november damjan ratajc na e prednosti n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
November Damjan Ratajc NAŠE PREDNOSTI

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

November Damjan Ratajc NAŠE PREDNOSTI - PowerPoint PPT Presentation


  • 297 Views
  • Uploaded on

November Damjan Ratajc NAŠE PREDNOSTI. I. DUHOVNI DEL. Gospod, oziram se na pot, ki sem jo že prehodil. Zahvaljujem se ti zanjo: hvala ti za vse: za to, da si; za to, da sem, za življenje, za bližnje, za vse, kar sem dobrega prejel od tebe ali od ljudi,

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'November Damjan Ratajc NAŠE PREDNOSTI' - kaipo


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide3

Gospod, oziram se na pot,

ki sem jo že prehodil.

Zahvaljujem se ti zanjo:

hvala ti za vse:

za to, da si;

za to, da sem,

za življenje, za bližnje,

za vse, kar sem dobrega prejel

od tebe ali od ljudi,

pa tudi za vse preizkušnje in bolezni.

Obenem te prosim

odpuščanja za vse žalitve

in za vse,

kar sem dobrega opustil.

slide4

Gospod, mislim pa tudi na pot,

ki je še pred menoj.

Obe sta le del poti,

ki se je pričela

in se bo končala v

večnosti.

Kakšna bo in kod bo vodila,

ne vem.

To veš le ti,

zato jo polagam tebi v roke.

Tebi, Gospod,

ki si pot, resnica in življenje.

Amen.

Zmolimo desetko rožnega venca: …, ki je Svetega Duha poslal

na e prednosti
Naše prednosti

25. Močne točke naše Cerkve kažejo na njeno zasidranost v Kristusu in so neizogibna izhodišča za nadaljnjo pastoralno prenovo. Prednosti, ki jih vidimo v Cerkvi na Slovenskem, so:

– zmernost v teologiji in pastorali,

– navezanost na katoliško tradicijo,

– zavzetost in marljivost pastoralnih delavcev,

– solidarnost in vzgoja,

– iskrena vera.

zmernost v teologiji in pastorali
Zmernost v teologiji in pastorali

26. V burnem pokoncilskem času je Cerkev v Evropi doživljala vzpone in padce. V nekaterih deželah je prevladala radikalna reformna smer, ki je hotela povsem pretrgati vezi s preteklostjo. Kot odgovor se je nato pojavila druga smer, ki je branila in poveličevala preživete oblike katolištva. V slovenskem prostoru se je ustalila zmerna teološka in pastoralna smer, ki sprejema izziv novega, ne da bi zato povsem prekinila s starim. Na Slovenskem niso prevladali različni redukcionizmi, ki bi krčili vero v Jezusa Kristusa in izbire Cerkve na kakšno od humanističnih dejavnosti, kot so: psihoterapija, ekologija, socialna in kulturna animacija, filantropija, politika ipd. Zmernost katolištva se kaže tudi v odnosu do slovenstva. Ljubezen do naroda je poudarjena vrednota, ni pa prišlo do zdrsa religije v nacionalizem. Tovrstno zmernost v teologiji in pastorali štejemo kot prednost, saj pripomore k večji usmerjenosti na Jezusa Kristusa.

navezanost na katoli ko tradicijo
Navezanost na katoliško tradicijo

27. Katoliška tradicija v urbanih središčih sicer slabi, v celoti gledano pa ostaja najbolj razširjeni kulturno-duhovni okvir na Slovenskem. Katoliški koledar je večini Slovenk in Slovencev vodilo za osmišljanje in praznovanje teka dni in let. Številnim ljudem so blizu blagoslovi. Nekateri stari verski običaji so rešeni pozabe. Podružnične cerkve in verska znamenja so negovana. Čeprav poudarjamo, da tradicionalna vernost za osebno rast ni dovolj, je navezanost slovenskega človeka na katoliško tradicijo vendarle pozitivna. Prispeva h gradnji občestva in je velika priložnost za poglobitev in evangelizacijo.

