luna satelitul natural al p m ntului n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
LUNA – SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI PowerPoint Presentation
Download Presentation
LUNA – SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

LUNA – SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI - PowerPoint PPT Presentation


 • 990 Views
 • Uploaded on

LUNA – SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI. LU NA – SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI. Luna e ste satelitul natural al Pământului, învârtindu-se în jurul acestuia. Denumită şi astrul nopţii, Luna nu este vizibilă numai noaptea. Există şi zile în care poate fi văzută pe cer.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

LUNA – SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Presentation Transcript
  1. LUNA – SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI LUNA – SATELITUL NATURAL AL PĂMÂNTULUI

  2. Luna este satelitul natural al Pământului, învârtindu-se în jurul acestuia. Denumită şi astrul nopţii, Luna nu este vizibilă numai noaptea. Există şi zile în care poate fi văzută pe cer. Are aproximativ un sfert din mărimea Pământului. Pe Lună există munţi, unii chiar foarte înalţi şi cratere mari care au luat naştere în urma ciocnirii cu meteoriţi.

  3. Luna este corpul cel mai apropiat de Pământ. Ea se află la o distanţă de 384 400 km. Până acum câteva decenii, oamenii nu i-au putut vedea decât o singură faţă. Acceleraţia gravitaţională la suprafaţa ei este atât de mică încât un om de 72 de kg, pe Lună va cântări numai 12 kg.

  4. În afara Pământului, Luna este corpul ceresc cel mai bine studiat şi singurul pe care omul a reuşit să ajungă. În iulie 1969, milioane de oameni din întreaga lume au asistat, prin intermediul televizorului, la unul dintre cele mai mari evenimente ale secolului al XX-lea – prima aselenizare ( primul pas pe lună).

  5. Naveta americană Apollo 11 a fost lansată pe 16 iulie 1969. Patru zile mai târziu, a coborât pe Lună. Primul om care a pus piciorul pe suprafaţa Lunii a fost Neil Armstrong. El a spus: “Este un pas mic pentru om, dar un pas gigantic pentru omenire”. Împreună cu Edwin Aldrin au plantat steagul american pe Lună şi au instalat o staţie ştiinţifică ce a transmis date pe Pământ mult timp după plecarea lor. Au colectat probe de sol şi roci. Michael Collins a rămas la bordul navetei pentru a-i controla poziţia pe orbita lunară.

  6. Naveta spaţială Apollo 11

  7. Staţie ştiinţifică Pământ lunar

  8. Pe Lună nu poate exista viaţă întrucât condiţiile sunt cu totul neprielnice şi anume: lipsa atmosferei, lipsa apei şi temperaturile care variază între +123 grade Celsius în partea orientată spre Soare şi – 150 grade Celsius în partea umbrită.

  9. O eclipsă de lună se produce atunci când Luna se află în conul de umbră al Pământului. Eclipsa poate fi totală sau parţială. Este un fenomen rar şi deosebit. Nu toate eclipsele sunt vizibile de pe întreaga suprafaţă a globului, dar astronomii fac, uneori, călătorii foarte lungi pentru a le observa. Eclipsele totale sunt spectaculoase şi oferă amintiri de neuitat.

  10. În anul 1981, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, a lucrat la bordul navei cosmice Soiuz 40 şi a desfăşurat o activitate complexă de studiere a Pământului.

  11. Ştiaţi că...? Prima fiinţă vie care a călătorit în spaţiul cosmic, în jurul Pământului, în noiembrie 1957, a fost căţeluşa rusă Laika? Din păcate, misiunea nu a prevăzut şi întoarcerea în siguranţă a capsulei spaţiale şi a pasagerului , ceea ce a făcut ca Laika să fie prima victimă a cursei pentru cucerirea spaţiului cosmic.

  12. Luna, prin forţa ei de atracţie, influenţează mişcarea apelor mărilor şi oceanelor, dând naştere unui fenomen numit maree ( înaintarea sau retragerea apelor de la ţărm ). Cunoaşterea mareelor este importantă pentru ieşirea în larg a ambarcaţiunilor.

  13. Singura construcţie umană care se vede cu ochiul liber din spaţiu este MARELE ZID CHINEZESC. Acesta are o lungime de cca 5000 km, lăţimea cuprinsă între 5 şi 8 m, iar înălţimea între 5 şi 10 m.

  14. înv. Florica Plosca Şc. "Dariu Pop" Satu Mare