eplas trobada a palma de mallorca n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
EPLaS . Trobada a PALMA de MALLORCA .

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

EPLaS . Trobada a PALMA de MALLORCA . - PowerPoint PPT Presentation


 • 145 Views
 • Uploaded on

EPLaS . Trobada a PALMA de MALLORCA. FESTES, FOLKLORE I GASTRONOMIA. 12 a 15 de Maig de 2009. CONTINGUTS TREBALLATS. FESTES. - Dia de “Les Verges” . - Sant Antoni i Sant Sebastià. - Rua de Carnestoltes. FOLKLORE. - Vestit a l’ample.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'EPLaS . Trobada a PALMA de MALLORCA .' - julie


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
eplas trobada a palma de mallorca

EPLaS. Trobada a PALMA de MALLORCA .

FESTES, FOLKLORE I GASTRONOMIA.

12 a 15 de Maig de 2009

continguts treballats
CONTINGUTS TREBALLATS
 • FESTES.

- Dia de “Les Verges”.

- Sant Antoni i Sant Sebastià.

- Rua de Carnestoltes.

 • FOLKLORE.

- Vestit a l’ample.

- “Ball de Bot”.

- Xeremies, flabiol i tamborí.

 • GASTRONOMIA MALLORQUINA.
el dia de les verges
EL DIA DE “LES VERGES”
 • Dia 21 d’octubre, l'Església venera Santa Úrsula i el seu estol de verges.
 • La tradició popular ha convertit la revetlla, dia 20 d’octubre, en un dia especial, almenys a Mallorca.
 • Et passeges pels carrers, agafes l'autobús... i segur que et trobes amb al·lotes amb clavells, i al·lots amb bunyols.
slide5

La festa consisteix en que l’al·lot regala un clavell a l’al·lota que li agrada. A canvi l’al·lota li obsequia amb una bossa de paper amb bunyols dins.

Tradicionalment, els al·lots anaven de nit als balcons on esperaven ansioses les al·lotes. Ells recitaven i cantaven serenates fins que les joves es digna a obrir la porta. I llavors convidar al menja que tota la tarda havien estat preparant.

Demà són les Verges;

tothom ha d'anar,

a dins les alzines,

bunyols a menjar.

festes de sant antoni
FESTES DE SANT ANTONI
 • Les festes de Sant Antoni se celebren al voltant del dia 17 de gener en gran part dels municipis de l'illa.
 • La celebració d’aquestes festes és una tradició molt arrelada, especialment les “beneïdes de Sant Antoni” , en Muro, Palma, Manacor i d’altres localitats.
slide7

Un dels llocs on la festa se celebra amb més força és sa Pobla.

 • Els preparatius comencen amb la sortida a la possessió de sa Llebre a cercar llenya per les fogueres que escalfaran la revetlla de Sant Antoni, la nit bruixa dels dimonis i les "ximbombades".
 • A la localitat de Pollença, al matí del dia 17 es celebra la tradicional processó i benedicció d'animals i poc després té lloc la sortida a buscar el Pi a Ternelles, amb acompanyament de “Xeremiers”. Després del dinar, a la possessió de Ternelles, els veïns porten el Pi fins a la Plaça Vella. Allà es col·loca verticalment i els joves del poble intentaran pujar els 20 metres que sol fer el pal.
slide8

Les festes de Sant Antoni que se celebren a Artà també són molt conegudes pel seu caràcter popular i tradicional.

 • El dia 16 de gener, aproximadament a les vuit del matí, s'inicia "és Berenar", a base de xocolata i ensaïmades a casa del Obrer Major. Després, els músics, que ja han degustat el moscatell i el "mesclat", inicien un cercavila per tot el poble, acompanyats pels dimonis, símbols de la maldat i temptació humana.
 • A la tarda, es llegeixen fragments de la vida del Sant i es canta “Lo Elogi".
 • Finalment, a la nit, al voltant de les fogueres es reuneixen cantadora i cantadora que animen la vetllada amb cançons populars ( "gloses"), moltes d'elles amb un clar contingut eròtic i escatològic. Tot està ben vist en aquesta nit de foc i dimonis!
festes de sant sebasti
FESTES DE SANT SEBASTIÀ
 • Entorn el 20 de gener la ciutat de Palma celebra des del segle XVII les festes patronals de Sant Sebastià.
 • Des de l'any 1977, a proposta del folklorista Bartomeu Ensenyat, sent Miquel Duran regidor de cultura i PaulinoBuchensbatle de Palma, es va iniciar la celebració de la 'revetlla' de sant Sebastià.
 • Aquest primer any la festa va tenir lloc únicament a la plaça Major, encara que en pocs anys es va estendre per tot el llarg i ample de la ciutat, convertint-se en el que avui coneixem com la festa popular més multitudinària de Palma.
slide10

El programa d'actes, organitzat per l'Ajuntament, s'inicia habitualment el dissabte anterior amb una cercavila i la lectura del pregó de festes.

 • L'acte més popular de les festes és la “revetlla de Sant Sebastià”, que se celebra el 19 de gener. Enllaçant amb la “Revetlla de Sant Antoni” del dia 16, aquesta nit s'encenen fogueres i es fan torrades, mentre els dimonis dansen als carrers.
 • També hi han actuacions musicals a diverses places del centre de Palma que es converteixen en escenari de grups que toquen en directe envoltats d'una multitud que balla i escolta animada. Tradicionalment, en cada lloc s'escolta un estil diferent, ja sigui rock, flamenc, jazz o música tradicional.
slide11

El 20 de gener, dia de Sant Sebastià, al matí se celebra a la Seu la Missa solemne de Sant Sebastià, al migdia té lloc la Diada Ciclista i al vespre se celebra la cerimònia de lliurament dels “Premis Ciutat de Palma”.

 • En aquest mateix dia tampoc no falten els “Gegants de la ciutat”.
 • El programa de festes, que anualment es pot consultar a la web de l'Ajuntament de Palma, inclou moltes altres activitats, com ara el correfoc i espectacle piromusical "Atiarfoc", concerts i representacions teatrals, exposicions, la Marató Fotogràfica i les tradicionals Beneïdes de Sant Antoni.
autors
Dia de les Verges i Rua de Carnestoltes:

Laura Garcia Robles

Pamela De Baunbag

Alicia Heredia Avila

Festes de Sant Antoni:

AbdelhalimKhalloufi

Luis David Mendoza Chinga

Festes de Sant Sebastià:

Daniel Escolar Berendsen

RayvenJay Cordero Véliz

Roman Trach

ALUMNES de 3er d’ESO A

Autors: