DAY 1 BRAINTEASER / WOD - PowerPoint PPT Presentation

kathie
day 1 brainteaser wod n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
DAY 1 BRAINTEASER / WOD PowerPoint Presentation
Download Presentation
DAY 1 BRAINTEASER / WOD

play fullscreen
1 / 351
Download Presentation
DAY 1 BRAINTEASER / WOD
112 Views
Download Presentation

DAY 1 BRAINTEASER / WOD

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. DAY 1 BRAINTEASER / WOD A 30 year old man married a 25 year old woman. She died at age 50 and her husband was so devastated that he cried for years. Ten years after he stopped crying, he died. If he had lived to be 80, how many years was he a widower? ANSWER: Acceleration- Equals the change in velocity divided by the time for the change to take place; occurs when an object speeds up, slows down, or turns. (pg 288)

  2. DAY 1 BRAINTEASER / WOD A 30 year old man married a 25 year old woman. She died at age 50 and her husband was so devastated that he cried for years. Ten years after he stopped crying, he died. If he had lived to be 80, how many years was he a widower? ANSWER: 25 years Acceleration- Equals the change in velocity divided by the time for the change to take place; occurs when an object speeds up, slows down, or turns. (pg 288)

  3. DAY 2 BRAINTEASER / WOD If Susan is 10, Arabella is 20, and Jim and Neal are both 5, but Richard is 10, how much is Jennifer by the same system? ANSWER: Balanced Forces- Two or more forces whose effects cancel each other out and do not change the motion of an object (pg 311)

  4. DAY 2 BRAINTEASER / WOD If Susan is 10, Arabella is 20, and Jim and Neal are both 5, but Richard is 10, how much is Jennifer by the same system? ANSWER: Jennifer is 15. Five points for each syllable in the name of the person. Balanced Forces- Two or more forces whose effects cancel each other out and do not change the motion of an object (pg 311)

  5. DAY 3BRAINTEASER / WOD If 2 hours ago it was as long after one o’clock in the afternoon as it was before one o’clock in the morning, what time would it be now? ANSWER:. Carbohydrates- Organic compounds containing only carbon, hydrogen, and oxygen; starches, cellulose, glycogen, sugars. (pg 264)

  6. DAY 3BRAINTEASER / WOD If 2 hours ago it was as long after one o’clock in the afternoon as it was before one o’clock in the morning, what time would it be now? ANSWER:.It would be 9 o’clock in the morning! Carbohydrates- Organic compounds containing only carbon, hydrogen, and oxygen; starches, cellulose, glycogen, sugars. (pg 264)

  7. DAY 4BRAINTEASER / WOD Two boxers are in a boxing match (regular boxing, not kick boxing). The fight is scheduled for 12 rounds but ends after 6 rounds, after one boxer knocks out the other boxer. Yet, no man throws a punch. How is this possible? ANSWER:. Data- Information gathered during an investigation; recorded in the form of descriptions, tables, graphs, or drawings. (pg 28)

  8. DAY 4BRAINTEASER / WOD Two boxers are in a boxing match (regular boxing, not kick boxing). The fight is scheduled for 12 rounds but ends after 6 rounds, after one boxer knocks out the other boxer. Yet, no man throws a punch. How is this possible? ANSWER: They were female boxers!!!!! Data- Information gathered during an investigation; recorded in the form of descriptions, tables, graphs, or drawings. (pg 28)

  9. DAY 5BRAINTEASER / WOD I am eight letters long-”1,2,3,4,5,6,7,8” My 1,2,3,4 is an atmospheric condition My 3,4,5,6,7 supports a plant My 4,5,6,7 is to appropriate My 6,7,8 is a name What word am I? ANSWER: Eardrum- Membrane stretching across the ear canal that vibrates when sound waves reach the middle ear (pg 508)

  10. DAY 5BRAINTEASER / WOD I am eight letters long-”1,2,3,4,5,6,7,8” My 1,2,3,4 is an atmospheric condition My 3,4,5,6,7 supports a plant My 4,5,6,7 is to appropriate My 6,7,8 is a name What word am I? ANSWER: Mistaken Eardrum- Membrane stretching across the ear canal that vibrates when sound waves reach the middle ear (pg 508)

  11. DAY 6BRAINTEASER / WOD With thieves I consort, With the vilest, in short, I’m quite at my ease in depravity; Yet all divines use me, and savants can’t lose me, For I am the center of gravity. Who or what am I? ANSWER: Fluid- A substance that has no definite shape and can flow (pg 343)

