Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
(1756 - 1791) PowerPoint Presentation
Download Presentation
(1756 - 1791)

(1756 - 1791)

294 Views Download Presentation
Download Presentation

(1756 - 1791)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. (1756-1791)

 2. Cel mai bine cunoscut copil-minune şi cel mai desăvârşit compozitor şi interpret al vremurilor sale, Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la Salzburg, în Austria.

 3. A scris prima compoziţie la vârsta de 5 ani şi a continuat să compună extraordinare opere, concerte, simfonii şi piese de muzică de cameră ale perioadei clasice. Şi-a scris cele mai multe dintre lucrări la Viena, unde a trăit începând cu 1781, dar, deşi acestea erau foarte populare, nu a fost niciodată un om bogat.

 4. Mozart a dat dovadă de geniu muzical încă de la o vârstă fragedă. Sora sa mai mare, Maria Anna, era şi ea o interpretă iscusită, iar tatăl lor, Leopold, muzician profesionist, era nerăbdător să le demonstreze abilităţile. Întreaga familie a avut concerte prin Europa începând din 1762, concerte la care talentul extraordinar al tânărului Mozart era mereu remarcat. În timpul acestui turneu, Mozart a compus primele sale simfonii.

 5. Mozart era concertmaistru al arhiepiscopului de Salzburg, dar a renunţat la această slujbă sigură pentru a se dedica compoziţiei, interpretării şi publicării muzicii sale. Înainte de a face acest pas, muzica sa era destul de convenţională, dar, după 1781, a început să scrie opere şi piese pentru concerte care au fost curând apreciate ca lucrări de geniu. Perioada sa de glorie a început în anul 1780, când a fost recunoscut, la Viena, atât pentru compoziţiile, cât şi pentru interpretările sale.

 6. Mozart a fost un pianist şi un violonist excepţional. A scris multe concerte în care el însuşi interpreta partea solo. A compus concerte şi pentru alte instrumente, precum concertul pentru corn compus pentru prietenul său, Ignaz Leutgeb. De asemenea,a scris şi câteva concerte pentru flaut, pentru un protector bogat, deşi nu îi plăcea deloc instrumentul.

 7. Don Givanni Teatrul era marea pasiune a lui Mozart. Prima sa mare operă, Idomeneo, a avut un succes instantaneu, iar cele trei opere comice pe care le-a compus pe textele libretistului Lorenzo da Ponte (Nunta lui Figaro,Don Givanni şi Cosi fan tutte) sunt foarte populare şi astăzi. A scris, de asemenea, şi multă muzică instrumentală, de la dansuri la simfonii.

 8. Cea mai reuşită operă a lui Mozart este Flautul fermecat, scrisă în ultimul an de viaţă. Opera, o poveste cu zâne, vorbeşte despre prinţul egiptean Tamino, care porneşte în căutarea Taminei, fiica Reginei Nopţii, având la el un flaut fermecat şi pe păsărarul Papageno. Opera s-a bucurat de un succes instantaneu.

 9. Cu câteva luni înainte să trecă în nefiinţă, Mozart acceptă o comandă anonimă de a scrie un recviem sau mesă pentru un decedat. Un străin înveşmântat în negru a venit la Mozart cu comanda, iar acesta l-a considerat a fi un semn rău. Persoana era un servitor al contelui Franz von Walsegg, un nobil care voia să cânte piesa la înmormântarea soţiei ca şi când ar fi fost a sa. Mozart nu a terminat niciodată Recviemul, dar i-a lăsat instrucţiuni precise elevului său, Sussmayr.

 10. În noiembrie 1791, Mozart suferă de un sindrom febril cumplit, care nu este diagnosticat şi moare pe 5 decembrie. După o înmormântare simplă, este depus într-un mormânt nemarcat.

 11. Unul dintre zvonurile despre moartea lui Mozart pretindea că Antonio Salieri, celebrul compozitor, gelos pe succesul şi iscusinţa muzicală ale lui Mozart, l-ar fi otrăvit. În realitate, Salieri era respectat în epocă şi nu a existat niciun complot de a-l ucide pe Mozart. Povestea persistă, totuşi, şi stă la baza piesei de teatru Amadeus a scriitorului britanic Peter Shaffer.

 12. Bibliografie: Enciclopedia ilustrată a familiei, volumul 10 Muzica: Nunta lui Figaro-W.A.Mozart Realizat de; Inst. Petria Dolia Şc.”Duiliu Zamfirescu” Focşani