Kisdedkor - PowerPoint PPT Presentation

issac
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Kisdedkor PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 37
Download Presentation
Kisdedkor
322 Views
Download Presentation

Kisdedkor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Kisdedkor

  3. Biolgiai rs A gyerekek teste a msodik s harmadik letvkben is gyorsan no, de nvekedsk teme jelentosen lassabb, mint az elso vben. A mretbeli gyarapodshoz az agy szerkezetben s az izmok idegi vezrlsben bekvetkezo fontos vltozsok trsulnak. A kso csecsemokort meghatroz jellemzok kz tartozik az n-tudat, a mdszeres problmamegolds, a viselkeds akaratlagos vezrlse s a nyelv elsajttsa.

  4. Az szlels s a mozgs sszehangolsa Az idegrendszer fejlodsnek fo kvetkezmnye, hogy a gyerek egyre inkbb kpes kontrollni karja, keze, hlyagja, vgbele s lbai izmait, s egyre jobban ssze tudja hangolni cselekvseit szleleteivel.

  5. 1. Jrs E folyamat dnto eleme a lbmozgsok sszehangolsa a testsly egyik lbrl a msikra helyezsvel minden egyes lpsnl. A jrs nem csak a mozgsi kpessg fejlodstol fgg; azt is megkveteli, hogy a csecsemo folyamatosan ki tudja rtkelni pldul a padl lejtsre vonatkoz ltsi informcit, ahogy a trben halad. Ezt az informcit arra hasznlja, hogy testtartst belltsa s kvetkezo lpseit ahhoz hozz igaztsa. A jrs mg felnottkorban is nehzz vlik, ha a vizulis visszacsatols torzul (elvarzsolt kastly). A jrs csak akkor vlik jl integrlt tevkenysgg, amikor minden egyes alkotrsze ( fggoleges testtarts, lbak vltogatsa, testslythelyezs, a mozgssal szerzett rzkleti informcik kirtkelse) kifejlodtt, s a gyereknek elegendo alkalma van ezeket megfelelo kontextusban sszehangolni.

  6. 2. Kzgyessg A finom kzmozgsok sszehangoltsga sokat javul 12 s 30 hnapos kor kztt. A 10-12 hnapos csecsemok mg csak nhny egyszeru dologra kpesek a kanllal, mint pldul az asztal csapkodsa, vagy tlba mrtogats. A kicsit idosebbek mr sszehangoljk a szj nyitst s a kanl odaemelst, de a kanl gyakran mr res mire odar. A kvetkezo megoldand problma az, hogy a csecsemok megtanuljk az lelem kanlra juttatst, a kanl szjhoz emelst kicsepegtets nlkl, majd az tel szjba helyezst.

  8. 3. Szobatisztasg A gyerek egyre gyarapod nll cselekvsi kszsgeinek tovbbi fontos eleme az rtst vezrlo izmok feletti akaratlagos kontrol elsajttsa. Az let korai szakaszban az rts automatikus. Ahhoz azonban, hogy a gyerekek megtanulhassk ezen izmok akaratlagos vezrlst, a hlyagbl s a vgblbol eredo rzoplyknak elg retteknek kell lennik, hogy az agykregbe jeleket tudjanak tovbbtani. Ezutn tanulhatjk meg, hogy ezeket a jeleket az rts szksgletvel kapcsoljk ssze. Azt is meg kell tanulniuk, hogy zrizmaikat megfesztsk, hogy megakadlyozzk, valamint ellaztsk, hogy lehetov tegyk az rtst. A gyerekek ltalban legalbb 15 hnapos korukig nem kpesek az rts akaratlagos ksleltetsre.

  9. A gondolkods j mdja A kisded kor gyermekek gondolkodsa minosgileg j szint jeleit kezdi mutatni. Piaget szerint ez a vltozs jelzi a szenzomotoros szakasz vgt. Piaget gy vlte, hogy az elso ngy szakasz cselekvsei erosen az itt s most-hoz ktodnek.

  10. V. alszakasz:harmadlagos cirkulris reakcik (12-18 h) Amg az elsodleges cirkulris reakcik a gyerek teste, a msodlagosak pedig a klvilg trgyai kr szervezodnek, a harmadlagos cirkulris reakcik a ketto kapcsolatra koncentrlnak. A gyerekek kpess vlnak arra, hogy szndkosan vltogassk cselekvssoraikat, ami a vilg sszetettebb feldertst teszi lehetov. De az V. alszakaszban jr csecsemok mg mindig nem kpesek cselekvseik s azok valsznu kvetkezmnyei elkpzelsre, gondolkodsuk a kzvetlen fizikai krnyezetkben lvo trgyak manipullsra korltozdik.

  11. VI. alszakasz: reprezentcik (18-24 h) A VI. alszakasz elott a gyerekek csak a jelen vilgban kpesek cselekedni. Amikor azonban a vilgot meg tudjk jra jelenteni sajt maguk szmra vagyis amikor a fejkben kpesek azt lekpezni, reprezentlni- ,akkor mondhatjuk, hogy igazi mentlis cselekvseket kpesek vghezvinni. Ezutn kpesek: A jelen nem lvo trgyak elkpzelsre Az ppen nem foly esemnyek utnzsra A mintha-jtkokban val rszvtelre s a nyelv hasznlatra

  12. A trgyllandsg elsajttsa Krlbell 1 ves koruktl a csecsemok mr nem kvetik el az A nem B hibt, vagyis mr nem zavarja meg oket, ha a trgyat eloszr az egyik helyre rejtik, majd szemk lttra tteszik egy msikra. Ettol kezdve a trgyat az j helyen keresik. A teljes trgyllandsg elrsig thaladnak a csecsemok mg egy szakaszon. Ha a gyermek nem ltja a trgy thelyezst, tovbbra is ott keresi, ahol ltta s, ha nem tallja, knnyen sszezavarodik s abbahagyja a keresst. Piaget szerint a gyerek 18 s 24 hnapos koruk kztt rik el a trgyllandsg megrtsnek utols szakaszt. Ettol kezdve az elrejtett trgy keresse nem szakad meg, ha a trgyat az egyik helyrol a msikra teszik anlkl, hogy errol tudnnak. Addig keresik mg meg nem talljk.

  13. Problmamegolds A nem ltott trgyak helynek kikvetkeztetse ms problmk mdszeres megoldsnak fokozott kpessgvel is trsul. A problmk mdszeres megoldst a prba-szerencse jellegu ksrletezssel oldjk meg (?). A megoldshoz csak a sok prba s sok kudarc rn jutnak el. Ez a viselkeds a szenzomotoros idoszak V. alszakaszra jellemzo. A VI. szenzomotoros alszakaszban rzkei szmra kzvetlenl nem hozzfrheto informcikat hasznl a problma megoldshoz. Ahelyett, hogy a prba-szerencse tanuls lass folyamatn menne keresztl, tbb esemnyt is elkpzel elore, mielott cselekedne.

  14. Jtk A 12 s 30 hnapos kor kztti idoszakban az j mentlis kpessgeket tkrzo viselkedsek a jtk j formiban is lthatak. 18 s 24 hnapos kor kztt eltolds kvetkezik be: A 12-18 hnapos csecsemok ugyangy hasznljk a trgyakat jtk kzben, mint ahogy a felnottek hasznljk azokat valban (pl.:szjukba veszik a kanalat). A csecsemokor vge fel azonban elkezdik a trgyakat gy hasznlni, mintha azok msok lennnek, mint amik (pl.: megkeverik a kvjukat egy faggal). Ezt szimbolikus jtknak nevezzk, mivel ezekben a jtkokban egy trgy egy msikat helyettest.

