12 април – ден на авиацията и космонавтиката - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
12 април – ден на авиацията и космонавтиката PowerPoint Presentation
Download Presentation
12 април – ден на авиацията и космонавтиката

play fullscreen
1 / 21
12 април – ден на авиацията и космонавтиката
495 Views
Download Presentation
kacy
Download Presentation

12 април – ден на авиацията и космонавтиката

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. 12 април – ден на авиацията и космонавтиката 52 години от първия полет на човек в космоса

 2. ...много, много отдавна От най-стари времена, от момента в който се е осъзнал като разумно същество човек е вперил поглед в звездите и се е отдал на мечтата си да полети

 3. Легендата за Икар За да избягат от остров Крит и цар Минос, гениалният майстор Дедал изработил за себе си и за сина си Икар криле от пера, залепени с восък, като го предупредил да не лети твърде високо. Той обаче не го послушал, издигнал се твърде близо до слънцето, поради което горещината разтопила восъка. Икар паднал в морето и се удавил

 4. Летателните апарати на леонардо да винчи В края на 15-и век Леонардо да Винчи прави скици на летателен апарат, наподобяващ прилеп, чиито крила се задвижват от ръцете и краката на управляващия го човек.

 5. Братя монголфие.Първите полети с балон • На 4 юни 1783 г. братя Монголфие осъществяват първия полет с балон, пълен с горещ въздух. Самите те са изобретатели на устройството, но не посмяват да се издигнат във въздуха. Вместо тях доброволци за първия полет с хора на борда са млад лекар и офицер авантюрист. Жозеф-Мишел и Жак-Етиен са родени през 1740 г. и 1745 г. в Аноне в семейство на производител на хартия.От малки проявяват изобретателност и инженерен дух. През 1782 г. Жозеф достига до идеята за балон, с който от въздуха да бъдат атакувани иначе непревземаеми по суши и море крепости. Първите практически опити, извършени в края на годината, са полууспешни, което не обезкуражава братята.Убедени в правотата си, те организират публично представяне на балона през юни 1783 г. Той успява да прелети безпилотно 2 км за 10 минути пред очите на множество високопоставени сановници и достига височина от 1600 - 2000 м. През септември изпитанието е повторено във Версай пред очите на кралския двор и лично на Луи XVI и Мария Антоанета, а през ноември са осъществени и първите полети с хора на борда. Заради успеха кралят дава на фамилията благородническа титла.

 6. Ото Лилиентал Ото Лилиентал (на немски: Otto Lilienthal) е германски изобретател, пионер в авиацията. Той е първият човек, извършил многократно полети с летателен апарат, по-тежък от въздуха — планер. Експериментите на Ото и брат му Густав са продължение на започнатото от англичанина Джордж Кайли. Започвайки през 1891 година, Ото извършва над 2000 полета със собствени планери, оцелявайки от няколко катастрофи. На 9 август1896 година, при внезапен порив на вятъра, крилото на планера му се чупи на 17 m височина и при падането Ото си счупва гръбнака. Умира на следващия ден с думите „Kleine Opfer müssen gebracht werden!“ — „Трябва да бъдат правени някои малки жертви!“. Впоследствие записките на Ото Лилиентал служат за начална основа на експериментите на братя Райт.

 7. Братя Райт Братя Райт, Орвил (19 август1871 - 30 януари1948) и Уилбър (16 април1867 - 30 май1912), са американски велосипедни механици [1], които на 17 декември1903 г. извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха. Изпитанието е извършено с моторен летателен апарат „Флайер І“, който, пилотиран от Орвил, се задържа във въздуха 12 секунди и изминава разстоянието от 37 метра. На следващия ден Уилбър прави второ изпитание, като този път самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 250 метра. В продължение на две години след успешните полети те усъвършенстват конструкцията на аероплана, като с него извършват около 200 полета. По-късно те построяват втори и трети самолет, като непрекъснато променят двигателите им и по този начин подобряват летежа им. Един от първите полети с екипаж на борда, изпълнен от братя Райт в Северна Каролинапрез 1903 г. През1905 г. изминават разстоянието от 39 km за 38 минути и 3 секунди.

