bal la savoy n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Bal la Savoy PowerPoint Presentation
Download Presentation
Bal la Savoy

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Bal la Savoy - PowerPoint PPT Presentation


 • 164 Views
 • Uploaded on

Bal la Savoy. de PAUL ABRAHAM. PAUL ABRAHAM.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Bal la Savoy' - keon


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
bal la savoy

Bal la Savoy

de

PAUL ABRAHAM

paul abraham
PAULABRAHAM
 • Prin reusita sintezei unor stiluri si prin calitatile propriei creatii , operele “Victoria si al ei husar” , “Floarea din Hawai ” si “Bal la Savoy”, Paul Abraham si-a inscris numele pe lista creatorilor de frunte ai operetei , ca si pe aceea a permanentei repertorului teatrelor muzicale.
viata
VIATA
 • Povestea vietii de compozitor a lui Paul Abraham se reduce doar la cativa ani de creatie, dupa care, cu exceptia unui scurt interval cand a scris muzica de film, ultimii aproape cincisprezece ani fiind petrecuti in clinici si spitale.
 • nascut la 2 noiembrie 1892 la Apatin in Ungaria .
 • Pregatirea muzicala si-a desavarsit-o la Conservatorul din Budapesta (1910-1916).
 • In carierea muzicala a debutat ca profesor de teorie si istoria muzicii, preocuparile componistice, din aceea perioada, inscriindu-se in perimetrul muzicii simfonice si al muzicii de camera .
 • Aproprierea de teatrul muzical s-a produs ca dirijor, iar in anul 1928 ca realizator a catorva intermezzi pentru comedia lui Gabriel Dregely, “Sotul domnisoarei”.
 • Primirea calduroasa,ca si sfatul prietenilor l-au determinat sa abordeze genul operetei. Asa s-a nascut “Victoria si al ei husar”, apoi o noua opereta, ”Floarea din Hawai”, iar la 23 decembrie 1932 opereta “Bal la Savoy”, in debut la Berlin, au venit sa reconfirme primul success si in acelasi timp sa incheie seria lucrarilor, denumita de muzicologi ”trilogia de aur.
slide4
Fiind nevoit sa paraseasca Germania, s-a refugiat la Viena, unde a elaborat si prezentat in public trei operete, care insa au avut soarta trista a esecului.
 • Speranta incheierii unor contracte la Paris, a fost desarta. Caderile l-au dus in pragul mizeriei. Cu ultimele resurse materiale, incercand o salvare, a plecat in Cuba, unde insa, pentru a-si castiga existenta a fost obligat sa cante ca pianist in diverse localuri.
 • In acest timp a auzit ca pe celebrul Broadway urma sa i se reprezinte opereta “Bal la Savoy”.Plin de nadejde a plecat la New York, dar lucrarea nefiind pe gustul publicului new-yorkez, nu a avut succesul scontat.
 • O noua deziluzie, noi suferinte. A inceput sa manifeste crize de alienare mintala obligand internarea sa, la inceput,intr-un spital din New-York, apoi la spitalul de pe Long Island, unde a stat mai mult de zece ani.
 • In anul 1956, la cererea unei companii cinematografice, care a pregatit un film cu “Floarea din Hawai”, a fost examinat si declarat “sanatos” si ca atare a parasit spitalul. Dupa expirarea contractului a revenit in Europa, in Germania. Din pacate, in anul 1957, crizele bolii s-aumanifestat din nou si a fost internat intr-o clinica din Hamburg,unde s-a stins la 6 mai 1960.
slide5

- “Bal la Savoy” a fost prezentata in premiera la teatrul din Berlin.

 • - la noi in tara fiind reprezentata pentru prima data in anul 1947 la Teatrul Savoy.

