Nou n scu ii cu rciu
Download
1 / 54

Nou -născuţii cu RCIU - PowerPoint PPT Presentation


 • 117 Views
 • Uploaded on

Nou -născuţii cu RCIU. Definitia. RCIU(Intrauterine Growth Retardation - IUGR) reprezintă micşorarea greutăţii corporale şi/sau taliei la naştere cu 10 centile sau mai mult de 2  comparativ cu indicele mijlociu pentru vîrsta gestaţională dată.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Nou -născuţii cu RCIU' - keisha


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Nou n scu ii cu rciu

Nou-născuţii cu RCIU


Definitia
Definitia

RCIU(Intrauterine Growth Retardation - IUGR) reprezintă micşorarea greutăţii corporale şi/sau taliei la naştere cu 10 centile sau mai mult de 2  comparativ cu indicele mijlociu pentru vîrsta gestaţională dată.
 • Embriopatii: nou-născuţilor

 • cromosomiale

 • infecţioase

 • genetice

 • toxice

 • alcoolism

Cauzele RDIU


Etiologia rciu
Etiologia RCIU nou-născuţilor

Factorii materni

Factorii placentari

Micşorarea perfuziei placentare

Anomalii de dezvoltare sau infecţiile

Insuficienţa uteroplacentară

RCIUCercetările, efectuate de R. Naeye pe 11000 de paciente, a stabilit că mărirea tensiunei arteriale la mamă duce la dezvoltarea fătului cu masă voluminoasă numai în caz , cind gravida nu manifestă proteinuria şi edeme. Creştera masei fătului se micşora la femei astenice tensiunea diastolică - 75mm Hg , şi 100mm Hg la femei obeze. Sa adeverit că diureticele scădeau masa fătului la femei astenice, ceea ce nu s-a observat la femei obeze.


După datele medicinii bazate pe dovezi,sa demonstrat , că proteinuria şi HTA la gravide măresc riscul de dezvoltare a RCIU de 3 ori, dar dereglările uteroplacentare - de 1,3 ori. Anemia gravidelor şi iminenţa de naştere prematură nu măresc riscul de dezvoltare al RCIU.


Patogeneza
Patogeneza proteinuria şi HTA la gravide măresc riscul de dezvoltare a RCIU de 3 ori, dar dereglările uteroplacentare - de 1,3 ori. Anemia gravidelor şi iminenţa de naştere prematură nu măresc riscul de dezvoltare al RCIU.

În caz de acţiune a factorilor nefavorabili în trimestrul II de sarcină – varianta hipoplastică. În trimestrul III – varianta hipotrofică. În caz de infecţie intrauterină, afecţiuni cromosomială şi genice RCIU se asociază cu anomalii de dezvoltare sau stigme dezembrionale ce constituie varianta displastică. În literatura străină varianta displastică şi hipoplastică constituie varianta simetrică al RCIU, varianta hipotrofică - RCIU asimetrică.


3 faze de formare a rciu
3 faze de formare a RCIU proteinuria şi HTA la gravide măresc riscul de dezvoltare a RCIU de 3 ori, dar dereglările uteroplacentare - de 1,3 ori. Anemia gravidelor şi iminenţa de naştere prematură nu măresc riscul de dezvoltare al RCIU.

Pînă la 16 săptămîni de gestaţie - hiperplazia celulară (RCIU simetric)

17-32 săptămîni de gestaţie - asocierea hiperplaziei şi hipertrofiei celulare (faza intermedială a RCIU)

după 32 săptămîni de gestaţie - hipertrofia celulară (RCIU asimetrică)


Clasificarea
Clasificarea proteinuria şi HTA la gravide măresc riscul de dezvoltare a RCIU de 3 ori, dar dereglările uteroplacentare - de 1,3 ori. Anemia gravidelor şi iminenţa de naştere prematură nu măresc riscul de dezvoltare al RCIU.