 8. Българска авиация Историята на българските военновъздушни сили започва в края на 19 век, когато на Международния панаир в Пловдив през 1892 двама лейтенанти от Българската армия летят с френския дирижабъл ‘La France’. По-късно, въодушевени от полета, те успяват да убедят командването, че България има нужда от "летателно звено". На 20 април 1906 е създадено "Въздухоплавателно отделение", чиято цел е да управлява разузнавателните дирижабли на българската армия. За командир е назначен лейтенантВасил Златаров. Първото поколение български летци е тренирано на дирижабъл наречен "София-1", построен от Златаров с материали закупени от Русия През1910 руският авиоконструкторБорис Масленников е поканен в България за да представи своя самолет, модификация на френския "Farman" III. След демонстрацията Българското правителство решава да снабди армията със самолети. През 1912 тринадесет български офицери за изпратени в чужбина за да се обучават на френски, британски и немски самолети. През Юни 1912 лейтенант Симеон Петров във Франция за първи път успява да приземи самолет с напълно изключен двигател. Това събитие получава широк отзвук във френските вестници. Офицерите, изпратени на учение във Франция се завръщат през юли 1912. Същата година България получава и своя първи самолет - "Bleriot XXI", с който на 13 Август 1912 Симеон Петров извършва първият български полет в небето над България.

 9. Асен Йорданов Гордостта на САЩ - самолетите "Боинг", са измислени от българин. Добре е да си разкажем историята на Асен Йорданов, един от пионерите на американското самолетостроене и авиацията, за да си върнем малко от националната гордост, докато вървят баталиите около родната авиокомпания "Балкан".Асен Христов Йорданов е роден в София през 1896 г. От малък проявява голям интерес към техниката, механиката и физиката, но най-много се увлича да строи хвърчила. Баща му, който е банкер, но и инженер-изобретател, всячески поощрява заниманията на своя син. Резултатите не закъсняват.Под заглавиe"Първият български планйор" в. "Утро" от 16 февруари 1912 г. пише: "От няколко дни на полето между пехотния лагер и пионерните казарми един млад бъдещ български авиатор прави упражнения за летене с изработения от него планйор. Ученикът от втори гимназиален клас Асен Йорданов, син на досегашния управител на Българската земеделска банка, на възраст 15 години, още като ученик от първи клас се е пристрастил към авиацията. Преди няколко седмици той се заловил сам да си направи апарат, с който може да лети, и напълно успял. Направеният от него планйор представлява проста и лека, ефирна, оригинална комбинация от системата на братя Райт и тази на Фарман. Апаратът е около 7 м дълъг и 1,20 м широк, с квадратна площ около 14 м и тежи около 23 кг. Вчера той летя в продължение на около 12 минути, като се издигна на 10-12 м височина. Смелостта на този младеж заслужава внимание, особено от страна на специалистите."През лятото на 1912 г., придружен от баща си, любознателният младеж посещава технически изложби и музей в Италия, Швейцария и Франция. Родителите му го изпращат да учи в Гренобъл, но той постъпва в училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Блерио в парижкото предградие Етан, където се обучават група български авиатори. По време на Балканската война Асен е в София, взема колата "Форд" на баща си и заминава доброволец. Постъпва като механик в аеропланното отделение край Свиленград, където има 26 нови аероплана, доставени от Франция, Русия, Германия и Италия. Оттук на 16 октомври 1912 г. излита "Албатрос", пилотиран от поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, които хвърлят ръчни бомби над Одринската крепост - първото в света бомбардиране от самолет. В аеропланното отделение Асен между другите си задължения старателно работи върху конструирането на първия български самолет "Експрес", който завършва през лятото на 1915 г. След неговото изпитание специална комисия от Министерството на войната заключава: апаратът е сигурен. Няма допуснати грешки. Признава се за изобретение, а Асен Йорданов - за изобретател. Датата 10 август 1915 г. да се счита за начало на българското самолетостроение.

