zgjedh nje numer n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Zgjedh nje numer

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 37

Zgjedh nje numer - PowerPoint PPT Presentation


  • 180 Views
  • Uploaded on

Zgjedh nje numer. Fillimi. Shkrimtarët humanistë ( Martin Segoni, Marin Barleti, Marin Biçikemi, Dhimitër Frangut) veprat e tyre i shkuan në gjuhën:. latine. italiane. arabe. shqipe. Fjalorthi i Arnold Von Harfi i vitit 1497 përmbanë disa fjalë shqipe. Ky fjalor th ka:.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Zgjedh nje numer' - joanna


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Shkrimtarët humanistë ( Martin Segoni, Marin Barleti, Marin Biçikemi, Dhimitër Frangut) veprat e tyre i shkuan në gjuhën:

latine

italiane

arabe

shqipe

fjalorthi i arnold von harfi i vitit 1497 p rmban disa fjal shqipe ky fjalor th ka
Fjalorthi i Arnold Von Harfi i vitit 1497 përmbanë disa fjalë shqipe. Ky fjalorth ka:

26 fjalë, 8 fraza e disa numërorë

28 fjalë, 6 fraza e disa numërorë

25 fjalë, 7 fraza e disa numërorë

27 fjalë, 5 fraza e disa numërorë

cili shekull mendohet sot si koh e homerit dhe e krijimit t iliad s dhe odises
Cili shekull mendohet sot, si kohë e Homerit dhe e krijimit të ILIADËS dhe ODISESË?

Shek. VII para Krishtit

Shek. VI pas Krishtit

Shek. III pas Krishtit

cila sht tema kryesore q trajtohet te vepra epi i gilgameshit
Cila është tema kryesore që trajtohet te vepra Epi i Gilgameshit?

Tema e pavdekësisë

Tema e vdekjes

Tema e jetës

ku dhe kur u botua kanuni i lek dukagjinit
Ku dhe kur u botua KANUNI I LEKË DUKAGJINIT?

Shkodër 1913

Shkodër 1933

Tiranë 1936

te k ng t kreshnike personazh t e k ng ve kan p rmasa
Te këngët kreshnike, personazhët e këngëve kanë përmasa:

njerëzore dhe fantastike

vetëm njerëzore

vetëm fantastike

vetëm hyjnore

kongresi i drejtshkrimit t shqipes u mbajt m
Kongresi i drejtshkrimit të shqipes u mbajt më:

Nëntor 1972 në Tiranë

Nëntor 1967 Prishtinë

Nëntor 1992 në Tiranë

1916 në Shkodër

slide10
Epi i Gilgameshit është i shkruar në 12 pllaka argjili. Jeta dhe avanturat e Gillgameshit në kërkim të pavdekësisë këndohen:

vetëm në njëmbëdhjetë pllaka, ndërsa në pllakën e dymbëdhjetë kemi përshkrimin e një bote tjetër

vetëm në tetë pllaka, ndërsa në katër pllakat tjera kemi përshkrimin e një bote tjetër

vetëm në shtatë pllaka, ndërsa në pesë pllakat tjera kemi përshkrimin e një bote tjetër

vetëm në gjashtë pllaka, ndërsa në gjashtë pllakat tjera kemi përshkrimin e një bote tjetër

kategorit gramatikore t emrave jan
Kategoritë gramatikore të emrave janë:

Rasa, gjinia, numri, trajta

Veta, gjinia, numri, rasa

Rasa, numri, gjinia, shkalla

pjes t ndryshme t ligj rat s jan
Pjesë të ndryshme të ligjëratës janë:

Mbiemri, emri, përemri, folja

Emri, mbiemri, përemri, ndajfolja

Folja, ndajfolja, përemri, emri

slide14

Balada e vëllait që ngritët nga varri për ta mbajtur besë e dhënë ndaj motrës paraqitet në disa variante. Cila variantë është e Shqipërisë Jugore ?

Kostandini dhe Dhoqina

Konstadini dhe Dorantina

Aliu dhe Fata

Halil Garria

n cilat pjes t vendit u krijuan k ng t kreshnike
Në cilat pjesë të vendit u krijuan këngët kreshnike?