  12. DAY 6BRAINTEASER / WOD With thieves I consort, With the vilest, in short, I’m quite at my ease in depravity; Yet all divines use me, and savants can’t lose me, For I am the center of gravity. Who or what am I? ANSWER: The letter “V”! Gra V ity Fluid- A substance that has no definite shape and can flow (pg 343)

  13. DAY 7BRAINTEASER / WOD Two mothers and two daughters were fishing. They managed to catch one big fish, one small fish, and one fluffy fish. Since only three fish were caught, how is it possible that they each took home a fish? ANSWER: Gamma Ray- Highest-energy electromagnetic waves with the shortest wavelengths and highest frequencies (pg 530)

  14. DAY 7BRAINTEASER / WOD Two mothers and two daughters were fishing. They managed to catch one big fish, one small fish, and one fluffy fish. Since only three fish were caught, how is it possible that they each took home a fish? ANSWER: 1 grandmother, 1 mother, and 1 daughter Gamma Ray- Highest-energy electromagnetic waves with the shortest wavelengths and highest frequencies (pg 530)

  15. DAY 8BRAINTEASER / WOD If you were to put a coin into an empty bottle and then insert a cork into the neck, how could you remove the coin without taking out the cork or breaking the bottle? ANSWER: Heat- Movement of thermal energy from a substance at a higher temperature to a substance at a lower temperature (pp 108, 438)

  16. DAY 8BRAINTEASER / WOD If you were to put a coin into an empty bottle and then insert a cork into the neck, how could you remove the coin without taking out the cork or breaking the bottle? ANSWER: Push the cork into the bottle and shake the coin out! Heat- Movement of thermal energy from a substance at a higher temperature to a substance at a lower temperature (pp 108, 438)

  17. DAY 9BRAINTEASER / WOD What is at the beginning of eternity, the end of time, the beginning of every end, and the end of every place? ANSWER: Inclined Plane- Simple machine that is a flat surface, sloped surface, or ramp (pg 417)

  18. DAY 9BRAINTEASER / WOD What is at the beginning of eternity, the end of time, the beginning of every end, and the end of every place? ANSWER: The letter “e”! Inclined Plane- Simple machine that is a flat surface, sloped surface, or ramp (pg 417)

  19. DAY 10BRAINTEASER / WOD A snail is at the bottom of a well 30 feet deep. It crawls up 3 feet each day, but a night, it slips down 2 feet. How long does it take for the snail to crawl out of the well? ANSWER: Kelvin- SI unit for temperature (pg 54)

  20. DAY 10BRAINTEASER / WOD A snail is at the bottom of a well 30 feet deep. It crawls up 3 feet each day, but a night, it slips down 2 feet. How long does it take for the snail to crawl out of the well? ANSWER: 28 Days Kelvin- SI unit for temperature (pg 54)

  21. DAY 11BRAINTEASER / WOD A boy leaves his house one summer day, and began to run into the woods to his grandmother’s house which is on the other side of the woods. It should be known that the boy reached his grandmother’s house. How far did the boy run into the woods? ANSWER: Law of Conservation of Energy- States that energy can change its form but is never created or destroyed.

  22. DAY 11BRAINTEASER / WOD A boy leaves his house one summer day, and began to run into the woods to his grandmother’s house which is on the other side of the woods. It should be known that the boy reached his grandmother’s house. How far did the boy run into the woods? ANSWER: Halfway. From that point on he would be running out of the woods and not in! Law of Conservation of Energy- States that energy can change its form but is never created or destroyed.

  23. DAY 12BRAINTEASER / WOD You have two hour glasses—a four-minute glass and a 7-minute glass. You want to measue 9 minutes. How do you do it? ANSWER: Magnetic Domain- Group of atoms whose fields point in the same direction. (pg 616)

  24. DAY 12BRAINTEASER / WOD You have two hour glasses—a four-minute glass and a 7-minute glass. You want to measue 9 minutes. How do you do it? ANSWER: Start both hour glasses. When the 4-minute runs out, turn it over (4 minutes have elapsed). When the 7 minute runs out, turn it over (7 minutes elapsed). When the 4-minute glass runs out this time (8 minutes have elapsed), the 7-minute glass has been running for 1 minute. Turn it over once again. When it stops, 9 minutes have elapsed. Magnetic Domain- Group of atoms whose fields point in the same direction. (pg 616)