 10. Асен Йорданов В ежедневния вестник "София" от 21 август 1915 г. четем: "От няколко дни в царския манеж е изложен за гледане от публиката в естествената му величина, готов за летение, един аероплан, комбиниран и изобретен от седмокласния гимназист Асен Йорданов, син на бившия управител на Българска земеделска банка. Този български аероплан е една сполучлива комбинация от съществуващите видове аероплани от типа "Би-план". Непълнолетният българин, който в гимназията е отличен математик, внесъл едно ново важно подобрение, което липсваше при съществуващите аероплани, а именно устройството, предпазващо апарата от падане... В самолетостроенето е внесено едно изобретение от българин - нещо, което не може да не погъделичка националното ни чувство и национална гордост."През Първата световна война Асен завършва Втора мъжка гимназия и е приет в Школата за запасни офицери. 3 месеца по-късно постъпва в авиационното училище в Божурище, което завършва в кратък срок, и с чин поручик заминава на фронта. Във въздушното отделение в с. Удово му се поверява боен самолет, с който участва в десетки въздушни боеве с неприятелски самолети. За проявена изключителна смелост е награден с орден за храброст.Потъпкали всички принципи за международна справедливост за самоопределение на народите, "миротворците" налагат с Ньойския диктат жестоки санкции на България. Забранено е тя да има авиация, самолетите й са унищожени, а личният състав е уволнен. Това отрязва крилата на летеца и конструктора Асен Йорданов. През 1921 г. Американският аероклубобявява конкурс за обиколка на земята със самолет За победителите е предвидена награда от един милион долара. Кандидати за състезанието са българските летци Асен Йорданов и Гаврил Стоянов. В писмо до министър-председателя Александър Стамболийски, с което иска да му отпуснат 6000 долара, Йорданов пише: "Значението на този конкурс е безспорно, защото във въздуха се срещат на рицарски двубой за първенство всички цивилизовани народи, респективно техните духовна мощ и делова енергия... Съветът ще види, понеже този конкурс е едно велико дело на човешката култура, че българският народ чрез своя мощен дух с достойнство ще се бори в тази област. Ще се явим пред всички краища на света и там ще разнесем българското име и ще станем причина веднъж завинаги да изчезне нашата непопулярност и обидното за нас питане: нали столицата на България е Букурещ?"Молбата е удовлетворена и двамата българи пристигат в САЩ, но конкурсът не се провежда, защото от други страни кандидати не се престрашават да участват.С разрешение на правителството Асен Йорданов остава в САЩ. Първоначално върши каквато и да е работа и старателно изучава английски. След време постъпва чертожник в конструкторското бюро на заводите за изтребители "Къртис", сетне става летец-изпитател. Продължава да учи и завършва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. Със своята деловитост, с широките си технически знания и опит постепенно става централна фигура в концерна "Къртис" и е назначен за главен конструктор на заводите. Едновременно е член на конструкторските екипи "Локхийлд", "Дъглас", "Боинг" и "Пайпър"Като главен конструктор прави първия в света многоцелов самолет "Дъглас ДС-3", сетне известните от Втората световна война летящи крепости "Боинг В-17 Фортес", "Боинг-29 Супер Фортес", тежките изтребители "Лайтинг Р-38" и др.През 1941 г. Асен Йорданов основава дружество "Джорданов авиейшън къмпани", преименувано по-късно в "Джорданов корпорейшън", придружено от "Джорданов електроникс". Ателиетата му заемат 4 етажа в сграда на Медисън авеню в Ню Йорк. Дейността им е в тясна връзка с военната отбрана на САЩ и е строго секретна. Популярността на Йорданов нараства, когато открива авиационно училище. За кратко време то се превръща в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти за гражданската авиация на САЩ.Българинът е автор на многобройни трудове с огромна научна и практическа стойност. "90% от познанията си по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданов - пише видният американски специалист Д. Х. Ърл. - Почти всички от 100-те хиляди наши летци в Америка притежават неговите книги и те се четат като Библията. Досега е ненадминат. Той е пръв в това отношение. Тренингът по неговите книги ни донесе значителни успехи по време на Втората световна война... Хората от ВВС се кълнат в книгите на Джорданов. Те се издават в милионен тираж, а са антикварна ценност. Невъзможно е да си представим съвременната авиация, без тя да е използвала като най-привлекателно и същевременно най-ефикасно средство книжнината на българина."Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на луната, пише за Асен Йорданов: "От него както аз, така и всички американски летци сме се учили на авиация." 