zavzetost in delavnost pastoralnih delavcev
Zavzetost in delavnost pastoralnih delavcev

28. Mnogi duhovniki, redovniki in laiki so zelo marljivi. Številni laiki veliko časa, moči in darov namenijo bodisi za domače župnijsko občestvo bodisi za skupino, laiško gibanje, skupnost ali združenje. Prostovoljno delo je zanje še vedno samoumevno, ceni pa ga tudi širša okolica. Duhovniki pogosto delajo z malo sredstvi in v težkih pogojih. Marsikateri izmed njih si ne privošči zasluženih počitnic, ne gre v pokoj, čeprav bi mu to leta že narekovala, svoje prihranke pa daruje cerkveni skupnosti. Požrtvovalnost in predanost duhovnikov, redovnikov in laikov govori o tem, da gorečnost za Božje kraljestvo med pastoralnimi delavci živi in ne pojenja. Z veseljem opažamo, da se podobne drže kažejo tudi pri mladih voditeljih skupin in različnih animatorjih.

solidarnost in vzgoja
Solidarnost in vzgoja

29. Družba Cerkev prepoznava kot eno od vodilnih na področju solidarnosti. Cerkvene dobrodelne ustanove s prostovoljnimi darovi, prostovoljnim delom in malo medijske pozornosti veliko naredijo za uboge. Sporočilo dobrote, ki je odlično Kristusovo sporočilo, zato ni preslišano. Podobno velja za področje vzgoje. Osnovnošolski verouk obiskuje večina slovenskih otrok. Vzgojnih dejavnosti, kot so skavti in oratoriji, je deležnih veliko otrok in mladih. Festival Stična mladih po svoji tradiciji, kakovosti in množični udeležbi nima primere v srednjeevropskem prostoru. Katoliški vrtci in šole so med ljudmi spoštovani, iskani in bi jih lahko bilo več. Večina ljudi sprejema in ceni vzgojna prizadevanja Cerkve.

iskrena vera
Iskrena vera

30. Dogajanje v Cerkvi radi presojamo na osnovi dejanj škofov in duhovnikov, pa tudi na osnovi (ne)uspeha verskih ustanov in programov. Ob tem zlahka spregledamo najpomembnejšo silo, ki vedno deluje in veže celotno cerkveno zgradbo. To je skrita vsakdanja molitev mnogih mož in žena, njihovo trdno zaupanje v Boga ter njihova zvesta medsebojna ljubezen. Živo jedro Cerkve na Slovenskem sestavljajo Kristusu predana srca preprostih ljudi. To je predanost, ki ima življenjski zgled v Mariji, Jezusovi materi. V našem ljudstvu prisotna Marijina drža, ki je drža vere in zaupanja v vsakdanjem življenju (Marija v Nazaretu), obenem pa tudi drža pogumnega pričevanja v javnosti (Marija v Jeruzalemu pod Jezusovim križem), je prvo poroštvo za pastoralno prenovo v prihodnjih letih.

iii pogovor
III. POGOVOR

Naštejte nekaj običajev, ki izvirajo iz tradicije in živijo tudi v vaši župniji (blagoslov doma ob božičnih praznikih, blagoslov konj, blagoslov avtomobilov …)

b) Kako je z ljudskimi pobožnostmi? Imate v župniji redno molitev rožnega venca, v postnem času pobožnost križevega pota, prvi petki in sobote …

c) V katoliški tradiciji je zelo močno načelo solidarnosti. Danes se več ali manj dela na tem, da se vsako delo plača. S tem načelo prostovoljnosti izginja iz življenja sodobnega človeka. V katerih primerih še živi prostovoljstvo? Kaj narediti, da se bosta solidarnost in prostovoljstvo na novo poživila?

č) Premislite in napišite, katere so prednosti vaše župnije v primerjavi s civilnimi ustanovami?

d) Kakšno je sodelovanje med župnijami v dekaniji?