  16. Utnzs Egyes pszicholgusok szerint az utnzs bizonyos formi mr a szletskor jelen vannak, s hogy 9 hnapos korra a csecsemo mr ksleltetett utnzsra, azaz rkkal korbban ltott cselekvsek megismtlsre is kpes. Piaget a ksleltetett utnzsnak nagy jelentosget tulajdontott annak igazolsban, hogy a gyerekek gondolkodsban megjelenik egy jfajta md: a reprezentcis gondolkods. A piaget-i rvels fo eleme az volt, hogy a ksleltetett utnzs ugyanabban az idoszakban jelentkezik, mint amikor a szimbolikus jtk elkezdodik. Az utnzs valban egy olyan kognitv folyamat lehet, amelyben az alkalmazkods jtssza a vezeto szerepet.

  17. A kategorizcis kpessg fejlodse A trgyak egy csoportja kzs jellemzoinek felismerst kezdetlegesen biztost kpessg az let elso vben megfigyelheto. A msodik v folyamn ez a kezdetleges kpessg elegendo mrtkben fejlodik ahhoz, hogy a gyerekek maguk is kpesek legyenek kategrikat alkotni s hasznlni. A csecsemokor vgre a gyerekek kpesek lesznek egy szerre tbb kategrit s alkategrit alkotni, ez a folyamat alapveto szerepet jtszik a nyelv elsajttsban s a kisgyermekkorban kialakul rettebb gondolkodsformkban. Susan Sugarman kutatsai eredmnyeknt a kategorizcis viselkedsben ngy szintet klntett el:

  19. Az elso szavak Sok gyerek a felnotteket kzvetlenl utnozva mr 8-9 hnapos korban kimond egy-kt szt, az elso, nem azonnali utnzson alapul szavak hasznlata ltalban az elso szletsnap krnykn jelenik meg. 14 s 18 hnapos koruk kztt a gyerekek mr kpesek nhny trgyat megnevezni, ha megmutatjk nekik, s megkrdezik, hogy mik azok. 21 hnapos korukban viszonylag bonyolult szbeli utastsokat is kpesek vgrehajtani. A legvilgosabb a ksleltetett utnzs s a sztanuls kztti kapcsolat; a gyerekek korai szkincsnek nagy rsze szorosan ktodik azokhoz a szavakhoz, amelyeket a felnottek beszdben hallottak.

  21. A gyerek s gondozi kztti kapcsolatok fejlodse letk msodik vben a gyerekek mindentt csupa j s izgalmas dologgal tallkoznak. A gyerekeket vonz dolgok azonban sokszor flelmet is keltenek. Az rdeklodst s a flelmet is korltok kztt kell tartani, ahogy a gyerek egyre inkbb felderti s egyre jobban megismeri a vilgot. A kvncsisg s a biztonsg egyenslya az egyik kulcseleme a gyerekek s gondozik kztt valamikor 7-9 hnapos kor krl kialakul ktelknek. A ktodst Sigmund Freud, Erik Erikson s John Bowlby is igyekeztek megmagyarzni:

  22. 1. Sigmund Freud gy vlte, hogy a tbbi lolnyhez hasonlan az emberi lnyeket is foknt biolgiai ksztetsek (biolgiai drive-ok) motivljk. Amikor egy ilyen drive ltrejn, az lolny trekszik arra, hogy kielgtse azt a szksgletet, amely azt felkeltette. Az lvezet a drive cskkensnek az rzse, amikor a szksglet kielgl, s a szervezet a biolgiai egyensly kellemesebb llapotba tr vissza. Freud szerint az elso szemly akihez a csecsemo ktodni fog, ltalban az anyja lesz, mivel o valsznuleg tpllja s az elso letv a fejlods orlis szakasza. Freud korai ktodsrol alkotott elmlete nem volt sikeres. Az egyik problma az volt, hogy a kutatsok nem igazoltk azt a gondolatt, miszerint a ktodst az hsg-drive cskkentse hozn ltre. Emellett Freud elmletbol az kvetkezne, hogy a gyerekek fggetlenebbl kezdenek viselkedni amint belpnek az anlis szakaszba.