 11. Цветан Лазаров Цветан Лазаров Лазаров е роден на 25 февруари 1896 г. в град Плевен, в семейството на пощенски чиновник. От дете е влюбен в техниката, която в първите години на нашия век бележи бурно и всестранно развитие. Особено се интересува слабичкото момче от двигатели с вътрешно горене и авиация. За да следи новостите, учи упорито руски и френски език, защото на български рядко се среща литература по интересуващите го теми.През 1912 г., едва шестнайсетгодишен, работи като стажант монтьор на старото софийско летище, а когато избухва Балканската война, отива доброволец. Работи като механик на летщето Мустафа паша (днес Свиленград), където се базира Първо аеропланно отделение. По това време у Цветан Лазаров окончателно узрява решението да се посвети на авиацията. В тези години за България войните следват една след друга. През 1916 г. Лазаров е приет в Школата за запасни офицери и през септември същата година вече е подпоручик и командва картечна рота на Южния фронт. Но пише рапорт след рапорт до командирите си с молба да бъде изпратен в авиацията. И успява!На 1 септември 1918 г. е приет в Аеропланното училище в Божурище. Завършва пълния курс за пилот, но поради примирието не може да вземе участие във въздушните схватки. Служи като летец до 1920 г., когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. През 1922 г. Цветан Лазаров заминава за Германия и постъпва във Висшето техническо училище в Шарлотенбург. Учи упорито немски език. Специализира леки двигатели с вътрешно горене и самолетостроене. Работи в катедрата на проф. Хоф и в DVL (Deutsche Versuchsanstalt für Luftfahrt - Немски Изпитателен Институт по Въздухоплаване).Като студент в Германия Цветан Лазаров се включва в студентското антифашистко движение. Заради тази му дейност е лишен от държавната стипендия, давана му от българското правителство. Влиза и в "черния списък" на неблагонадеждните, нещо което след години ще пречи доста на конструкторската му кариера. Останал без материална подкрепа, младежът е принуден да работи като чертожник и да следва. Разболява се сериозно поради тежките условия, при които живее и поради тази причина се дипломира една година след семестриалното завършване на образованието си. През пролетта на 1926 г. вече е дипломиран аероинженер.Назначен е в заводите на «Юнкерс» в Турция, но се прибира в родината и от 17 декември 1926 г. е инженер в конструктивния отдел на Държавна аеропланна работилница ДАР-Божурище. Работи там шест години. След това е изпратен в самолетната фабрика "Български Капрони" в Казанлък, където работи три години. После отново се връща в София и оглавява конструкторската работа в ДАР. От края на 1941 г. до 1 юни 1949 г. инж. Цветан Лазаров е главен инженер на последното българско самолетостроително предприятие, Държавна самолетна фабрика - ДСФ-Ловеч. Едновременно е и главен конструктор на предприятието.От 1 юни 1949 г. професор инж. Цветан Лазаров оглавява катедрата по самолетостроене при Държавната политехника «Сталин» (по-късно Висш машинно-електротехнически институт «В. И. Ленин» - ВМЕИ, днес Технически университет) в София. Под негово ръководство израстват много способни аероинженери, типични «дялани камъни», доказали своите възможности в най-различни клонове на нашата промишленост. Поради трагичната съдба на българското самолетостроене, ликвидирано безапелационно през 1954 г., тези хора не успяват да се реализират като творци на летателни апарати.Проф. Цветан Лазаров почива внезапно на 13 януари 1961 г., оставяйки незавършени много проекти на мечтани от него самолети.До последния си дъх той се надява, че здравият разум ще надделее и самолетостроенето ще бъде възродено. Уви!.. В своята конструкторска дейност Цветан Лазаров е участвал в разработката на самолетите, произвеждани в ДАР-Божурище и Самолетна фабрика "Български Капрони" Казанлък. Освен това е създал и собствени конструкции на редица прототипни и серийни самолети българско производство. На работната маса в дома му остава незавършен проект на двуместен учебно-тренировъчен реактивен самолет. Статия в Роден Край www.rodenkrai.com

