Scleroza multipl tulbura ri sexual e
Download
1 / 20

- PowerPoint PPT Presentation


  • 130 Views
  • Uploaded on

Scleroza multipl ă – tulbura ri sexual e. „Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună inflamatoare demielinizantă multifocală primară a sistemului nervos central indusă de factori din mediul extern încă necunoscuţi, la adulţi tineri susceptibili din punct de vedere genetic”.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - jace


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Scleroza multipl tulbura ri sexual e

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

„Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună inflamatoare demielinizantă multifocală primară a sistemului nervos central indusă de factori din mediul extern încă necunoscuţi, la adulţi tineri susceptibili din punct de vedere genetic”.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e1
Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Dizabilitatea în continuă agravare, la care se adaugă un tratament aproape permanent de menţinere a bolii la nivelul la care a ajuns, au un impact personal, familial, economic şi social negativ, cu repercusiuni greu de depăşit.

Datorită dizabilităţii multifuncţionale şi a anticipării agravării invalidităţii, activităţile zilnice se reduc la maximum;


Scleroza multipl tulbura ri sexual e2
Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Numărul femeilor afectate de această boală este mai mare decît cel al bărbaţilor, raportul fiind de două femei cu scleroză multiplă la un bărbat. O explicaţie pentru această diferenţă ar putea fi că femeile au un exces de imunitate care se întoarce împotriva lor, favorizand declanşarea sclerozei în plăci. Iar imunitatea în exces este pusă pe seama hormonilor sexuali feminini.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e3

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Termenul de tulburare sexuala descrie incapacitatea unei persoane de a experimenta pe deplin sanatos si intr-un mod placut, unele sau toate starile si stagiile fizice sau etape pe care corpul le-ar intalni in mod normal, in timpul activitatii sexuale.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e4

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Tulburarile sexuale in SM sunt determinate de incapacitatea transmiterii mesajelor (excitatii sexuale) de la SNC catre organul sexual.

sexualitatea si felul in care o exprimam poate fi afectat in SM.

simptomele fizice ca oboseala, spasmele si factorii psihologici, ca self-esteem scazut, pot afectat activitatea sexuala si obtinerea placerii.

Alte lucruri din viata ca: existenta copiilor, imbatranirea, pot avea un rol important in tulburarile sexuale.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e5

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Oricat de multi factori sunt implicati problemele sexuale sunt des intalnite la persoanele cu SM si nu numai, si este foarte greu de identificat o singura cauza sau un singur vinovat.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e6
Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Disfunctiile sexuale la femei si barbati pot avea :

o baza fiziologica in organism;

o baza psihologica la nivel mental , sau sa fie rezultatul ambelor

-o problema cu tehnica folosita.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e7
Scleroza multiplă-tulburari sexuale

Disfunctii sexuale la femei:

- senzatii genitale alterate ( senzatii de amortire, durere, prag senzorial scazut);

dorinta sexuala inhibata;

- indiferenta/repulsie fata de sex;

incapacitatea obtinerii unui orgasm;;

- tonus muscular vaginal scazut;

-dureri in momentul penetrarii ;

- frigiditate.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e8

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Pentru a trata si a preveni disfunctiile sexuale femeile trebuie sa:

Inteleaga cum functioneaza organele lor sexuale;

Stie cum raspund acestea la stimuli;

Cunoasca modalitati de stimulare a clitorisului si de a cresterii senzatiilor vaginale in intensitate.


Scleroza multipl tulburarea sexual

Scleroza multiplă – tulburarea sexuală

Disfunctii sexuale la barbati :

disfunctii erectile;

dorinta sexuala inhibata;

aversiune fata de sex ;

intarzierea/lipsa ejacularii;

ejaculare precoce;

-impotenta.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e9

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Erectia la barbati poate surveni ca raspuns al stimularii fizice a ariei genitale si/sau la situatii erotice, ganduri, vise, fantasme.

Erectia ca raspuns al stimularii genitale se foloseste de nervii din partea de jos a maduvei spinarii si mesajele nu trebuie trimise de la cortex la organele sexuale prin maduva.