- Lucrarea ofera numeroase scene amuzante, cu elemente de neprevazute, o muzica placuta, cu melodii frumoase, ritmuri de mare atractivitate si o armonie adecvata.

afis

subiectul
Subiectul :
 • In salonul lui Aristide de Faublas s-au adunat cunoscuti si prieteni pentru al saluta pe amfitrion , care s-a reintors din voiajul de nunta. Lui Aristide I se aduce un pachetel care contine scrisori si felicitari. Printre ele si o telegrama .Fara sa-i dezvaluie continutul o ascunde. Observand, Madeleine, sotia lui Aristide, interesata, vrea sa afle continutul telegramei.
 • Peste putin timp, dintr-o convorbire a lui Aristide cu Mustafa, aflam ca telegrama, semnata “Prefectul de Nancy”, a fost expediata de Tangolita, o cunoscuta dansatoare argentineana si fosta iubita a lui Aristide , care conform unei promisiuni ca va raspunde promt la orice chemare a ei , este invitat la ora 24, la Balul de la Savoy.
slide7
Soseste Daisy, campioana a stepului si vara a Madeleinei. Ea este faimosul compozitor Passodoble , de care toti au auzit , dar pe care nimeni nu il cunoaste .
 • Daisy o invita pe Madeleine la Balul de la Savoy ,dar aceasta o refuza , motivand ca nu se cade sa plece la bal in prima seara dupa inapoierea din voiajul de nunta .
 • Cum in ziare apare stirea ca orchestra de la balul care va avea loc la Savoy va fi dirijata chiar de Passodoble, lui Mustafa ii vine ideea de a-l sfatui pe Aristide, ca aceasta sa-i spuna sotiei sale ca are o intalnire cu compozitorul Passodoble. Este aranjata in acest sens si o telegrama , care ar fi sosit din partea compozitorului, bun prieten cu Aristide.
 • Ramasa singura, Madeleine se hotaraste sa mearga si ea la bal .
slide8

In foaierul Savoy-ului apar invitatii, printre care Tangolita, Mustafa cu cele sase foste sotii si Aristide.

Apare si Madeleine, cu care Aristide, fara a o recunoaste, leaga o indelungata conversatie

slide9
.
 • In foaierul Savoy-ului apar invitatii, printre care Tangolita, Mustafa cu cele sase foste sotii si Aristide. Apare si Madeleine, cu care Aristide, fara a o recunoaste, leaga o indelungata conversatie .
 • Mustafa este pus in mare incurcatura cand Daisy il roaga sa ii faca si ei cunostinta cu Passodoble. In acest timp, Aristide se intalneste cu Tangolita si se retrag intr-un separeu. Madeleine furioasa, isi alege ce partener pe primul intalnit , pe miopul si timidul Celestin, retinand separeul alaturat in care se gasea sotul ei.
 • Conversatiile din cele doua separeuri sant interceptate de Pomerol, caruia Aristide ii ofera o mare suma de bani pentru a nu divulga nimanui continutul conversatiei sale cu Tangolita, dar Madeleine ,,ii ofera o suma dubla pentru a spune tot ce aude”. La un moment dat Aristide cere un telefon, voind sa vorbeasca cu sotia sa. Servindu- l, chelnerul i-l ofera imediat, facandu-i legatura cu separeul Madeleinei.
slide10
Un crainic anunta ca premiul ziarului “Le Soir” a fost acordat compozitorului Passodoble.
 • Astfel, Mustafa afla ca viitoarea sa sotie este una si aceeasi persoana cu celebrul Passodoble. Surpriza este insa si mai mare cand Daisy se aproapie de el si fixeaza data casatoriei, avertizandu-l ca nu va fi a saptea sotie, ci ultima .
 • Norii care au tulburat cateva ore fericirea lui Aristide si a Madeleinei, se vor risipi, fiecare din ei convingandu-se de nevinovatia celuilalt.
slide11
Realizat de: POTHORA MADALINA Clasa a-7-a A
 • Indrumator prof. GABRIELA IANCSIK
 • Surse utilizate:
 • Pliantul operetei ,,Bal la Savoy” de la Opera Romana Iasi, stagiunea 1983-1984
 • Imagini:

http://evenimenteincluj.files.wordpress.com

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro