni. Originea acestei familii nu este foarte clară. Se ştie numai că la 1610 exista în Oltenia un logofăt cu numele Iscrul, numele păstrându-se în această zonă până în zilele noastre. Sigur, atestat documentar, acest nume de familie a fost şi în localitate, ultimul descendent local dispărând la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Locuitorii au primit numele generic, păstrat şi azi de „momârlani”, care a avut într-o perioadă (sfârşit de secol XIX –început de secol XX) şi un sens peiorativ. Sunt mai multe explicaţii pentru acest termen, considerându-se fie că defineşte omul de la munte, fie că este o transformare a maghiarului „maratványi” ce poate fi tradus prin „rămăşiţă”, „resturi”, dar şi prin „urmaşi”, deci urmaşi ai dacilor şi romanilor, îmbrăcămintea lor asemnănându-se izbitor cu cea a dacilor de pe Columna lui Traian. De asemenea această îmbrăcăminte seamănă şi cu cea a unui grup de populaţie din Italia ce poartă acest nume, având în mod curios şi obiceiul „piţărăilor”. Dar cei care au dat numele, acest apelativ de momârlan au fost muncitorii, în majoritate italieni, care au lucrat la construcţia căii ferate Simeria - Petroşani. Ocupaţia de bază a băştinaşilor a rămas agricultura, mai ales creşterea vitelor şi mai puţin cultivarea cerealelor sau a altor plante din cauza reliefului şi climei.

ISCRONI - ANINOASA


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

Istoria ANINOASEI începe odată cu „minunea” descoperirii „pietrei care arde”, şi această minune – cărbunele - , avea să transforme radical nu numai relieful aşezării, ci şi oamenii locului, avea să bulverseze viaţa liniştită, patriarhală a localităţii. Cu toate bunele şi relele pe care le-a adus cu sine, exploatarea cărbunelui la Aninoasa a fost elementul primordial. A fost de-a lungul timpului, un vis, o speranţă, a fost un prilej de bucurie, dar şi de nenumărate tristeţi, a fost dătător de viaţă şi aducător de moarte, a fost împlinire şi deznădejde, dar, lucrul cel mai important, cărbunele a fost cel care a dat viaţă unei localităţi.

Din punct de vedere al organizării administrativ-teritoriale, până în anul 1968 oraşul a fost organizat în două comune : Aninoasa şi Iscroni – vechile denumiri fiind „Anena”, respectiv „Bărbătenii de Jos”. Din anul 1968 a fost organizată în comună suburbană primind mai apoi, în anul 1989 statutul de oraş datorită importanţei economice pe care o are în economia Văii Jiului.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

Istoria Aninoasei a urcat treaptă cu treaptă, de la începutul mileniului I şi până în zilele noastre. Unele fapte şi întâmplări au fost reţinute de pana învăţaţilor vremii ori păstrate în povestirile şi cântecele momârlăneşti de o deosebită frumuseţe. Dar poate, definitorii pentru ceea ce a însemnat scurgerea timpului peste această aşezare ar fi

„CASTELUL DIN ISCRONI”, „TULIPANUL” şi în sfârşit, dar nu în ultimul rând

„CĂRBUNELE”.

Dacă pentru aninoseni,

Castelul din Iscroni şi Tulipanul sunt două simboluri,

CĂRBUNELE este o certitudine.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

TRADIŢII ŞI OBICEIURI PĂSTRATE DIN STRĂBUNI începutul mileniului I şi până în zilele noastre. Unele fapte şi întâmplări au fost reţinute de pana învăţaţilor vremii ori păstrate în povestirile şi cântecele momârlăneşti de o deosebită frumuseţe. Dar poate, definitorii pentru ceea ce a însemnat scurgerea timpului peste această aşezare ar fi

Frumuseţea deosebită a "Pomului cu Lalele" i-a inspirat pe locuitorii Aninoasei, ca la sărbătoarea Înălţării Domnului să organizeze o minunată

"Nedeie a Tulipanului", prilej de întâlnire a tuturor locuitorilor Vaii Jiului, iubitori de frumos, păstrători de datini şi obiceiuri populare. Sărbătoarea începe prin aducerea unui omagiu eroilor neamului, cu slujba religioasă ce se desfăşoară an de an la Biserica Înălţării Domnului din Iscroni.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

Urmează depuneri de coroane la cimitirul eroilor din Iscroni, unde locuitori ai oraşului vin să cinsteasca memoria acestora.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

Apoi locuitorii Vaii Jiului se întâlnesc lângă Pomul cu Lalele cu datinile şi obiceiurile strămoşeşti ale acestor meleaguri.

Este o tradiţie păstrată în timp ca aici, unde arborele cu lalele, monument al naturii, îşi etalează cu toată splendoarea podoaba de flori rubinii, minerii şi momârlanii să se adune la iarbă verde şi să se întreacă în cântec şi dans, în îndemânare şi iscusinţă.

Nedeia Tulipanului

se ţine la Iscroni poate de sute de ani de sărbătoarea Înălţării Domnului (Ispas). Pare-se că din „floarea de Tulipan” a înflorit şi s-a perpetuat tradiţionalul în acest colţ mirific de ţară, unde sunetele au căpătat o altă dimensiune, s-au înălţat în văzduh subliniind înălţarea spirituală.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

MINI-MUZEUL SATULUI Lalele cu datinile şi obiceiurile strămoşeşti ale acestor meleaguri.


Coala este inim pentru inima ora ului este tot ceea ce poate fi mai frumos

Vă aşteptăm cu drag la noi în oraş! Lalele cu datinile şi obiceiurile strămoşeşti ale acestor meleaguri.

pentru informaţii suplimentare

accesaţi siteul

www.aninoasa.ro

http://aninoasa.50webs.com