Pe de alta parte, erectia ca raspuns al unei situatii erotice, necesita constientizare, si prin urmare este utila transmiterea pe cale nervoasa de la cortex la baza maduvei spinarii a impulsului, necesitand ca maduva sa nu fie afectata in acea zona.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e10

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

prin urmare, in functie de locul unde nervii sunt afectati, un barbat cu SM poate sti daca este capabil sa aiba erectie ca raspuns al stimularii genitale, dar nu ca raspuns al unei situatii erotice (ganduri, fantezii, etc), sau invers.

din acest motiv, un barbat cu SM (impreuna cu partenera) poate obtine si mentine erectia, care pare inconstanta si “enigmatica”.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e11
Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Interesul scazut pentru contact sexual sau intimitate , poate fi o consecinta a unor factori psihologici si sociali :

depresie;

anxietate;

modificari ale imaginii de sine;

modificari ale schemei corporale( ca efect al dizabilitatii);

conflict, tensiune, incompatibilitate;

administrarea de medicamente.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e12

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Ejacularea si orgasmul sunt probleme mult mai complicate decat excitatia genitala si sunt imposibil de obtinut fara conexiunile cortex- maduva spinarii.

Se estimeaza ca intre 35-50% dintre barbatii cu SM au experimentat probleme ejaculatorii.

Aproximativ 70% dintre barbatii cu SM au experimentat probleme erectile, desi acestea au inceput la cativa ani dupa aparitia primelor simptome ale SM.

Totusi, daca ai dificultati sexuale nu le pune pe seama SM si a afectarii nervilor. Sunt numeroase potentiale cauze ale aparitiei disfunctiei erectile, ca efect al medicamentelor, sau fara nici o legatura cu starea de sanatate.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e13
Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Procentul de intelegere al problemelorsexuale legate de SM a crescutconsiderabil in ultimaperioada, sisuntdisponibilenumeroasetratamente in prezent.

A oferiinformatii concrete, exacte, si a comunicadeschis cu partenerulsi cu specialisti, poate duce la minimalizareaproblemelor.

Dacadificultatile s-au instalatdejaexistatehnici, care pot imbunataticomunicareasiintelegereasite pot ajutasateadaptezinoiidinamici din relatiata.

Multepersoane , cu sifara SM, au relatiisatisfacatoare in plan intimsi sexual in ciudadificultatilorsi /sautulburarilorsexuale.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e14
Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Cand factorii psihologici sunt cei care produc tulburari sexuale- consultarea unui psiholog, psihosexolog sau psihiatru poate ajuta la reducerea sau chiar la eliminarea acestora;

Psihoterapia poate fi foarte folositoare, in special, acolo unde exista o trauma, in trecut;

Terapia in care este inclus si partenerul este mult mai eficienta si creste sansele de a experimenta si a obtine un orgasm;


Scleroza multipl tulbura ri sexual e15

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

Ce putem face pentru a imbunatati relatiile intime si sexuale?

psihoterapie individuala – rezolvarea conflictelor intrapsihice, punandu-se accent asupra explorarii conflictelor inconstiente, motivatiei, fantasmelor si diferitelor dificultati interpersonale. Indepartarea conflictelor va permite impulsului sexual sa devina acceptabil pentru inconstientul pacientului si astfel, acesta va reusi sa gaseasca in mediu modalitati adecvate de exprimare.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e16

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

terapie sexuala dualista- tulburarea sexuala are o cauza legata de relatia dintre cei doi parteneri si nu numai de persoana care sufera de tulburarea sexuala propriu-zisa. Nu se accepta ideea ca doar unul dintre parteneri “are o problema” si din moment ce amandoi sufera consecintele unei disfunctionalitati sexuale, amandoi trebuie sa intre in terapie.

hipnoterapia sau hipnoza - Folosirea cu succes a hipnozei permite pacientului sa recastige controlul asupra simptomului care i-a afectat stima de sine si i-a perturbat echilibrul psihologic


Scleroza multipl tulbura ri sexual e17

Scleroza multiplă – tulburari sexuale

psihoterapia comportamentala - pacientul invata sa exprime in mod deschis, fara teama, nevoile sale sexuale fata de partenerul sau, precum si sa refuze cererile acestuia atunci cand le percepe ca fiind nerezonabile.

terapie sexuala- Aceasta este considerata una din cele mai bune modalitati de tratament si reprezinta o imbinare a terapiei sexuale cu psihoterapia psihanalitica. Acest tip de terapie sexuala se intinde pe o perioada mai lunga de timp, procesul de invatare fiind mult mai bine integrat cu viata de zi cu zi a pacientului. Adaugarea conceptualizarii psihanalitice permite tratarea pacientilor cu disfunctii sexuale in contextul unei psihopatologii mai largi.


Scleroza multipl tulbura ri sexual e18

Scleroza multiplă – tulburari sexuale