OPHn filosofikuunnelmat elämänkatsomustiedossa - PowerPoint PPT Presentation

imaran
ophn filosofikuunnelmat el m nkatsomustiedossa n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
OPHn filosofikuunnelmat elämänkatsomustiedossa PowerPoint Presentation
Download Presentation
OPHn filosofikuunnelmat elämänkatsomustiedossa

play fullscreen
1 / 7
Download Presentation
OPHn filosofikuunnelmat elämänkatsomustiedossa
80 Views
Download Presentation

OPHn filosofikuunnelmat elämänkatsomustiedossa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. OPHnfilosofikuunnelmatelämänkatsomustiedossa YliopistonlehtoriEeroSalmenkiviOpettajankoulutuslaitos

  2. Taustalla oleva didaktinen ajatus Filosofiaa lapsille -metodi • yhteinen kokemus, yleensä tarina • oppilaiden omat mieleen tuleva kysymykset • päämetodina keskustelu • opetusryhmästä pyrkimys muodostaa tutkiva yhteisö

  3. Thales kuunnelmakatkelma Nainen: Ajattele, jos kaivossa ei olisi ollut vettä. Thales: Mikä noita tähtiä pitää paikallaan kun ne eivät kellu veden päällä kuten maa. Nainen: Hupsu mies - etkö ole yhtään huolissasi terveydestäsi? Thales: Olen tehnyt matemaattisia laskelmia pitkään auringon ja kuun liikkeistä. Nainen: Kuinka sinä voit odottaa ymmärtäväsi mitä tuolla ylhäällä taivaalla tapahtuu, jos et edes näe missä jalkasi ovat. Thales: Auta minut ylös. 1. kohtaus (Thales kävelee ja katselee tähtiä.) Thales: Missä nuo taivaalla tuikkivat tähdet ovat kiinni. Ne eivät kellu veden päällä kuten maa. Se näyttää aivan kuin reiältä taivaan kannessa ja …. mihinkä tuo tähti ja noin nopeasti (näkee tähdenlennon). Mihinkä se meni? Kuinka tähti voi lentää? Miten… (tipahtaa kaivoon) Thales: Voi Bakkhoksen sandaalit. (Viereisestä talosta juoksee nuori tyttö): Nainen: (nauraen) Miksi sinä kävelit kaivoon? Thales: Näin tähden kiitävän taivaan halki. Nainen: No et sinä ainakaan sokea ole? Thales: Tähdestä näkyi vain viiva ja se eteni niin nopeasti.

  4. Kysymyksiä katkelmasta • Mille ikäryhmälle kuunnelma sopii? • Millaisiin OPS-kohtiin kuunnelmakatkelma voisi parheiten sopia? • Millaisilla kysymyksillä kannattaisi käynnistää keskustelu kuunnelman pohjalta?

  5. Descartes kuunnelma Kertoja: Wanda: Vuonna 1606 pääsiäisloman ollessa lopuillaan saapui 10-vuotias René Descartes isänsä tuomana La Flèchen kaupungin Collège Royal -sisäoppilaitokseen Ranskassa. Renén äiti oli kuollut keuhkotautiin kun poika oli vuoden ikäinen. René peri äidiltään alttiuden keuhkosairauteen, joka vaivasi hentoa Renétä. Kertoja: Juha: René syntyi 31. maaliskuuta 1596 ja oli perheen kolmas lapsi. Kun René oli nelivuotias hänen isänsä avioitui uudelleen ja muutti Bretagneen. René kasvoi veljensä ja siskonsa kanssa isoäitinsä luona La Hayessa. (Vaunut pysähtyvät pihalle) Isä: Minä kannan tavarasi eteiseen, mene sinä ilmoittautumaan saapuneeksi. (Tauko) No mene nyt! Rene: (yskii) 1. kohtaus (Ääni: Rattaiden ääniä ja lapsen yskimistä) Isä: Kohta ollaan perillä. René: (yskii). Isä: Tämä Collège de La Flèchen koulu on kuninkaan suojeluksessa. René: (yskii) Tuletko katsomaan minua? Isä: Virkani Bretagnessa vaatii jatkuvaa läsnäoloa. René: Tuleeko isoäiti? Isä: En tiedä. Kuulin muuten, että kuningas on tukenut runsaskätisesti koulua kirjaston hankinnoissa. René: (yskii) Voinko tulla katsomaan sinua Bretagneen? Isä: René, sinä muutat nyt tänne asumaan. René: (yskii) Isä: Olen kertonut rehtorille sairastelustasi, ja hän lupasi tehdä voitavansa.

  6. Virkailija: Missä tavarasi ovat? René: Tuolla eteisessä. Virkailija: Huoneesi on tämän käytävän päässä vasemmalla. Kertoja: Juha: Hyvin toimeentuleva isä halusi pojalleen parhaan mahdollisen koulutuksen. René aloitti vuonna 1606 opinnot täysihoito-oppilaana uudessa ja arvostetussa kuninkaallisessa oppilaitoksessa, Collège de La Flèchessa. Koulussa opettivat Euroopan parhaat opettajat. Collège de La Flèche oli aikansa edistyksellisin koulu, jonka olivat perustaneet jesuiittapapit, jotka myös johtivat koulua. Jesuiittaveljeskunnan tiukat, jopa ankarat elämäntavat kuuluivat asiaan. Ankaraan kuriin liittyi myös tinkimätön päiväjärjestys. Oppilaat nukkuivat yhteismakuuhuoneissa. Aamulla noustiin hyvin varhain. Kaikki osallistuivat yhtenä ryhmänä rukouksiin, aamiaiseen, oppitunneille, päivälliselle ja kävelyille. Kertoja: Wanda: Tulokas oli hintelä ja heiveröinen, ikäisekseen hyvin pienikasvuinen. Voimakkaana vastakohtana hänen kalpeille kasvoilleen olivat mustat hiukset ja tummien silmien kuumeinen välke. Renén ruumista tärisyttäneet yskänpuuskat eivät nostaneet hänen poskilleen yhtään punaa. Koska Renén äiti menehtyi keuhkosairauteen, lääkärit ennustivat pojalle samaa kohtaloa, mikä pelotti poikaa jatkuvasti. Lääkärit vaihtuivat, mutta ennuste pysyi aina samana: poika oli tuomittu keuhkosairaaksi. Nämä sanat hän oli kuullut niin kauan kuin jaksoi muistaa. Ajatus oman kuoleman mahdollisuudesta pysyi nuoren Renén mielessä pitkän aikaa. (askeleet rappusissa) Virkailija: Mikä nimesi on? René: (hiljaisesti) René. Virkailija: Koko nimi ja kuuluvasti. René: René Descartes.

  7. Kysymyksiä katkelmasta • Mille ikäryhmälle kuunnelma sopii? • Millaisiin OPS-kohtiin kuunnelmakatkelma voisi parheiten sopia? • Millaisilla kysymyksillä kannattaisi käynnistää keskustelu kuunnelman pohjalta?