1. După factorii etiologici

materne

placentare

fetale

asociate


2. După varianta clinică proteinuria şi HTA la gravide măresc riscul de dezvoltare a RCIU de 3 ori, dar dereglările uteroplacentare - de 1,3 ori. Anemia gravidelor şi iminenţa de naştere prematură nu măresc riscul de dezvoltare al RCIU.

hipotrofic

hipoplastic

displastic

sau simetric şi asimetric

3. După gravitate

uşoară

medie

gravă

 • 4. După evoluţie

 • fără complicaţii

 • cu complicaţii

 • asociate


Forme clinice
Forme clinice proteinuria şi HTA la gravide măresc riscul de dezvoltare a RCIU de 3 ori, dar dereglările uteroplacentare - de 1,3 ori. Anemia gravidelor şi iminenţa de naştere prematură nu măresc riscul de dezvoltare al RCIU.

Retard statural secundar-recunoaste mai multe cauze:organice,metabolice,

psihoafective.

Ele sunt evocate de cele mai multe ori de anamneza.Virsta osoasa in acest caz este itîrziata dar apropiata de virsta staturala ceea ce sugereaza o posibila revenire in cazul care cauza este tratata


Retardul de origene osoasa.In acest caz virsta osoasa este egala cu virsta cronologica.Viteza de crestere este normala.Acest retard se asociaza cu malformatie sau cu boli cromozomiale.

Retardul de cauza endocrina.Viteza de crestere este foarte incetinita.Virsta osoasa este inferioara virstei cronologice dar egala staturale.

Retardul statural esential.Aspectul copilului este armonios,iar viteza de crestere normala.


RCIUse asociază cu anomalii de dezvoltare, asfexie, hipoxie intrauterină, aspiraţii de meconiu, persistenţa circulaţiei fetale, hipoglicemia, hipotermie, policitemie, dereglări de coagulare, hiperbilirubinemie. Pe parcursul I-ei luni de viaţă la copii cu RCIU mai des se diagnostica anemia, dereglări hemoragice, dereglări metabolice. După datele S.Hakel şi coautorii lui dereglări neurologice la copii cu RCIU se întîlnaşte în 10-30%, mai des decît la copii fără RCIU.


Diagnosticul
Diagnosticul intrauterină, aspiraţii de meconiu, persistenţa circulaţiei fetale, hipoglicemia, hipotermie, policitemie, dereglări de coagulare, hiperbilirubinemie. Pe parcursul I-ei luni de viaţă la copii cu RCIU mai des se diagnostica anemia, dereglări hemoragice, dereglări metabolice. După datele S.Hakel şi coautorii lui dereglări neurologice la copii cu RCIU se întîlnaşte în 10-30%, mai des decît la copii fără RCIU.

Se bazează pe datele USG efectuate în timpul sarcinii; masa şi înălţimea la naştere, grosimea plicei şi după indicii:

Indicele de cefalizaţie= perm.cranian(cm)x100/masa (gr)

coeficientul ponderostatural =masa la naştere(gr)/ talie (cm)

coeficientul masei=masa / mediana masei corporale


Scriningul de laborator al deregl rilor dezvolt rii f tului intrauterin
Scriningul de laborator al dereglărilor dezvoltării fătului intrauterin

1.Nivelul de gonadotropină horională în serul sanguin matern

micşorat - patologia placentei , sarcină oprită în evoluţie sau iminenţă de avort

mărit - sarcină multiplă, abiraţii cromozomiale

2. Nivelul extriolului liber sîngele maternmicşorat-dereglări placentare şi fetale


3. fătului intrauterinNivelul alfa-fetoproteinei în serul sangvin matern

mărit - anomalii de dezvoltare a fătului: nefroză cogenitală, atrezia duadenală, gastroşizis, omfalocele, meningocele, spina bifida, anencefalia,RCIU

micşorarea de 2 ori - S-m Down

4. PAPP-A test - aprecierea proteinei «A» sintizat în timpul gravidităţii

micşorat considerabil - S-m Down, S-m Edvard şi alte anomalii.


Ca test adăugător poate fi USG cu aprecierea grosimei spaţiului cervical la făt de la 10 pînă la 14 săptămîni de gestaţie, dacă e marit indicele mai mult de 3mm se măreşte riscul de RCIU.

