slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Nanotehnologia PowerPoint Presentation
Download Presentation
Nanotehnologia

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Nanotehnologia - PowerPoint PPT Presentation


  • 116 Views
  • Uploaded on

Nanotehnologia.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Nanotehnologia' - khuyen


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Dezvoltarea stiintei a demonstrat ca progresele cele mai spectaculoase se obtin prin cercetare pluridisciplinara, situata la granita dintre diferite discipline. Cu cat numarul acestor discipline concurente este mai mare, cu atat este mai rapida dezvoltarea noii stiinte iar impactul pe care il va avea asupra societatii va fi mai mare.
slide4
Dictionarul Webster defineste cuvantul "nanotehnologie" ca fiind "arta manipularii unor dispozitive minuscule, de dimensiuni moleculare". Guvernul american insa a investit in ultimii ani miliarde de dolari in cercetarea in domeniul nanotehnologiilor, in incercarea de a transforma-o dintr-o arta intr-o "stiinta". Ca urmare, activitatea de cercetare din domeniu este prodigioasa. Progresele rapide, mai ales din chimie, au pus la indemana cercetatorilor in domeniu o varietate de unelte miniaturale minunate.Stiinta doreste sa ne tina la curent cu ceea ce se intampla in zona nanotehnologiei. Ritmul descoperirilor este atat de accelerat, incat oricat de repede ar incerca el sa ne informeze, tot s-ar constata ca este depasit de realitate. Dar o viziune generala asupra nanotehnologiei se poate face fara doar si poate.
slide5

In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva strapungeri tehnologice, care vor schimba lumea.Nu de putine ori s-a afirmat ca exista doua directii in nanotehnologie. Una care incearca sa transforme marele in mic, apeland la miniaturizarea extrema. Pe aceasta cale s-ar putea ajunge la nanoroboti, acele nanomasinarii, capabile sa manipuleze obiecte alcatuite din numai cativa atomi. Aceasta directie pare a nu avea prea multi sorti de izbanda. Probabil evolutia in aceasta directie se va opri undeva, la nivelul micro. Dar, mult mai simplu ar fi daca s-ar aborda si o a doua directie, o directie bazata mai degraba pe imitarea viului.

slide6
In fond, de ce ar trebui sa se inventeze mecanisme noi, cand avem in fata rezultatul a miliarde de ani.... de evolutie. In fond, fiecare celula vie poate fi privita drept un nanorobot care este capabil sa execute anumite sarcini, anumite instructiuni, programate in codul genetic. A imita viul, probabil ca aceasta va fi calea ce va fi urmata in viitorul imediat. Este acum cat se poate de clar, nanoinginerul viitorului va trebui sa posede o pregatire serioasa in domeniul biochimiei celulare
slide7

Intrebuintarile nanotehnologiei

*In industria agroalimentara:

In prezent, unele aplicatii ale nanotehnologiei numite "nanosenzori" sunt folosite pentru identificarea agentilor patogeni, ai bacteriilor sau a substantelor alergenice din culturile de plante sau din produsele animale ajutand producatorii sa elimine aceste amenintari si sa furnizeze produse calitativ superioare si sigure pentru consum. 

slide8
Nanotehnologia este considerata ca “the next big thing” in procesul de fabricatie al produselor cosmetice, in special cu aplicabilitate in domeniul cosmeticelor anti-imbatranire. Nanotehnologia nu este insa un concept nou, a fost folosit pentru prima data in 1959, cand au fost lansate primele idei teoretice; se refera la controlul materiei la nivel atomic si molecular, compusi foarte mici (nanometrul este a milioana parte dintr-un milimetru – diametrul firului de par uman fiind de 500 000 de ori mai mare) folositi pentru a furniza rezultate mult mai rapide si eficiente, ce fac din produsele cosmetice de astazi produse puternice.

*In cosmetica :

slide9

Nanomateriile

Nanomateria este un material fin relizat cu ajutorul nanotehnologiilor.

De obicei, proprietatile materialelor se schimba surprinzator atunci cand marimea particulelor este redusa de nanotehnologie.De exemplu, o moneda de aur este de obicei considerata frumoasa si pretioasa.Are de asemenea o reactivitate chimica scazuta.Pe de alta parte, o particula de aur de cativa nanometri capata o culoare rosie si actioneaza ca un catalizator, putand accelera reactii chimice. Cauza consta in modificarea relatiei dintre volum si aria suprafatei. Nanostructurile prezinta dimensiuni mai mari in comparatie cu volumul lor in obiecte mari. Cu cat aria suprafatei este mai mare, cu atat creste posibilitatea unui schimb fizic si chimic cu mediul.