surikat n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Surikat PowerPoint Presentation
Download Presentation
Surikat

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 7

Surikat - PowerPoint PPT Presentation


 • 165 Views
 • Uploaded on

Surikat. Av Eric Eric. Förekomst.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Surikat' - kathy


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
surikat

Surikat

Av Eric

Eric

f rekomst
Förekomst
 • Surikaten är ett däggdjur som lever i södra Afrika ibland annat i kalaharaöknen . Surikaterna tillhör den mindre mangueserna . kroppens längd är 30cm och till detta kommer en ca 25cm lång svans med slät päls. De väger ca 900 gram. Pälsens färg är beroande på underbart ,allt från grå, beige eller ljusbrun. Från ryggraden till sidorna finns åtta till tio tvärsverk i pälsen med dessa finns inte på huvudet eller svansen. Runt ögonen förekomer svartaktig päls.
k nnetecken
Kännetecken
 • Surikaten är ett däggdjur som lever i södra Afrika, bland annat i Kalahariöknen. Surikaterna tillhör de mindre manguserna. Kroppens längd är 30cm och till detta kommer en ca 25cm lång svans med slät päls. De väger ca 900gram. Pälsens färg är beroende på underart , allt från grå, beige eller ljusbrun. Från ryggraden till sidorna finns åtta till tio tvärstreck i pälsen men dessa finns inte på huvudet eller svansen. Runt ögonen förekommer svartaktig päls. De har väldigt långa klor på framfötterna för att kunna gräva gångar i jorden.
livscykel
Livscykel
 • Surikater är väldigt sociala djur som lever i kolonier upp till 30 djur i varje koloni. Varje grupp består av ett dominant föräldrapar och deras avkommor. Det förekommer också att flera familjer lever i samma koloni.
 • Surikater är mycket duktiga grävare. Trots att de har förmåga att gräva själva så utnyttjar de oftast bestående bon av jordekorrar. Medan några Surikater gräver håller andra utkik efter fiender för att hinna varna gruppen vid fara. Fiender kan vara rävar, örnar och sjakaler. Då varnas gruppen och alla springer ner i sina hålor. Uppgiften att stå på vakt växlar bland individerna i gruppen.
livscykel1
Livscykel
 • Surikater är aktiva på dagen, under natten och regnrikadagar och under riktigt heta dagar så gömmer de sig i sitt bo. Surikater håller ihop och skyddar varandra. Det finns surikater som kan vara barnvakt men det är ingen lätt syssla. De ungarna föds blinda och ögonen öppnas först efter två veckor. Honan föder upp ungarna de första två månaderna och barnen är könsmogna efter ungefär ett år. Surikater kan föda ungar upp till tre gånger per år. Detta är möjligt då alla i kolonin hjälper med uppfostringen. Medellivslängden är ca 12-14år.
slide6
Föda
 • Födan består nästan till 90 % av insekter men också mindre fåglar, ödlor och deras ägg och skorpioner.
vrigt
Övrigt
 • I sydafrika finns det människor som ogillar surikater. De förstör jordbruket med gångar och det har hänt att de överför rabies till människor.
 • Timon från filmen Lejonkungen är en surikat.
 • I Sverige kan man se surikater på Ystads djurpark, Ölands Djurpark, Tropikarieti Helsingborg, Parken Zoo i Eskilstuna, Skansen i Stockholm och Kolmården utanför Norrköping.