slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Militaru Maria Cristiana Macelaru Elena Florina Clasa a X-a D Delfinii

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Militaru Maria Cristiana Macelaru Elena Florina Clasa a X-a D Delfinii - PowerPoint PPT Presentation


  • 156 Views
  • Uploaded on

Militaru Maria Cristiana Macelaru Elena Florina Clasa a X-a D Delfinii.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Militaru Maria Cristiana Macelaru Elena Florina Clasa a X-a D Delfinii' - kirsi


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Militaru Maria Cristiana

Macelaru Elena Florina

Clasa a X-a D

Delfinii

slide2

Delfinii sunt mamifere marine înrudite cu balenele și marsuinii (Phocoena phocoena). Există în jur de 40 de specii de delfini în 17 genuri diferite. Delfinii variază ca dimensiune de la 1.2 m și 40 kg (Delfinii Maui), ajungând până la 9.5 m și 10 tone (Orca sau Balenă ucigașă).

Se găsesc în întreaga lume, în special în apele puțin adânci din zonele de coastă. Delfinii sunt animale carnivore, hrănindu-se cu pește șicalamari. Familia Delphinidae este cea mai mare din Ordinul Cetacea, fiind și relativ recentă: delfinii au evoluat acum aproximativ 10 milioane de ani, în miocen.

evolutia

Evolutia

Delfinii, împreună cu balenele și marsuinii, sunt descendenții unor mamifere terestre, cel mai probabil din Ordinul Artiodactyl. Strămoșii delfinilor moderni s-au adăptat la viață acvatică, cu aproximație, acum 50 de milioane de ani, în Eocen.Scheletele delfinilor actuali prezintă în zona pelviană oase de dimesiuni mici, despre care se crede că sunt vestigii ale membrelor inferioare. În octombrie 2006 a fost capturat în apeleJaponieiun delfin neobișnuit - acesta prezenta mici aripioare de o parte și de cealaltă a zonei genitale, ceea ce i-a determinat pe cercetători să considere că acestea reprezintă o dezvoltare mai proeminentă a oaselor vestigiale ale membrelor inferioare.

anatomie

Anatomie

Delfinii au corpul fusiform, hidrodinamic, adaptat inotului rapid. Innotatoarea puternica ii ajuta la propulsie in timp ce aripioarele pectorale si sistemul muscular al cozii asigură controlul direcției. Aripioara dorsală, în cazul speciilor care au o asemenea aripioară, contribuie la menținerea stabilității în timpul înotului.Deși variaza în funcție de specie, culorile delfinilor se incadrează într-un tipar de bază compus din tonuri de gri, de obicei cu partea dorsala de culoare mai inchisa.

slide5

Originea numelui

Denumirea provine din greaca veche δελφίς (delphís - delfin), cuvânt înrudit cu δελφύς - "delphys" (buric). Prin urmare, numele acestui animal poate fi interpretat ca "pește cu buric".

slide6

In timpul somnului, creierul delfinului este activ pe jumatate, deoarece respiratia nu este involuntara - ca la oameni - ci voluntara, adica delfinul “se gandeste” sa respire, lucru pe care noi il facem din instinct, in mod natural. 

slide7

Viata delfinului incepedupa 12 luni de sarcina a femelei, timp dupa care aceasta naste un singur pui (care iese din burta “mamei” cu coada inainte!). Micul delfin are la nastere aproape un metru lungime si urmeaza sa stea aproape lipit de mama lui urmatorii 4- 5 ani. Delfinii au la maturitate peste 4 metri lungime si traiesc 40 de ani. In tot timpul cat puiul inoataalaturi de ea, mama-delfin ilinvata cum sa se hraneasca, cum sa comunice si - cel mai important - sunetele pe care aceasta le scoate, pentru ca micutul sa se obisnuiasca cu “glasul” ei. Deoarece un amanunt important este acela ca fiecare delfin scoate sunete specifice doar lui, care nu seamana cu cele ale oricarui alt delfin. Si miscarile corpului au un rol de a comunica, acest “limbaj” fiind inteles prin acele unde-ecou de care am amintit mai sus.

slide8

Delfinariile nu sunt specifice insa secolului care tocmai s-a terminat! La inceputul mileniului trecut, la Paroselene (o veche insula greceasca) era inregistrat primul delfinariu comercial din lume. Acolo, vizitatorii puteau vedea un baieteljucandu-se si inotandalaturi de un delfin. O alta incercare de delfinariu a fost facuta in localitatea Rimini (in Italia), pe tarmul Marii Adriatice, in secolul 16. 

slide9

Unde intalnim delfini? Cele peste 35 de rase de delfini traiesc pe langa coastele marilor si oceanelor (mai ales in zonele cu clima tropicala). Exista si delfini de apa rece: cel cu dungi albe in lateral - care este intalnit si la noi, in Marea Neagra, precum si delfinul “de gheata”, care traieste in apele inghetate din Antarctica. Cel mai raspandit pe tot globul este delfinul cu “nas in forma de sticla”, considerat si cel mai sociabil si inteligent. Iar in afara de rasele de mare si de ocean, exista cel putin cinci care traiesc in fluvii (Amazon - America de Sud, Gange si Ind - Asia).

ad