  25. DAY 13BRAINTEASER / WOD What is the easiest way to throw a ball, have it stop, and completely reverse direction after traveling a short distance? ANSWER:. Natural Frequencies- Frequencies at which an object will vibrate when it is struck or disturbed. (pg 501)

  26. DAY 13BRAINTEASER / WOD What is the easiest way to throw a ball, have it stop, and completely reverse direction after traveling a short distance? ANSWER:.Throw the ball straight up! Natural Frequencies- Frequencies at which an object will vibrate when it is struck or disturbed. (pg 501)

  27. DAY 14BRAINTEASER / WOD If there are 15 crows on a fence and the farmer shoots 1/3 of them, how many are left? ANSWER: Ohm’s Law- States that the current in a circuit equals the voltage divided by the resistance in the circuit.

  28. DAY 14BRAINTEASER / WOD If there are 15 crows on a fence and the farmer shoots 1/3 of them, how many are left? ANSWER:None! They all flew off when they heard the shot!!!!! Ohm’s Law- States that the current in a circuit equals the voltage divided by the resistance in the circuit.

  29. DAY 15BRAINTEASER / WOD An electric train is traveling southwest at 95 mph, and the wind is blowing northeast at 95 mph. In which direction does the smoke blow? ANSWER: Parallel Circuit- Circuit that has more than one path for electric current to flow.

  30. DAY 15BRAINTEASER / WOD An electric train is traveling southwest at 95 mph, and the wind is blowing northeast at 95 mph. In which direction does the smoke blow? ANSWER: There is no smoke with an electric train!!!!! Parallel Circuit- Circuit that has more than one path for electric current to flow.

  31. DAY 16BRAINTEASER / WOD The Lone Ranger rode into town on Friday. He stayed 5 consecutive days and left on Friday! How is this possible? ANSWER: Radiant Energy- Energy carried by an electromagnetic wave. (pp. 377,524)

  32. DAY 16BRAINTEASER / WOD The Lone Ranger rode into town on Friday. He stayed 5 consecutive days and left on Friday! How is this possible? ANSWER: His horses name was Friday! Radiant Energy- Energy carried by an electromagnetic wave. (pp. 377,524)

  33. DAY 17BRAINTEASER / WOD How much dirt is in a hole 3 feet deep and 6 inches in diameter? ANSWER: Salts- Compounds make of a metal and a nonmetal that are formed along with water when acids and bases react with each other. (p. 142)

  34. DAY 17BRAINTEASER / WOD How much dirt is in a hole 3 feet deep and 6 inches in diameter? ANSWER: There is no dirt in a hole!!!!!!!! Salts- Compounds make of a metal and a nonmetal that are formed along with water when acids and bases react with each other. (p. 142)

  35. DAY 18BRAINTEASER / WOD Two men were being tried for murder. The jury found one man guilty and the other innocent. The judge turned to the guilty man and said, “Even though your guilt has been established, the law compels me to set you free.” How could such a bizarre judgment occur? ANSWER: Table- Presents information in rows and columns, making it easier to read and undrstand. (pg. 57)

  36. DAY 18BRAINTEASER / WOD Two men were being tried for murder. The jury found one man guilty and the other innocent. The judge turned to the guilty man and said, “Even though your guilt has been established, the law compels me to set you free.” How could such a bizarre judgment occur? ANSWER: They were Siamese twins Table- Presents information in rows and columns, making it easier to read and understand. (pg. 57)

  37. DAY 19BRAINTEASER / WOD There was a guy who had a Fox, a Chicken, and a bag of grain. He had to cross a river to get back home, but he could only take one item at a time. He could only take the fox, or the grain, or the chicken. Well, if you leave a chicken and a fox on one side of the river while taking the bag of grain across, the fox will eat the chicken, same thing with the chicken and the grain. Can’t leave those two alone or the chicken will eat the grain. How do you get them all across the river safely? ANSWER: Ultraviolet Radiation- Electromagnetic waves with wavelengths between 0.4 millionths of a meter and 10 billionths of a meter; has frequencies and wavelengths between visible light and X-rays. (p. 529)

  38. DAY 19BRAINTEASER / WOD There was a guy who had a Fox, a Chicken, and a bag of grain. He had to cross a river to get back home, but he could only take one item at a time. He could only take the fox, or the grain, or the chicken. Well, if you leave a chicken and a fox on one side of the river while taking the bag of grain across, the fox will eat the chicken, same thing with the chicken and the grain. Can’t leave those two alone or the chicken will eat the grain. How do you get them all across the river safely? ANSWER: Take the chicken first and come back. Get the grain, take it across and take the chicken back with you. Leave the chicken and take the fox and come back. Get the chicken……… Ultraviolet Radiation- Electromagnetic waves with wavelengths between 0.4 millionths of a meter and 10 billionths of a meter; has frequencies and wavelengths between visible light and X-rays. (p. 529)