Në Shqipërinë Veriore e Kosovë

Në Shqipërinë e Mesme

Në Shqipërinë e Mesme e të Jugut

kategorit gramatikore t emrave jan1
Kategoritë gramatikore të emrave janë:

Rasa, gjinia, numri, trajta

Veta, gjinia, numri, rasa

Rasa, trajta, numri, gjinia, shkalla

vepra poetika sht e autorit
Vepra "Poetika" është e autorit:

Aristotelit

Eskilit

Sokratit

Platonit

poeti romak virgjili e udh heq dante aligerin vet m
Poeti romak, Virgjili, e udhëheq Dante Aligerin vetëm

Në Ferr dhe Purgator, sepse në Parajsë shoqërues është Beatriçja

Në Parajsë, sepse në Ferr dhe Purgator shoqërues është Beatriçja

Në Ferr sepse në Purgator dhe Parajsë shoqërues është Beatriçja

Në Parajsë, në Ferr dhe Purgator

kanuni i lek dukagjinit i at shtjefan gje ovit p rb het nga
"Kanuni i Lekë Dukagjinit" i Atë Shtjefan Gjeçovit përbëhet nga:

12 libra

30 libra

24 libra

22 libra

cili shekull mendohet sot si koh e homerit dhe e krijimit t iliad s dhe odises1
Cili shekull mendohet sot, si kohë e Homerit dhe e krijimit të ILIADËS dhe ODISESË?

Shek. VII para Krishtit

Shek. VI pas Krishtit

Shek. III pas Krishtit

cila sht tema kryesore q trajtohet te vepra epi i gilgameshit1
Cila është tema kryesore që trajtohet te vepra Epi i Gilgameshit?

Tema e pavdekësisë

Tema e vdekjes

Tema e jetës

slide24
Shkrimet e cilëve autorë janë shkrime për shërbesa shpirtërore e fetare dhe nuk janë shkrime estetike në vështrimin e sotëm të fjalës?

shkrimtarëve filobiblikë ( Gjon Buzuku, Lekë Matenga, Pjetër Budi, Frang Bardhi, Pjetër Bogdani, Jul Variboba e pjetër Zarishi)

shkrimtarëve humanistë ( Martin Segoni, Marin Barleti, Marin Biçikemi, Dhimitër Frangut)

Bejtexhinjve (Nazim Berati, Hasan Zyko Kamberi, Muhamet Kyçyku)

slide25
Dante Aligeri u detyrua që të largohet nga Firenca (vendlindja e autorit) ngase kundërshtarët politik e denuan në mungesë.

Dante Aligeri nuk pa më Firencën me sy deri në vdekje

Dante Aligeri kthehet në Firencë pas 15 vitesh

Dante Aligeri kthehet në vitet e fundit të jetës në Firencë

Dante Aligeri kthehet në Firencë pas 5 vitesh

slide26

Do të vdisja më shumë gas, Të paskësha pakë shpresë, Se do të thuash ti më pas, Vdiq për mua, pastë ndjesë. Këto vargje janë te autorit:

Naim Frashërit

Jorenim De Radës

Zef Serembes

Thimi Mitkos

harpagoni sht personazh i vepr s te
Harpagoni është personazh i veprës te:

Molierit "Kopraci"

Shekspirit ''Shumë zhurmë për asgjë"

Rasinit "Andromaka"

Bajroni "Don Zhuani"

libri i k ng ve i poetit fran esko petrark s q i kushtohet laur s sht i p rb r
"Libri i këngëve" i poetit Françesko Petrarkës që i kushtohet Laurës është i përbërë:

nga 366 kancona ose "këngë" të ndara sipas këtyre llojeve: 317 sonete, 29 kancona, 9 këngë thurur me strofë gjashtëshe, 7 balada dhe 4 madrigale

nga 366 kancona ose "këngë" të ndara sipas këtyre llojeve: 315 sonete, 28 kancona, 8 këngë thurur me strofë gjashtëshe, 6 balada dhe 5 madrigale

nga 366 kancona ose "këngë" të ndara sipas këtyre llojeve: 316 sonete, 27 kancona, 6 këngë thurur me strofë gjashtëshe, 9 balada dhe 6 madrigale

nga 365 kancona ose "këngë" të ndara sipas këtyre llojeve: 318 sonete, 25 kancona, 7 këngë thurur me strofë gjashtëshe, 8 balada dhe 3 madrigale

rasini p rfunfimisht u largua nga teatri kur
Rasini përfunfimisht u largua nga teatri kur

