limba n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Limba PowerPoint Presentation
Download Presentation
Limba

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 6

Limba - PowerPoint PPT Presentation


  • 180 Views
  • Uploaded on

Limba.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Limba' - kalani


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Simtulgustuluieste un simtchimic.Chemoreceptorii din mucoasalimbii,darsirestuluicavitatiibucalesichiarfaringelui, se numescmugurigustativi.Eicontincelulechemosensibile in forma de fusasociate cu celule de sustinere. La polul apical ele au un cilsensibil la substanteledizolvate in saliva. La polulbazal, elesuntinconjurate de dendriteleunorneuroni. Impulsurilenervoaseajung la creier. Ceimai multi mugurigustativisuntplasatipenistedenivelari ale mucoaseilimbiinumitepapile gustative.

Gustulpermitealegereahranei, evitareaunorsubstantedaunatoare din hranasideclansareaunorreflexe digestive.

Mucoasalimbiimaicontinereceptoritactili, termicisipentrudurere.

slide4

Urechea, este un organ de simt pereche adapostit in cea mai mare parte in osul temporal al cutiei craniene.este alcatuita din trei parti:urechea externa,medie si interna. Urechea externa este compusa dintr-un pavilion care prezinta un schelet cartilaginosinvelit in piele si canalul auditiv extern care prezinta glande cu cerumen si firisoare de par ,la capatul caruia se afla o membrana elastica numita timpan care este o membrana prin a carei vibratii sunetele se amplifica. Urechea medie are forma unei camarute care, la capatul dinspre urechea interna prezinta doua orificii:fereastra ovala si fereasta rotunda.Intre timpan si fereastra ovala se gaseste un lant de trei oscioare sprijinite unul de altul:ciocanul,nicovala si scarita fiind cele mai mici oase.Ciocanul se sprijina pe timpan,iar scarita pe o membrana care acopera fereastra ovala.Urechea medie este in legatura cu faringele printr-un canal,numit trompa lui Eustachio care comunica cu nasul.Urechea interna contine labirintul osos in care se afla labirintul memranos,alcatuit din: utricula, sacula, 3 canale semicirculare si melcul.Receptorii pentru auz se gasesc in melcul memranos din labirintul memranos,iar receptorii pentru echilibru se gasesc in canalele semicirculare in utricula si sacula.aceste celule vin in contact cu neuroni ale caror prelungiri formeaza nervul auditiv. In labirintul osos se afla un lichid numit perilimfa,iar in labirintul membranos alt lichid numit endolimfa.

slide6

Din punct de vedere anatomic, ochiul este, dupa cum se stie, un organ deosebit de complex, servind la transformarea imaginilor geometrice ale corpurilor in senzatii vizuale. Privind insa numai din punctul de vedere al opticii geometrice, el constituie un sistem optic format din trei medii transparente: umoarea apoasa, cristalinul si umoarea sticloasa (sau vitroasa):

  • Aceastea se gasesc in interiorul globului ocular, marginit in exterior de o membrana rezistenta, numita sclerotica. Sclerotica este opaca peste tot, exceptand o portiune din fata, care este transparenta si de forma sferica, numita corneea transparenta. Lumina patrunde in ochi prin cornee, strabate cele trei medii transparente si cade pe retina, unde se formeaza o imagine reala si rasturnata a obiectelor privite. Fluxul luminos este reglat automat prin actiunea involuntara (reflexa) a irisului. Aceasta este o membrana (ai carei pigmenti dau “culoarea ochilor”) perforata in centru printr-o deschidere circulara, de diametrul variabil, numita pupila. La lumina prea intensa, irisul isi mareste pupila, penru a proteja retina, iar la lumina prea slaba, irisul isi mareste pupila pentru a mari iluminarea imaginilor de pe retina. Retina este o membrana subtire, alcatuita din prelungirile nervului optic si continand un numar mare de celule senzationale, care percep lumina, numite conuri si bastonase. Conurile sunt celule specializate in perceperea luminii de intensitate slaba, fiind practic incapabile sa distinga culorile. Ochiul omenesc contine aproximativ 7 milioane conuri si 130 milioane bastonase, foarte neuniform raspandite. Conurile ocupa mai ales partea centrala a retinei, in timp ce densitatea bastonaselor creste spre periferie. In partea centrala, putin mai sus de axa optica, exista o regiune numita pata galbena (macula lutea) in mijlocul careia se afla o mica adancitura – foveea centralis – populata exclusiv de conuri, in numar de 13000 – 15000. Sub actiunea involuntara a unor muschi speciali ai ochilului, globul ocular sufera miscari de rotatie in orbita sa, astfel incat imaginea sa se formeze totdeauna in regiunea petei galbene, cea mai importanta regiune fotosensibila a ochiului.