  39. DAY 20BRAINTEASER / WOD How many times can you subtract the number 5 from the number 25? ANSWER: Vaporization- Change of matter from a liquid state to a gas. (pg. 112)

  40. DAY 20BRAINTEASER / WOD How many times can you subtract the number 5 from the number 25? ANSWER: One time! The next try will be 5 from 20!!! Vaporization- Change of matter from a liquid state to a gas. (pg. 112)

  41. DAY 21BRAINTEASER / WOD There is a man that lives on the top floor of a very tall building. Everyday he gets the elevator down to the ground floor to leave the building to go to work. Upon returning from work though, he can only travel halfway up in the lift and has to walk the rest of the way, unless it is raining! WHY? ANSWER: Wave- Rhythmic disturbance that carries energy but not matter. (p. 462)

  42. DAY 21BRAINTEASER / WOD There is a man that lives on the top floor of a very tall building. Everyday he gets the elevator down to the ground floor to leave the building to go to work. Upon returning from work though, he can only travel halfway up in the lift and has to walk the rest of the way, unless it is raining! WHY? ANSWER: The man was a dwarf and couldn’t reach top lift buttons except with an umbrella. Wave- Rhythmic disturbance that carries energy but not matter. (p. 462)

  43. DAY 22BRAINTEASER / WOD A man is wearing black. Black shoes, socks, trousers, jumper, gloves, and balaclava. He is walking down a black street with all the street lamps off. A black car is coming toward him with its lights off too, but somehow manages to stop in time. How did the driver see the man? ANSWER: X ray- high-energy electromagnetic wave that is highly penetrating and can be used for medical diagnosis. (pg 530)

  44. DAY 22BRAINTEASER / WOD A man is wearing black. Black shoes, socks, trousers, jumper, gloves, and balaclava. He is walking down a black street with all the street lamps off. A black car is coming toward him with its lights off too, but somehow manages to stop in time. How did the driver see the man? ANSWER: It was day time!!!!!!! X ray- high-energy electromagnetic wave that is highly penetrating and can be used for medical diagnosis. (pg 530)

  45. DAY 23BRAINTEASER / WOD One day Kerry celebrated her birthday. One day later her older twin brother, Terry, celebrated his birthday. Why? ANSWER: Accuracy- compares a measurement to the true value. (pg 45)

  46. DAY 23BRAINTEASER / WOD One day Kerry celebrated her birthday. One day later her older twin brother, Terry, celebrated his birthday. Why? ANSWER: At the time she went into labor, the mother of the twins was traveling by boat. The older twin, Terry, was born first early on March 1st. The boat then crossed a time zone, and Kerry, the younger twin was born on February 28th. Therefore, the younger twin celebrates her birthday one day before her older brother. Accuracy- compares a measurement to the true value. (pg 45)

  47. DAY 24BRAINTEASER / WOD A woman had two sons who were born on the same hour of the same day of the same year but they were not twins. How could this be so? ANSWER: Bar Graph- A type of graph that uses bars of varying sizes to show the relationship among variables.

  48. DAY 24BRAINTEASER / WOD A woman had two sons who were born on the same hour of the same day of the same year but they were not twins. How could this be so? ANSWER: They were a part of triplets, etc. Bar Graph- A type of graph that uses bars of varying sizes to show the relationship among variables.

  49. DAY 25BRAINTEASER / WOD A man died and went to heaven. There were thousands of other people there. They were all naked and all looked as they died at the age of 21. He looked around to see if there was anyone he recognized. He saw a couple and knew immediately that they were Adam and Eve. How did he know? ANSWER: Carboxyl group- Consists of one carbon atom, two oxygen atoms, and one hydrogen atom; represented by the formula –COOH. (pg. 259)

  50. DAY 25BRAINTEASER / WOD A man died and went to heaven. There were thousands of other people there. They were all naked and all looked as they died at the age of 21. He looked around to see if there was anyone he recognized. He saw a couple and knew immediately that they were Adam and Eve. How did he know? ANSWER: They were created and not born. Therefore they had no navel!!!!! Carboxyl group- Consists of one carbon atom, two oxygen atoms, and one hydrogen atom; represented by the formula –COOH. (pg. 259)