  23. 2. Erik Erikson Az emberi letutat nyolc stdiumra osztja, melyek mindegyikt egy sajtos,, az egyn ltal megoldand konfliktus jellemez. Erikson szerint a fejlods elso stdiumban, amely az szletstol durvn az elso szletsnapig tart, a csecsemoknek a bizalom s a bizalmatlansg kztt kell kedvezo egyenslyt tallniuk. (Jnni fog az anyukm, ha hvom?) Erikson nzete szerint a gyerekek azokhoz az emberekhez ktodnek, akik megbzhatan kiszolgljk szksgleteiket, s akik a bizalom rzst tplljk benne. Amint a csecsemo bizalma megszilrdul gondoziban, ltalban a msodik letv folyamn, a gyerek a msodik stdiumba lp, s autonmiaignye megno. Ettol kezdve mr nem nyugtalankodik a rvid elvlsok miatt, mivel megrti, hogy gondozja vissza fog trni.

  24. 3. John Bowlby A msodik vilghbor utn 1950-ben krte fel a WHO John Bowlby angol pszichitert, hogy vgezzen vizsglatokat a csaldjuktl elvlasztott s intzetben nevelt gyermekek mentlis problmival kapcsolatban. Klnbzo forrsokban hasonl viselkedssorozatra utal lersokat tallt. Amikor a gyerekek eloszr vlnak el anyjuktl, tombol flelmet mutatnak. Srnak, dhrohamokat produklnak, s megprblnak kiszabadulni krnyezetkbol. Aztn az elkeseredettsg s depresszi szakaszn mennek keresztl. Ha az elvlasztottsg fennmarad, s j, stabil kapcsolat nem alakul ki, ezek a gyerekek kzmbss vlnak ms emberekkel szemben. Ezt Bowlby levlsnak (ktodsre val kptelensgnek) nevezte. Bowlby szerint a ktods jl fejlett szablyozrendszer, amely normlisan az elso v folyamn fejlodik ki, hogy az anya-gyermek prosban dinamikus egyenslyt teremtsen. Az anya olyan biztonsgos htteret knl, amelybol a csecsemo felderto kirndulsokat tehet, s amelyhez a gyerekek gyakran vissza-visszatrnek, hogy megjtsk a kapcsolatot, mielott jabb tra indulnnak.

  25. A ktods mintzatai Mary Ainsworth kidolgozott egy eljrst az anya-gyermek kapcsolat biztossgossgnak mrsre, amelyet idegen helyzetnek nevezett el. Az eljrs fo clja annak megfigyelse, mennyire klnbzoen reaglnak a csecsemok az idegenekre, amikor az anyjukkal vannak, amikor egyedl hagyjk oket, s amikor jra tallkoznak az anyjukkal. Ainsworth szerint a klnbzo vlaszmintk klnbzo fajta kapcsolatokat tkrznek. A vlaszok hrom kategriba sorolhatak:

  27. A ktodsi mintk vltozatainak okai Anyai viselkeds Ainsworth szerint az anyk csecsemojkkel szembeni vlaszkszsgben mutatkoz klnbsgek eredmnyezik a ktodsi mintk klnbsgeit. Azt tallta, hogy azoknak az anyknak a gyerekei, akik gyorsan vlaszoltak 3 hnapos gyerekk srsra, s akik rzkenyek voltak a csecsemo szksgleteire etets kzben, inkbb minosltek biztonsgosan ktodonek 12 hnapos korukban. Megbzhatan kimutathat pldul, hogy a goromba vagy elhanyagol anyk gyerekei valsznubben lesznek bizonytalan ktodsuek, teht szorong /elkerlok vagy szorong /ellenllk.