 12. Константин Циолковски Всички крачки на човечеството в космоса са предсказани с голяма точност и са теоретически обосновани от руския учен Константин Циолковски на границата между 19 и 20 век - още когато светът с учудване и недоверие следи как към небето излитат първите аероплани с тромава конструкция. Константин Циолковски е роден през 1857 година. От юношеска възраст той се увлича от естествените науки и техниката. След като получава дипломата на учител, той дълги години преподава физика и математика в гимназия. Живее в малкото старинно руско градче Калуга недалеч от Москва. Константин Циолковски спада към онези видни мислители, които проникват през завесата на бъдещето. Ето формулата на гениалното му предвиджане:"Планетата е люлка на разума, но е невъзможно да се живее вечно в люлката." И по-нататък:" Човечеството няма да остане завинаги на Земята, но жадно за светлина и пространство, то отначало плахо ще проникне извън пределите на атмосферата, а след това ще завоюва околослънчевото пространство." Може да се каже с увереност, че Циолковски предлага смело и оригинално решение за всеки космически проблем, което се потвърждава с убедителна математическа логика. Циолковски доказва, че земното привличане може да се преодолее само с помощта на ракетите и само с тях може да се покори космическото пространство. Той полага научните основи на изчисленията за движението им. Разработва конкретни принципи за конструиране на космически кораби и орбитални станции. Първи предлага идеята за съставни ракети, известни сега като многостепенни, без които изстрелванията на съвременни космически системи, които тежат тонове, биха били немислими. Изпреварвайки времето, Циолковски дори предсказва далечното бъдеще на космонавтиката, която от междупланетна ще се превърне в междузвездна и междугалактична. "Невъзможното днес ще стане възможно утре". Тези думи стават своего рода девиз на Константин Циолковски.

 13. Спутник и кучето Лайка Спутник 1 бе първия изкуствен спътник изстрелян в околоземна орбита На 4 октомври 1957 г. бе изстрелян Спутник 1 - първия изкуствен спътник на Земята. Апаратът тежеше 83.6 kg. Целта на мисията бе да се установи плътността на горните слоеве на атмосферата и да се получат данни за йоносферата. Двата радио-предавателя обаче работиха само 21 дни. Спутник 2 бе изстрелян на 3 ноември 1957 г. и носеше на борда си кучето Лайка. Този апарат тежеше 508.3 kg. Биологични данни се изпращаха на Земята в продължение на около седмица. Тези данни показваха как Лайка се адаптираше към космоса - нещо много важно за пилотираните мисии, които вече се планираха. По-това време на бе възможно безопасно навлизане в атмосферата и затова Лайка бе "приспана". Спътникът остана в орбита 162 дни.

