K sz tette f bi n henrietta 8 b 2009
Download
1 / 9

- PowerPoint PPT Presentation


  • 86 Views
  • Uploaded on

Prizma. Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009. Prizma, "Minden ember mást lát a csillagokban.  A vándoroknak - útmutatók.  Másoknak csak kicsiny tüzek.  A tudós számára - válaszra váró kérdések.  És ezek a csillagok mind némák." .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - huslu


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
K sz tette f bi n henrietta 8 b 2009

Prizma

Készítette: Fábián Henrietta 8.b2009.


K sz tette f bi n henrietta 8 b 2009

Prizma,

"Minden ember mást lát a csillagokban.  A vándoroknak - útmutatók.  Másoknak csak kicsiny tüzek.  A tudós számára - válaszra váró kérdések.  És ezek a csillagok mind némák."


K sz tette f bi n henrietta 8 b 2009

A prizmák elsősorban a közönséges fehér fénynek az alkotószíneire való felbontására szolgálnak.

A gyakorlatban használt prizmák három élű üveghasábok, amelyeknek a keresztmetszete egyenesszárú háromszög. A prizmának csak a két oldala átlátszó és van fényesre csiszolva, a harmadik oldalt – akárcsak a két végét – fekete anyaggal vonják be.


Prizma sz nbont sa a sz mok a l that sz nek hull mhossz t jel lik manom terben

Prizma színbontása, a számok a látható színek hullámhosszát jelölik manométerben


K sz tette f bi n henrietta 8 b 2009

Készülhet üvegből, műanyagból vagy üreges hullámhosszát jelölik manométerbenprizmában lévő folyadékból. A fény irányeltérítésére is használják. (pl. fényképezőgépekben, távcsövekben, stb.)


K sz tette f bi n henrietta 8 b 2009

A hullámhosszát jelölik manométerbenprizmán áthaladó fénysugár kétszer törik meg, a kilépő és a belépő sugár által bezárt szög az eltérítés (deviáció) szöge.


K sz tette f bi n henrietta 8 b 2009

Sík lapokkal határolt üveg test. Optikai eszközökben a fény irányának megváltoztatására, vagy színekre bontására (spektroszkópia) szolgál.


K sz tette f bi n henrietta 8 b 2009

  • Minden atomnak vagy molekulának megvannak a saját színképvonalai, amelyek hullámhosszát az elektronjaik energiaszintjei, pontosabban az azok közti különbségek határozzák meg. Ha egy elektron foton elnyelése során magasabb energiaszintre ugrik, akkor abszorpciós vonal, ha pedig foton kibocsátásával alacsonyabb szintre kerül, akkor emissziós vonal jön létre.