Doplerometria necesară de la 30 săptămîni de gestaţie pentru aprecierea stării cardiovasculare a fătului cu metoda ultrasono cardiotohografie.


Examinarea copiilor cu rciu
Examinarea copiilor cu RCIU spaţiului cervical la făt de la 10 pînă la 14 săptămîni de gestaţie, dacă e marit indicele mai mult de 3mm se măreşte riscul de RCIU.

Peste 2 ore dupa nasterea:

analiza generala singelui

BAB

hematocrita,

glucoza singelui.

In dinamic necesar de apriciat la necesitate:

bilirubina singelui si fractiile,

nivelul proteinei generale si fractiile ei,

ionograma

creatinina


Sistemul imun la copii cu rciu se caracterizeaz prin
Sistemul imun la copii cu RCIU se caracterizează prin spaţiului cervical la făt de la 10 pînă la 14 săptămîni de gestaţie, dacă e marit indicele mai mult de 3mm se măreşte riscul de RCIU.

Micşorarea conţinutului de lizocime;

Micşorarea în plasmă şi în sînge a fracţiilor complimentului С3;


Sistemul imun la copii cu rciu se caracterizeaz prin1
Sistemul imun la copii cu RCIU se caracterizează prin spaţiului cervical la făt de la 10 pînă la 14 săptămîni de gestaţie, dacă e marit indicele mai mult de 3mm se măreşte riscul de RCIU.

Mărirea în plasmă şi în sînge a fracţiilor complimentului С4

acest factor acentuiază protecţia vedită a copiilor cu RCIU în potriva maladiilor virale,datorită normativelor normali ale herperilor proprii (СD 16+)Sistemul imun la copii cu rciu se caracterizeaz prin2
Sistemul imun la copii cu RCIU se caracterizează prin cei cu RCIU

Predominarea nivelului de limfocite care au perdut aparatul receptiv,la limfocite cu fenotip dublu pozitiv СD4+:СD8+.În acelaş timp la nou-născuţi sănătoşi raportul limfocitelor imature la “zero” constituie 3:1
Indicele perioxidarea lipidelor, protecţia antioxidaţilor şi creatinkinazei la nou-născuţii sănătoşi şi nou-născuţii cu RCIU


Ac iunea citochinelor asupra celulelor int
Acţiunea citochinelor asupra şi creatinkinazei la nou-născuţii sănătoşi şi nou-născuţii cu RCIUcelulelor-ţintă


Conţinutul interleucinelor 2 şi 4 în plasma şi sîngele nou-născuţilor sănătoşi şi nou-născuţilor cu RCIU


Lu nou-născuţilor sănătoşi şi nou-născuţilor cu RCIUînd în consideraţie, aceste schimbări la nou-născuţi cu RCIU se observă pe fon de nivelul jos de T-helperi,se poate de considerat o disbalansă în acestă subpopulaţie de limfocite, şi în primul rănd pe contul scăderii Th-1tip, care participă la sinteza interleichinelor-2


Prognosticul
Prognosticul nou-născuţilor sănătoşi şi nou-născuţilor cu RCIU

Copii cu RCIU forma simetrică au un prognostic mai puţin favorabil, decît cei cu forma asimetrică. Dacă forma simetrică a RCIU este provocată de anomalii cromosomiale, 100% din copii vor avea dereglări psihoneurologice; în TORCH-infecţie - 50%


Barkere menţionează, dificitul de alimentaţie a fatului duce la dereglări de secreţie a insulinei ca răspuns la inhibarea concentraţiei glucozei, la fel duce la formarea programei reglării tensiunei arteriale, metabolismului lipidic, glucidic, ce duce la HTA la vîrsta adultului, insuficienţa coronală, diabet insulinodependent. Sindromul hipotalamic la pacienţi cu RCIU poate fi provocat de afectarea hipotalamusului şi clinic se poate manifesta la diferită vîrstă.