 14. Юрий Гагарин На 12 април 1961 година от космодрума Байконур в Съветския съюз Юрий Гагарин напуска Земята и се отправя на обиколка около нашата планета с космическия кораб-спътник Восток-1. Това е датата, на която за първи път човек успява да се откъсне от земното притегляне и да види Земята отстрани, да се увери, че тя наистина е кръгла. Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 година в селцето Клушино, западно от Москва. От дете той е много целеустремен. С отличие завършва училището, след това занаятчийското училище, Саратовския индустриален техникум. Още като студент постъпва в аероклуба и именно тогава решава твърдо да свърже живота си с авиацията. Събитията му в живота се развиват стремително. Военното авиационно училище в Оренбург, службата в една авиационна част в Задполярието и най-после зачисляването в първия отряд на космонавтите през 1960 година. Тогава Гагарин не знае, че ще стане човек номер 1 в космическото пространство. 108 минути продължава неговият полет около Земята...108 минути, които определят и целия му живот и като че ли по-нататъшното развитие на световната космонавтика. Днес не са останали много документални материали за полета на Гагарин. В годината на 40-та годишнина от първия полет на човека в космоса в подмосковния град Корольов в руския Център за управление на полетите се състои презентация на документалния филм "Нашият Юрий", заснет през 1962 година за първата годишнина от полета му в космоса. Филмът е направен като интервю с космонавта, в което той разказва за своя полет, за първите впечатления, за мечтите си...Ето как звучи неговият глас от екрана: "За първата годишнина от първия в историята на човечеството полет в космоса, казва Гагарин, ми се иска да споделя с вас някои мисли по този повод. През изминалата година от деня на полета на съветския космически кораб "Восток-1" с човек на борда, на мен, участника в този полет и свидетел на възторженото отношение на хората цялото земно кълбо, искрено ми се иска да благодаря на всички, които участваха в създаването на тази мощна ракета, която ме изведе в орбита, в създаването на самия космически кораб. Да блaгoдаря на всички, които вложиха своята душа, умение и сърце в този труд, в това велико дело, което беше осъществено на 12 април 1961 година. Полетът на съветския кораб "Восток-1" откри не само нова ера в изучаването на космоса, той стана предвестник на мира и доброжелателството на народа на нашата родина към всички народи на Земята. След полетите в космоса на двамата съветски хора - моя и на Герман Титов, който продължи повече от 25 часа, когато той 17 пъти обиколи земното кълбо, семейството на космонавтите се попълни с още един космонавт - американеца Джон Глен. Той извърши своя орбитален полет около земното кълбо, като направи три обиколки и прекара в космоса около три часа и половина. Ние вярваме, че семейството на космонавтите ще се попълва всяка година". Думите на Гагарин се оказват пророчески. В наши дни броят на космонавтите, работили в околоземни орбити, превиши 400

 15. Аполо.Полетите до Луната Аполо 11 (на английски Apollo 11) е първият пилотиран космически кораб от програмата Аполо наНАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната. Корабът излита на 16 юли1969 от космическия центърКейп КенедиФлорида с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин и на 20 юли1969спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството стъпил на Луната.

 16. България по пътя към звездите На 10 април 1979 г. излита корабът "Союз 33" с първия български космонавт на борда Георги Иванов. Командир е Николай Рукавишников. Приземява се на 12 април 1979 г. Корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за скачване със станцията Салют-6. На втория ден започват маневрите по скачването на двата космически апарата. След приближаването и установяването на визуален контакт, отказва основният двигател на кораба Союз-33. По разчет двигателят е трябвало да се включи за 6 секунди, но това не става и той се самоизключва. Отказва и системата "Игла". Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат. Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато се вземе решение за по-нататъшните действия - работата е следена от Земята и е решено скачването да се отмени, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция. Полетът на "Союз-33" остава в историята на космонавтиката и с приземяването си. Екипажът се подготвя за навлизане в атмосферата с резервния двигател, но и той не се самоизключва по разчет. Тогава командирът Рукавишников ръчно спира двигателя. Но капсулата има прекалено силен импулс и навлиза в атмосферата под много остър ъгъл и голямо ускорение. За щастие космонавтите издържат и оцеляват.Капсулата на “Союз”-33 се съхранява в Музея на авиацията в Пловдив.