”Fedra” nuk u prit mirë nga publiku

”Andromaka” nuk u prit mirë nga publiku

”Tebaida” nuk u pritë mirë nga publiku

”Breseiada” nuk u pritë mirë nga publiku

nik peta dhe mara jan personazhe te
Nikë Peta dhe Mara janë personazhe te:

“Kënga e sprasme e Balës” e Gavril Darës së Ri

“Këngëte Milosut” e Jeronim De Radës

“Bagëti e Bujqësi” e Naim Frashërit

“Mili e Hajdhia” e Zef Skiroit

n kongresin e manastirit t vitit 1908 u vendos q t p rdor t
Në Kongresin e Manastirit të vitit 1908 u vendos që të përdorët:

Alfabeti i shoqërisë "Bashkimi"

Alfabeti i shoqërisë "Agimi"

Alfabeti i shoqërisë së "Stambollit"

Alfabeti i shoqërisë "Drita"

slide32

Do të vdisja më shumë gas, Të paskësha pakë shpresë, Se do të thuash ti më pas, Vdiq për mua, pastë ndjesë. Këto vargje janë te autorit:

Naim Frashërit

Jorenim De Radës

Zef Serembes

Thimi Mitkos

harpagoni sht personazh i vepr s te1
Harpagoni është personazh i veprës te:

Molierit "Kopraci"

Shekspirit ''Shumë zhurmë për asgjë"

Rasinit "Andromaka"

Bajroni "Don Zhuani"

libri i k ng ve i poetit fran esko petrark s q i kushtohet laur s sht i p rb r1
"Libri i këngëve" i poetit Françesko Petrarkës që i kushtohet Laurës është i përbërë:

nga 366 kancona ose "këngë" të ndara sipas këtyre llojeve: 317 sonete, 29 kancona, 9 këngë thurur me strofë gjashtëshe, 7 balada dhe 4 madrigale

nga 366 kancona ose "këngë" të ndara sipas këtyre llojeve: 315 sonete, 28 kancona, 8 këngë thurur me strofë gjashtëshe, 6 balada dhe 5 madrigale

nga 366 kancona ose "këngë" të ndara sipas këtyre llojeve: 316 sonete, 27 kancona, 6 këngë thurur me strofë gjashtëshe, 9 balada dhe 6 madrigale

nga 365 kancona ose "këngë" të ndara sipas këtyre llojeve: 318 sonete, 25 kancona, 7 këngë thurur me strofë gjashtëshe, 8 balada dhe 3 madrigale

rasini p rfun d imisht u largua nga teatri kur
Rasini përfundimisht u largua nga teatri kur

”Fedra” nuk u prit mirë nga publiku

”Andromaka” nuk u prit mirë nga publiku

”Tebaida” nuk u pritë mirë nga publiku

”Breseiada” nuk u pritë mirë nga publiku

mefistofeli sht personazh
Mefistofeli është personazh:

i Getës i cili e urren arsyen, shkencën, bamirësinë dhe dashurinë e sinqertë

i Getës i cili nuk e urren arsyen, shkencën, bamirësinë dhe dashurinë e sinqertë

i Shekspirit që është një djall që i afron Faustit gjithfarë kënaqësi jetësore

i e Zef Skiroit

n kongresin e manastirit t vitit 1908 u vendos q t p rdor t1
Në Kongresin e Manastirit të vitit 1908 u vendos që të përdorët:

Alfabeti i shoqërisë "Bashkimi"

Alfabeti i shoqërisë "Agimi"

Alfabeti i shoqërisë së "Stambollit"

Alfabeti i shoqërisë "Drita"