La vîrsta de sugar, la nou-născuţi cu RCIU se observă dereglări vegeto-viscerale polimorfe: tegumente marmorate, simptomul Arlekin pozitiv, dereglări de termoreglare, dereglări a peristalticii intestinale, hiper- sau hipohidroză. Un loc de frunte în strucura dereglărilor hipotalamice aparţine sindromului distoniei vegetative, ce se manifestă prin: termoreglare, pseudoastoma şi accese de dispnee, simptom polimorfe gastrointestinale, prolaps al valvei mitrale, hipotensiune arteriale.


În catamneză la copii născuţi cu RCIU se demonstrează mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată.


Profilaxia rciu
Profilaxia RCIU mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată.

1. Planificarea sarcinii

2. Tratarea maladiilor infecţioase cronice

3. Evidenţa precoce, vizita la medicdupă carnetul perinatal

4. Înlăturarea deprinderilor dăunătoare

5. Alimentaţia corectă plus minerale şi vitamine după prescripţia medicului


Examinarea i conduita
Examinarea şi conduita: mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată.

Trataţi asfixia dacă este prezentă.

Măsuraţi greutatea, circumferinţa capului şi lungimea pentru a identifica tipul de RCIU.

Examinarea fizică minuţioasă la anomalii şi trăsături dismorfice.

Glicemia şi hematocritul pentru a depista hipoglicemia şi policitemia.

- Ca ++ seric, leucocitele cu formulă leucocitară şi numărul de trombocite.


PROMOVAREA AL mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată. ĂPTĂRII ÎN SÎNN

 • Îngrijirea Maternă de tip Cangur (ÎMC):

  • PROPUNEREA PRECOCE

  • ŞEDINŢĂ > 1 ORĂ

  • MEDIU ADECVAT

Trieste


Continuare
Continuare mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată.

Copiii cu RCIU din cauza factorilor placentari au consumul sporit de O2. Aceasta duce la o pierdere imperceptibilă de apă în măsură variată (maximum 20-30%). Compensaţi această pierdere mărind aportul intravenos de lichide.

Aceşti copii pot, de asemenea, necesita un aport caloric sporit (>150 ml/kg/zi şi >100 kcal/kg/zi) pentru a obţine creşterea adecvată.

Examinarea şi tratamentul ulterioare vor depinde de anomaliile identificate la examenul anamnestic şi obiectiv.


ÎMC mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată. pentru un triplet !


Rezultate
Rezultate mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată.

Mortalitateaperinatală la copiii cu RCIU este de 4-8 mai mare decât la cei NVG, preponderent fiind cauzată de deces intrauterin, asfixie perinatală şi anomalii congenitale

Morbiditatea neurologică este de 5-10 ori mai mare decât la copiii NVG, în special în cazul copiilor cu circumferinţa mică a capului la naştere


Continuare1
Continuare mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată.

Funcţiile intelectuale şi motorii (excluzând cele afectate de infecţii congenitale, anomalii cromozomiale) depind de evenimentele adverse din perioada perinatală şi de cauza specifică a retardului de creştere.

Identificarea precoce şi tratamentul hipoglicemiei şi a policitemiei îmbunătăţesc rezultatul. Anomaliile neurologice

de obicei sunt asociate cu cauze genetice şi infecţioase de RCIU.

Creşterea retardată: În cazul cauzelor placentare de RCIU, recuperarea deficitului de creştere are loc după naştere, însă aceşti pacienţi, de obicei, rămân mai mici decât s-ar aştepta.


Continuare2
Continuare mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată.

“Programarea” fetală a patologiei cardiovasculare: Studiile recente sugerează implicarea RCIU în debutul la adult a hipertensiunii, patologiei coronariene, hipercolesterolemiei, şi a diabetului. Aceste studii afirmă că RCIU afectează pe termen lung dezvoltarea endocrină şi homeostaza.


Mulţumesc pentru atenţie mai frgvent scăderea coificientului intelectual (IQ), dereglări de coordonare, lateralizarea, dereglări de grafomotorie, dereglări al somnului, dereglări de dezvoltare a dinţilor ca un marcher precoce a apariţiei ictusului la vîrsta înaintată.


ad