 17. Златна плоча на Вояджър Златната плоча на Вояджър е грамофонна плоча, поставена на борда на двата космически апарата, изстреляни през 1977 г. по програмаВояджър. Плочата съдържа записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили. Въпреки че космическите апарати не пътуват към определена звезда, след около 40 000 г. Вояджър 1 ще бъде на разстояние 1,6 светлинни години от звезда в съзвездиетоЗмиеносец. Поради незначителните си размери в сравнение с необятното междузвездно пространство е много малко вероятно космическите апарати да бъдат открити случайно. Ако някога записът бъде открит от извънземни същества, това най-вероятно ще е в далечно бъдеще и затова на плочата се гледа, като на своеобразна капсула на времето и символично послание, а не като сериозен опит за комуникация.

 18. Прочути самолети DC 3 Dakota Дъглас DC-3 (на английски: Douglas DC-3) e двумоторен витловсамолет, ключов за развитието на въздушния транспорт от средата на 30-те до началото на 60-те години на ХХ век. Превозва от 21 до 32 пътници със скорост до 290 km/h на разстояние до 2 415 km. Неговата непретенциозност и пословична сигурност го правят известен. Появилият се през 1935 година самолет завладява пазара на транспортни пътнически самолети и до началото на Втората световна война 80% от самолетния парк е от този тип. DC-3 е произведен в огромни количества - 10 655 броя, както и такива, произведени по лиценз в СССР под името Ли-2 и в Япония по лиценз са произведени 485 самолета, обозначени като L2D

 19. Прочути самолети Спитфайър Спитфайър (пълно английско име Supermarine Spitfire) е британски едноместен изтребител от периода на Втората световна война. Известен е най-вече с успешните си прояви при отблъскването на немските въздушни нападения по време на Битката за Британия. Въоръжен с 8 картечници, калибър 7,69 мм. Усъвършенствания модел "Spitfire XII" развива скорост 635км и е въоръжен с две оръдия с калибър 20 мм и четири картечници с калибър 7,92 мм. Височината на полета достига 11 500 метра.

 20. Прочути самолети МиГ 21 Микоян-Гуревич МиГ-21 (название на НАТО: Fishbed) е свръхзвуков изтребител, конструиран и построен от дизайнерското бюро на Микоян-Гуревич в Съветският съюз. Повече от 30 държави по света са използвали МиГ-21, и все още, половин век след първия си полет, той служи на много нации. В СССР е популярен с названието "балалайка" заради специфичната форма на крилете, а в Полша е наричан "ołówek" (молив). Ранните модификации на самолета се водят второ поколение изтребители, а по-късните — трето поколение. Близо 50 години след първия си полет МиГ-21 все още е на служба в редица нации, и е най-произвежданият свръхзвуков самолет в историята.[

 21. Прочути самолети Конкорд Конкорд и ТУ-144 са единствените до момента свръхзвуковисамолети, извършвали пътнически полети. Постиганата скорост е малко повече от 2 мах. Трансатлантическият полет е продължавал около 3 часа и половина. Конкорд излита за пръв път на 2 март 1969 г., а е използван от авиокомпаниите British Airways и Air France от 21 януари 1976 до 24 октомври 2003 г., като последният ("прощален") полет е на 26 ноември 2003 г Най-забележителното преживяване с Конкорд е, че това е единственият самолет, който „изпреварва залеза“. По време на полети от Париж или Лодон до Ню Йорк самолетът е излитал по тъмно и е настигал слънцето — от кабината се е виждало как слънцето изгрява от запад.