Uniunea Europeana
Download
1 / 8

Uniunea Europeana - PowerPoint PPT Presentation


  • 117 Views
  • Uploaded on

Uniunea Europeana. Lyon - Franta. Lyon. Localizare:. Lyon este un oraş în Franţa situat la confluenţa fluviului Rhône cu râul Saône, la 460 km spre sud-est de Paris şi la 314 km spre nord de Marsilia. Este capitala departamentului Rhône şi a regiunii Ron-Alpi. Geografie.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Uniunea Europeana ' - keene


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Uniunea Europeana

Lyon - Franta


Lyon

Localizare:

Lyon este un oraş în Franţa situat la confluenţa fluviului Rhône cu râul Saône, la 460 km spre sud-est de Paris şi la 314 km spre nord de Marsilia. Este capitala departamentului Rhône şi a regiunii Ron-Alpi.


Geografie

Geografia Lyonului este marcată de confluenţa Ronului (Rhône) şi Sonei (Saône) în partea sudică a centrului istoric, formând un fel de peninsulă sau "presqu'île"; doua mari coline, una la vest şi una la nord faţă de centrul istoric al orasului şi o câmpie plană la est de malul Rhonului. La vest este colina Fourvière, unde este ridicată catedrala Notre-Dame de Fourvière, palatul episcopal, turnul metalic (un turn TV ce imită ultimul tronson al Turnului Eiffel şi un funicular.

La nord se află colina Croix-Rousse, fieful tradiţional al atelierelor şi magazinelor de mătase, o industrie pentru care oraşul este faimos. Oraşul medieval (Vieux Lyon) a fost construit pe malul vestic al râului Saône la poalele colinei Fourvière, la vest de peninsulă. Pe mica peninsulă (presqu'ile) între Ron şi Sona se află a treia piaţă publică din Franţa, şi una din cele mai mari din Europa: Place Bellecour. De fapt este cea mai mare piaţă publică liberă de obstacole (cum ar fi copaci, porţiuni de gazon etc) din Europa. Spre nord se poate merge pe strada pietonală Rue de la République iar spre sud pe strada pietonală Victor Hugo.


Istorie

Istoria Lyonului, începe în perioada romanilor în primul secol înainte de Christos. Romanii au întemeiat aşezarea numită Lugdunum (colina luminoasă după unii, iar după alţii colina cu ciori). Timp de trei secole aşezarea a servit ca centru al celor trei Galii, din punct de vedere politic, economic, militar şi religios. După o vreme Lyonul cunoscu o perioadă decandentă, biserica fiind cea care i-a oferit ocazia de a renaşte începând cu secolul al XI-lea, ca Primat al Galilor. Prosperitatea sa nu a încetat să se amplifice atingând apogeul în timpul Renaşterii. De la finele secolului al XV-lea, apar marile târguri, apar bănci locale care îi atrag pe comercianţii din întreaga Europa. Apoi elita intelectuală şi artistică se instalează la Lyon.

Din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, mătasea lyoneză începe să se facă cunoscută peste tot în lume. Urbea se extinde şi se dotează cu spitale, pieţe noi şi clădiri durabile. Revoluţia Franceză din 1789 încetineşte dezvoltarea oraşului, dar apariţia mai târziu a Imperiului Francez înseamnă un nou suflu în dezvoltarea oraşului. În timpul celui de al doilea război mondial, Lyonul devine capitala Rezistenţei Franceze în faţa ocupaţiei germane. Apoi oraşul a căpătat un nou aspect odata cu crearea Europei Unite. Infrastructura urbană este una dintre cele mai dezvoltate din Europa.


Renumele oraşului

Oraşul conservă un important patrimoniu cultural, de la vestigii din epoca romană până la construcţii din secolul XX. Partea cea mai valoroasă a oraşului, şi anume cartierul Vieux Lyon, colina Fourvière, colina Croix-Rousse, cu o suprafaţă de 500 hectare, face parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii al UNESCO, din 1998. Câteva nume poartă renumele oraşului în toată lumea: Antoine de St. Exupery, autorul "Micului Prinţ", Fraţii Lumiere – inventatorii cinematografului, Rabelais – autorul lui Gargantua şi Pantagruel, Urbea medievală "Vieux-Lyon" şi bijuteriile sale arhitecturale (Hotel Bullioud, Paterin, Gadagne, Galeria Philibert Delorme, Turnul Rozelor...), insolitele "traboules" – pasaje secrete din timpul Rezistenţei, Catedrala de pe Colina Fourviere, Catedrala St. Jean etc.


Transporturi

Reţeaua de transport în comun din Lyon este foarte dezvoltată, situându-se pe locul 2 în Franţa, dupa cea pariziană. Zilnic sunt transportaţi în jur de 1,6 milioane călători, dintre care peste 700 000 doar cu metroul. Reţeaua de transport lyoneză este exploatată de societatea Keolis Lyon, care deţine marca TCL ('Transports en commun lyonnais'). Este compusă din patru linii de metrou, două funiculare, trei linii de tramvai, şapte linii de troleibuz şi 115 linii de autobuze şi autocare. Biletele pot fi utilizate pe orice mijloc de transport urban şi se procură de la automate. Un bilet costă 1,50 euro şi poate fi folosit o oră de la prima compostare iar un carnet de 10 călătorii costă 12,50 euro. Abonamentele sunt însă cele mai avantajoase. Tot TCL mai deţine şi circa o sută de linii de microbuze şcolare.


Onofri Dumitru

Cls a XII-a D


ad