Unit 1 biochemistry properties of water and enzyme review
Download
1 / 30

Unit 1 Biochemistry, properties of water, and enzyme review - PowerPoint PPT Presentation


  • 54 Views
  • Uploaded on

Unit 1 Biochemistry, properties of water, and enzyme review. 1. Which of these work together to break down something?. a. Sugar and glucose b. Amino acid and Protein c. Fats and Lipids d. Enzymes and substrates.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Unit 1 Biochemistry, properties of water, and enzyme review' - jinelle-taylor


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

1 which of these work together to break down something

1. Which of these work together to break down something?

a. Sugar and glucoseb. Amino acid and Protein

c. Fats and Lipids

d. Enzymes and substrates


2 which of these substances with the following ph is more acidic
2. Which of these substances with the following pH is more acidic?

  • Substance A – pH 2

  • Substance B -pH 8

  • Substance C – pH 5

  • Substance D – pH 4



4 the property of water helps in the formation of soil
4.The ___ property of water helps in the formation of soil. solution?

  • a. capillary action

  • b. expansion during freezing

  • c. evaporative cooling


5 laundry detergent typically has a ph of 3 which indicates a n solution
5. Laundry detergent typically has a pH of 3 which indicates a(n) ___ solution?

  • a. acidic

  • b. basic

  • c. neutral


6 the property of water removes heat helping to cool your skin through sweating
6. The ___ property of water removes heat helping to cool your skin through sweating.

  • a. capillary action

  • b. evaporation

  • c. cohesion


7 one of the properties of water is that it is polar why do you consider water polar
7. One of the properties of water is that it is polar. Why do you consider water polar?

a. It is clear.

b. It is transparent.

c. It has charges (positive and negative charges)

d. IDK


8 one of the properties of water is that it has surface tension why is this true
8. One of the properties of water is that it has surface tension. Why is this true?

  • Water is polar.

  • Water has cohesive and adhesive properties.

  • Water has capillary action.

  • IDK


9 which macro molecule stores the genetic material
9. Which macro molecule stores the genetic material? tension. Why is this true?

  • Protein

  • Carbohydrate

  • IDK

  • Nucleic acids


10 all organic compounds contain which element
10. All organic compounds contain which element? tension. Why is this true?

  • a. calcium

  • b. carbon

  • c. chlorine


11 is water an organic compound
11. Is water an organic compound? tension. Why is this true?

  • a. yes

  • b. no

  • c. sometimes it is and sometimes not


12 which macromolecule is made up of amino acids
12. Which macromolecule is made up of amino acids? tension. Why is this true?

  • a. carbohydrates

  • b. lipids

  • c. proteins


13 starches sugars are both examples of which macromolecules
13. Starches & sugars are both examples of which macromolecules?

  • a. carbohydrates

  • b. lipids

  • c. proteins


14 fats oils are both examples of which macromolecule
14. Fats & oils are both examples of which macromolecule? macromolecules?

  • a. carbohydrates

  • b. lipids

  • c. proteins


15 what does carbohydrate and fats have in common
15. What does carbohydrate and fats have in common? macromolecules?

  • They are both sources of energy.

  • They are both from the same food.

  • They are readily available.

  • IDK


16 which of the following macro molecules make up your skin hair and nail
16. Which of the following macro molecules make up your skin, hair and nail?

  • Carbohydrate

  • Fats and Lipids

  • Proteins

  • IDK


17 which of these foods will give you abundant energy to perform well during a cross country race
17. Which of these foods will give you abundant energy to perform well during a cross country race?

  • Vegetable and broccoli

  • Tea and Candy bars

  • Spaghetti and Juice

  • IDK


18 one of these is not among the four major elements found in our human body are
18. One of these is not among the four major elements found in our human body are?

  • Carbon

  • Oxygen

  • Hydrogen

  • Calcium


19 which of these macro molecules help animals to retain or conserve heat
19. Which of these macro molecules help animals to retain or conserve heat?

  • Lipids

  • Protein

  • Carbohydrate

  • IDK


20 which these molecules help in building up tissues
20. Which these molecules help in building up tissues? conserve heat?

  • Lipids

  • Protein

  • Carbohydrate

  • IDK


21 match the following macro molecules with their functions
21. Match the following macro molecules with their functions?

  • Carbohydrate a. Build tissues

  • Protein b. Slow Source of energy

  • Lipids (Fats and Oil). C. genetic information

  • Nucleic Acid d. Quick source of energy


22 an enzyme speeds up a chemical reaction and can therefore be called
22. An enzyme speeds up a chemical reaction and can therefore be called?

  • catalyst

  • protein

  • Ion

  • atom


23 which of these factors affect enzyme reactions
23. Which of these factors affect enzyme reactions? therefore be called?

  • Heat and temperature.

  • Salt and sugar

  • Protein and carbohydrate

  • IDK


24 enzymes are specific because
24. Enzymes are specific because? therefore be called?

  • Each has a specific active site for a particular substance.

  • They can change shape and size during a reaction.

  • They speed chemical reaction.

  • IDK


25 enzymes are a form of
25. Enzymes are a form of ___. therefore be called?

  • a. carbohydrate

  • b. lipid

  • c. protein

  • IDK


26 enzymes can speed up a reaction so they are called
26. Enzymes can speed up a reaction, so they are called ___. therefore be called?

  • a. catalysts

  • b. reactants

  • c. inhibitors


27 the area where the enzyme attaches to the substrate is called the
27. The area where the enzyme attaches to the substrate is called the ___.

  • a. active site

  • b. cohesion area

  • c. vectors


28 enzymes work because they lower the
28. Enzymes work because they lower the - called the ___.

  • chemical reactant rate

  • active site location

    c. activation energy


Answer key
Answer key called the ___.

15. A

16. C

17. C

18. D

19. A

20. B

21. carb-d, protein-a, lipid-b, nucleic acid-c

22. A

23. A

24. A

25. C

26. A

27. A

28. c

1. d

2. A

3. C

4. B

5. A

6. B

7. C

8. B

9. D

10. B

11. B

12. C

13. A

14. b