hrvati u novom svijetu n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
HRVATI U NOVOM SVIJETU PowerPoint Presentation
Download Presentation
HRVATI U NOVOM SVIJETU

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 16

HRVATI U NOVOM SVIJETU - PowerPoint PPT Presentation


  • 226 Views
  • Uploaded on

HRVATI U NOVOM SVIJETU. Kada je započelo naseljavanje?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

HRVATI U NOVOM SVIJETU


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
kada je zapo elo naseljavanje
Kada je započelo naseljavanje?

Hrvati su stigli u Australiju već oko 1800. godine odnosno na samom početku kolonijalizacije i to u Novi Južni Wales. Angloameriku su počeli nasenjavati krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća, a Latinsku Ameriku već u 16. stoljeću, uglavnom kao pomorci i trgovci.

koji su bili razlozi
Koji su bili razlozi?

Razlog zbog kojeg Hrvati iseljavaju u 15. i 16. stoljeću iz Hrvatske su turske provale i osvajanja dijelova hrvatskog teritorija. Većina ljudi odlazila je za boljim životom u prekooceanske zemlje: SAD, države južne Amerike i Australiju.

to su radili tamo
Što su radili tamo?

Bavili su se:

vinogradarstvom,

ribarstvom,

poljoprivredom,

trgovinom i

ugostiteljstvom.

kako su se navikli na takav ivot
Kako su se navikli na takav život?

Radili su ono što su najbolje znali. Vinogradari su obrađivali vinovu lozu, ribari su ribarili, poljoprivrednici obrađivali polja, a trgovci trgovali.

ivan vu eti
Ivan Vučetić

Zbog ekonomskih razloga 1884. godine emigrirao je u Argentinu. Zaposlio se u Središnjem uredu policije u Buenos Airesu i uskoro postao šef Odjela za statistiku. Umro je u La Plati. Svojim je radom zadužio svjetsku kriminalističku znanost. Uveo je prvi deseteroprsni karton za identifikaciju osoba.

ivan me trovi
Ivan Meštrović

Ivan Meštrović je najpoznatiji i najslavniji hrvatski kipar te jedan od najvećih suvremenih svjetskih umjetnika. Izložio je svoja dijela u Parizu, Beču, Zagrebu, Rimu i Buenos Airesu. Većinu svojih djela poklonio je hrvatskom narodu.

milka trnina
Milka Trnina

Jedna od najvećih u povijesti opere. Nastupala je u Njemačkoj, Rusiji, Engleskoj i Americi. Pjevanje je učila u Zagrebu i Beču. Prvi put nastupila je 1882. kao Amelia u Verdijevu "Krabuljinu plesu". Djelovala je u Leipzigu, Grazu, Bremenu i Münchenu. Gostovala je diljem Europe i SAD-a, gdje je neko vrijeme predavala pjevanje u New Yorku. Prva je pjevala Toscu u londonskom Coven Gardenu i newyorškom Metropolitenu.

hrvatska bratska zajednica
Hrvatska bratska zajednica

Najveća organizacija hrvatskih Amerikanaca, Hrvatska bratska zajednica, već desetljećima pomaže članovima u njihovom školovanju. Kao i u ostalim vidovima aktivnosti ove organizacije, solidarnost članstva omogućuje dodjelu sredstava onima kojima su sredstva potrebna. No, sve češće, doprinos članova nadilazi okvire solidarnosti.

hrvatska matica iseljenika
Hrvatska matica iseljenika

Hrvatska matica iseljenika je hrvatska ustanova utemeljena 1951. godine. Sjedište organizacije je u Zagrebu.

Ova ustanova definirana je kao "središnja nacionalna ustanova za obavljanje društvene i privredne djelatnosti od značenja za položaj hrvatskih iseljeničkih zajednica i za hrvatske etničke manjine u drugim državama, za iseljenike s teritorija Republike Hrvatske i Hrvate koji žive i rade u inozemstvu a potječu iz drugih država, kao i za članove njihovih obitelji koji borave u stranim zemljama."

slide16
Izradio:

Luka Valenta

Izvor:

internet i udžbenik