  28. A gyermek jellemzoi Ainsworth kutatsait egyes pszicholgusok brltk, mivel kizrlag a gondozra koncentrltak, s elhanyagoltk a gyerek szerept a ktods kialaktsban. Joseph Campos s munkatrsai kimutattk, hogy az sszhang egyttes teljestmny eredmnye: ugyangy, ahogy a csecsemonek anyai vlaszkszsgre van szksge a normlis fejlodshez, az anynak is fogkony csecsemo kell, hogy gondozi feladatnak tkletesen megfelelhessen. Kulturlis hatsok A gyerekek s gondozik kztti ktods mintzatt kultrjuk gyereknevelsi szoksai is befolysoljk. Izraeli kibucok ? kzssgben nevelkeds ? minden msodik szorong /ellenll Nmet mentalits (idelis a fggetlen, nem kvetelozo csecsemo, aki felttel nlkl engedelmeskedik) ? 49% szorong /elkerlo Japn csaldok ? anyk ritkn hagyjk gyerekk gondozst msra, gy az lmny a csecsemonek, hogy kettesben marad egy idegennel szokatlan s nyugtalant ? nagy szzalkuk szorong /ellenll, de egyltaln nincs szorong /elkerlo

  29. A ktodsi mintk stabilitsa A ktodsi minta stabilitsa a gyermek letkrlmnyeinek stabilitstl fgg. Ha a csald munkanlklisg, szegnysg, betegsg vagy a szlok kztti konfliktus kvetkeztben nehz idoszakon megy keresztl, sokkal nagyobb az eslye, hogy a 12 s a 18 hnapos korban mutatott ktodsi minta klnbzik. Amikor a csaldi stressz magas, a biztonsgosan ktodo csecsemok biztonsga cskkent. A ktods fejlodsmenete A gyerekek az egsz vilgon mindentt, a kulturlis htterktol fggetlenl, figyelemre mlt letkori egyntetusget mutatnak nyugtalansguk kifejezsben, amikor eloszr elvlnak az anyjuktl. Az 5 hnapos csecsemok ltalban nem zavartak, miutn anyjuk elment, a nyugtalansg elso jelei krlbell 7 hnapos korban jelentkeznek.

  30. Az n felfedezse A 2 ves kor krl megjeleno legfeltunobb fejlemny az, hogy a fejlods kln szlai sszekapcsoldva a gyereket egy sajt magra mint egyedi lnyre vonatkoz j s klnleges rzettel ltjk el. A gyerekek j fejlodsi szakaszba lptek. Azok a viselkedsek amik ezt elruljk, tbb sszekapcsold elembol llnak: A felnottek normira val fokozott rzkenysg (a helyes s a helytelen megklnbztetse); annak a felismerse, hogy meg tudnak ezeknek a normknak felelni; s az a kpessg, hogy nmaguk kpesek clokat fellltani, s azokat a felnottek normihoz mrni.

  31. A normk megrtse 2 ves kor krl a gyerekek mr azokra az esemnyekre is rzkenyek, amelyek ellentmondanak annak, ahogy annak lennie kell, az ilyen kor gyerekeket mr zavarja, ha jtk mackjuk muanyag szeme elvsz, vagy ha az j ruha szeglye sros. Amikor 14 hnaposakat egy jtkszobba visznek, amelyben egyes jtkok srltek, gy tunik, nincsenek a hibk tudatban, s gy jtszanak, mintha minden rendben lenne. A 19 hnaposak azonban fintorogva azt mondjk, Pfj, vagy Javtsd meg. A 17 hnaposaknak mr az is nehz, hogy elkezdjenek egy tornyot pteni a kockkbl. 20 hnapos korban belekezdenek a feladatba a felnottek ltal megszabott kvetelmnyek szerint, de idokzben eltrtik oket az eszkzk s vgl inkbb sajt kedvkre kezdenek jtszani. Csak 26 hnapos korban mutatjk eloszr azt, hogy addig kpesek a feladat mellett kitartani, amg csak ki nem elgtik a felnott kvetelmnyeit. De csak 3 ves koruk krl vlik ez a fajta nkontroll szablly.

