sveta ciril in metod n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
SVETA CIRIL IN METOD PowerPoint Presentation
Download Presentation
SVETA CIRIL IN METOD

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 19

SVETA CIRIL IN METOD - PowerPoint PPT Presentation


  • 165 Views
  • Uploaded on

SVETA CIRIL IN METOD. Sveta Ciril in Metod - slovanska apostola, sozavetnika Evrope in glavna zavetnika ljubljanske nadškofije.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'SVETA CIRIL IN METOD' - jasper


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Sveta Ciril in Metod - slovanska apostola,sozavetnika Evrope in glavna zavetnikaljubljanskenadškofije
slide3

Imenujemojuslovanskaapostola. Bilastarodnabrata, poroduGrka, domaizSoluna, mesta, v kateregaokolici so se naseliliSlovani.Zato se ničuditi, da sta dobroznalaslovanskijezik.

slide4

Ciril se je rodilleta 826. Bil jebistre glave in resenmladenič, zato somu reklimodrijan (filozof). Po očetovi smrti ga je vzel k sebi vCarigradočetovprijateljTeoktist,

slide5

kjer je obiskovaldvornovisokošolo.Tu so mu ponujaliimenitneslužbe. Odkloniljih je, postal duhovnik in šel k bratuMetoduv samostannagoriOlimpu v Mali Aziji.

slide6

Okrogleta 860 je poslalcesarMihael III. obabrata v južnoRusijo k Hazarom, ki so jihhoteliJudjein mohamedancipridobitizasvojovero. Poslanstvojima je uspelo.

tu sta na la tudi kosti pape a sv klementa ki je na krimu okoli leta 100 umrl v pregnanstvu
Tustanašlatudikostipapežasv. Klementa, ki je naKrimuokolileta 100 umrl v pregnanstvu.
slide8

Takrat je moravskiknezRastislavposlal v Carigradk cesarjuMihaeluposlance, naj mu pošljemisijonarjev, veščihslovanskegajezika. Cesar je poslalCirila in Metoda.

slide9

Ciril je izumilslovanskečrke, glagolico; prevedlastaSvetopismo in obredneknjige v slovanskijezik, s sebojvzelarelikvijesv. Klementa in z veseljemodšlana pot kotnavadna

slide10

misijonarja. Po trehletihstaodšla v Rim, kamorju je klicalpapežNikolaj I. S sebojstaneslarelikvijesv. Klementa. Potovalastaskozinašekraje. Spotomasta se usta-vilapripanonskih

slide11

Slovencih in njiho-vemknezuKoclju. V Rimustabilazeloslovesnosprejeta. Papež je blagoslovilslovanskebogo-služneknjigein jihpoložilnaoltarv bazilikiMarijeSnežne.

slide13

Metod se je z novoposvečenimiduhovnikivrnil v Panonijo, uredil s Kocljemcerkvenezadeve in se spetvrnil v Rim. Papežga je posvetil vnadškofa in poslalnazajnaMoravsko.

slide14
Tam je moral odnemškihškofovmarsikajpretrpeti, tudiječo.PapežJanez VIII. je ukazalškofom, da so gaizpustili.
slide15

Kaznovaljih je s tem, dajim je prepo-vedalopravljatiškofovskoslužbo. Očitaljim je tudi, da je njihovoravnanjezoperMetoda »presegalopredrznotrinoškobesnost in zverinskodivjost«.

slide16

RovarjenjazoperMetoda z izpustitvijonibilokonec. Moral je šeenkratoditi v Rim; tam je sijajnodokazalsvojopravovernost in se potemspetvrnilnaMoravsko.

slide17

Dopolnil je šeprevodsvetihknjig in kosi je določilzanaslednikaGorazda, je narokahsvojihučencevumrl6. aprila 885 naVelehradu.

slide18

PapežJanezPavel II. je bilvelikčastilecsvetihslovanskihapostolov. Zadnjegadecembra 1980 je svetabrataCirila in MetodarazglasilzasozavetnikaEvropeskupaj z zavetnikomsv. Benediktom.