ohridsko jezero n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Ohridsko jezero PowerPoint Presentation
Download Presentation
Ohridsko jezero

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 14
juan

Ohridsko jezero - PowerPoint PPT Presentation

0 Views
Download Presentation
Ohridsko jezero
An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Ohridsko jezero

 2. Prelepo Ohridsko jezero okruzeno visokim planinama i mnogobrojnim spomenicima kulture vec je dugo ponos makedonskog turizma. Nalazi se na jugozapadu Makedonije. Nalazi se na 700m nadmorske visine. dok je najveca dubina jezera 289 m, a prozirnost vode je i do 40m. • Na obali Ohridskog jezera smesten je grad Ohrid sa njegovim prirodnim lepotama, istorijskim i kulturnim nasledjem koje je pod zastitom UNESCO-a. • Drugi *biser* Ohridskog jezera je grad Struga,udaljen samo 14 km od Ohrida.

 3. Zastupljena jemediteranska I umereno-kontinentalna klima.Prosecna godisnja temperatura je oko 11°c,prosecna letnja temperatura je 19,6 °c. Najtoplije je u julu do 36 °c dok je najniza temperatura u januaru oko 2 °c. Temperatura vode u najdubljim slojevima jezera je priblizno 6 °c,dok blize obali dostize cak 26 °c. • Jezero je smesteno u dubokoj i zatvorenoj kotlini.Sa svih strana,a posebno sa zapadne i istocne se izdizu visoke planine.Na istoku je planina Galicica,a na zapadu Mokra Planina i Jablanica..

 4. Pored veoma profitabilnog ribolovnog turizma razvijen je religijski,planinski,izletnicki i rekreativni.Sve vise,turisticki razvoj se okrece ka kongresnom turizmu. • Opste informacije:jezik makedonski,valuta denar(1 evro=62 den),religije:pravoslavna,katolicka,islam. • Nacini prevoza-avionom(postoje dva medjunarodna aerodroma u Skoplju i u Ohridu),drumskim saobracajem(autobusom ili autom).

 5. Dolazak u Ohrid u prepodnevnim casovima,smestaj u hotel i kraci odmor. • Poslepodne organizovani obilazak Ohrida:setnja neravnim ulicama u starom delu Ohrida,kroz Gornju i Donju portu gde se mogu videti tragovi kultura koje su ovde zivele.Centralni gradski trg ukrasavaju velika fontana i razgranat platan-cinar. • Obilazak Samuilove tvrdjave sa koje se grad vidi kao na dlanu.Slobodno vreme koje mozete iprovesti na plazi. 1.DAN

 6. 2.DAN • Posle dorucka odlazak na izvoriste Crnog Drima i poseta manastiru Sv.Nauma Ohridskog (sagradjen je 900.god na visokoj steni iznad obale). • Popodne organizovan izlet Titovom jahtom Galeb,krstarenje Ohridskim jezerom.Slobodno vece

 7. 3.DAN • Predvidjen je obilazak pravoslavnih crkava i manastira u pratnji strucnog vodica. • Interesantno je da je na teritoriji Ohrida postojalo 365 pravoslavnih crkava od kojih je i danas dosta njih sacuvano:crkva Sv.Jovana Bogoslova-Kaneo,crkva Sv.Sofije,crkva Sv.Klimenta i Sv.Bogorodice Perivlepte,Galeriju ikona,Manastir Sv.Pantelejmona Plaosnika.Povratak u hotel.

 8. 4.DAN Ovaj dan je predvidjen za individualan program i slobodno vreme.Ako zelite da uzivate u nacionalnoj makedonskoj kuhinji gde se sluzi cuvena ohridska pastrmka i nacionalno pice mastika,tu je Riblji restoran,Letnjica,Antiko,Biljanini izvori i mnogi drugi. Turisti kojima je u prvom planu soping mogu da posete trzni centar Trgovski,inace Ohrid je poznat i po svojim biserima,jedinstvenim u svetu,a mogu se naci u radnji Ohridski biser u ulici Sv.Klimenta.

 9. 5.DAN • Planiran je odlazak do Struge,grada koji nazivaju makedonskom Venecijom.poznatom po poeziji i odrzavanju festivala struske poetske veceri,Razgledanje grada i setanje glavnom trgovackom ulicom,popodne povratak u Ohrid i slobodne vreme.

 10. 6.DAN • Odlazak na izlet u nacionalni park Galicica koji se nalazi na istoimenoj planini.Povratak u Ohrid i slobodne vreme. • Posle visecasovnog hodanja mozete sesti u neke kafice kao sto su:Nemo,Jazz Blues,Akvarijus ili s nogu pojesti sendvic u Fastfood-u kao sto su Pink Panter i Viva.Mozete posetiti i dva festivala koji ce se odrzavati u to vreme,Ohridski letnji festival i Balkanski Festival narodnih pesama i igara.

 11. 7.DAN • Poslednji dan predvidjen kao slobodan koji mozete iskoristiti da obidjete mnogobrojne plaze kao sto si: Gorica 1,2,3,Lagadin,Gradiste. • U gradu je veoma zivo narocito uvece kada se ulice ispune turistima,setacima i omladinom.Ceo grad trepti u svetlu. Noc mozete ludo provesti u nekim od poznatijih diskoteka:Arena,Cuba Libra,Laguna,Planet ... 8.DAN • Prepodne slobodno.U ranim poslepodnevnim casovima polazak za Beograd.

 12. Smestaj duz ohridske rivijere se moze naci u hotelima,kampovima,i privatnim kucama.Neki manastiri takodje nude osnovni smestaj. Najjeftiniji smestaj je u privatnim kucama,lezaj kosta od 12-15 evra dnevno po osobi.Najposeceniji autokampovi su:Andon Dukov kod manastira Erazimo,Ljubaniste blizu Svetog Nauma,a najveci je Gradiste koji moze da primi 1500 gostiju.Neki od najboljih hotela su:

 13. CENA ARANŽMANA: Avio karta «T class» od 115 EUR + cena hotelskog smeštaja iz tabele po osobi u EUR HOTEL Usluga: Smeštaj 7 noc. 10 noc. 14 noc. PARK 2*+ Polupansion U dvokrevetnoj sobi 175 255 365 *Popust za decu2-12 god. 30%-50% 30%-50% 30%-50% ANEKS HOTELA METROPOL 2*+ Polupansion U dvokrevetnoj sobi 145 210 295 *Popust za decu2-10 god. 30% 30% 30% BELLEVUE 4* Polupansion U dvokrevetnoj sobi 195 280 395 *Popust za decu2-10 god. 30%-50% 30%-50% 30%-50% GORICA 4*+ Polupansion U dvokrevetnoj sobi 350 500 700 *Popust za decu2-12 god. 30%-50% 30%-50% 30%-50% METROPOL 5* Polupansion U dvokrevetnoj sobi 245 345 495 *Popust za decu2-10 god. 30%-50% 30%-50% 30%-50% Napomena: sa autobuske stanice Beograd postoji direktna linija do Ohrida u organizaciji prevoznika Galeb iz Ohrida svakodnevno sa polascima u 05:30 h i 21:30 h.

 14. Za sve one koji zele najneposrednije osetiti iskonske drazi Ohridskog jezera,Ohrid je pravi dragulj i nezaobilazno odredište. To je grad koji ima magicnu moc da zanese, i trajno zarobi svakog ko jednom stupi na njegovo tlo. Dodjite i uverite se!