  32. A clok nmaguk szmra val fellltsnak kpessghez egy jfajta mosoly megjelense is trsul. Amikor a legfelso kockt felteszik a toronyra a gyerek elgedetten elmosolyodik. Kagan ezt a fajta mosolyt bszkesgmosolynak nevezte el. A gyerekek ebben az idoszakban j mdon kezdenek szleikkel is kommuniklni; aktvan keresik a szleik segtsgt a clok elrshez s a normk betartshoz. 20hnapos kor krl a gyerekek gyakran elkezdik a felnotteknek megmondani, mit akarnak tolk.

  33. njellemzs 18 s 20 hnapos kor kztt, krlbell ugyanakkor, amikor a gyerekek ktszavas mondatokat kezdenek mondani, sajt cselekvseiket is kezdik megnevezni. Esemnyek kt vonatkozst is kpesek szavakban lekpezni: a felnottek normit s sajt vgyukat, hogy azoknak megfeleljenek.

  34. nfelismers Az n-tudatrl azt szoktk mondani, hogy az egyike azoknak a fo jellegzetessgeknek, amelyek megklnbztetik az emberi lnyeket ms fajoktl, s a 2 ves gyereket a fiatalabbaktl. A tkrbeli nfelismers megtanulsnak tbb szakasza van. 3 hnapos kor elott a tkr el tartott gyerekek kevs rdeklodst mutatnak sajt vagy brki ms tkrkpe irnt. 4 hnapos kor krl a gyerek nyl, s megrinti a tkrt, ha abban egy jtk vagy egy szemly lthat. Ebben a szakaszban nyilvnval, hogy nem rtik, csak tkrzodst ltnak. 10 hnapos csecsemok maguk mg nylnak, ha egy jtkot lassan eresztenek le mgttk, mikzben a tkr elott lnek, de nem prbljk meg az orrukra kent piros foltot letrlni. 18 hnapos koruk elott nem nylnak az orruk fel, amikor a piros foltot ltjk. Nhny hnap mlva, ha valaki a gyerek tkrkpre mutat s megkrdezi Ki az?, a gyerek habozs nlkl vlaszol: n.

  35. Normativits s szablykvets hromves kor elott Az erklcss viselkeds folyamatosan fejlodik a gyermekkor sorn. A normativits felismersnek elso jelei ktves korban tapasztalhatk:az ilyen kor gyerekek mr ellenszenvvel vagy feszltsggel tekintenek az ismeros trgyakra,ha azok nyilvnvalan srltek (pl. trtt baba,szakadt ruha). A msodik letv sorn a gyerekek egyre nagyobb indulattal vesznek rszt a szlokkel val konfliktusokban ennek jelei a fizikai agresszi, a trgyak tnkrettele, nsrts vagy indulatroham,ezrt szoktk ezt az idoszakot az elso dackorszaknak nevezni. Az nkontroll csri a felttelezsek szerint fggetlenek a szocilis szablyok megismerstol, s feltehetoen kt fontos mechaniznus alapozza meg oket: a feszltsg tursnek,a jutalom ksleltetsnek kpessge, illetve a szemlyes hatkonysg (kompetencia).

  36. A ksleltets kpessgnek kialakulsban szerepet jtszanak a korai szoktats krlmnyei (ezrt vitathat, valban helyes-e azonnal megetetni a kisgyermeket, ha hesnek ltszik, s ktsges,hozzjrul-e az nkontrollhoz, ha krnyezete mindenron igyekszik teljesteni kimondott vagy megsejtett kvnsgait). Tovbb szerepet jtszanak benne rkltt szemlyisgvonsok s a lgkr, amelyben a gyermeke nevelkedik. A kiszmthatsg s a pozitv rzelmi lgkr hozzjrul a ksleltets kpessgnek kialakulshoz.

  37. Felhasznlt irodalom: