F gelinfluensan idag liknar spanska sjukan som d dade 40 miljoner 1918
Download
1 / 5

- PowerPoint PPT Presentation


  • 143 Views
  • Uploaded on

- Fågelinfluensan idag liknar Spanska sjukan som dödade 40 miljoner 1918. - 500 nya fall av TBC registreras VARJE ÅR i Sverige. - Kriget och laglösheten i Somalia har lett till att poliofallen ökar. Den var nästan utrotad.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - hoshi


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
F gelinfluensan idag liknar spanska sjukan som d dade 40 miljoner 1918

- Fågelinfluensan idag liknar Spanska sjukan som dödade 40 miljoner 1918.

- 500 nya fall av TBC registreras VARJE ÅR i Sverige.

- Kriget och laglösheten i Somalia har lett till att poliofallen ökar. Den var nästan utrotad.

Vi är inte skyddade från världens hälsoproblem trots vårt geografiska läge långt uppe i norr. Världens hälsotillstånd påverkar oss mer än vi själva tror.”

En TV-serie i 8 delar om förutsättningarna för att skapa Global Hälsa.

”Ämnet Global Hälsa är viktigt eftersom en förbättring i hälsa i världen kommer att bidra till en

mer stabil populationsökning, och därför till en mer hållbar användning av världens resurser”

säger Hans Rosling, Sveriges mest internationellt kända föreläsare.


F gelinfluensan idag liknar spanska sjukan som d dade 40 miljoner 1918

Hans Rosling är korad till 40 miljoner 1918.Årets Folkbildare 2006 för ”sina folkbildande insatser

med att sprida en faktabaserad bild av världens tillstånd och utveckling, särskilt

avseende kopplingar mellan folkhälsa och ekonomi.”

Med glimten i ögat, sin skarpa, kritiska tunga, sin okuvliga energi och lusten

att berätta och klura ut myterna och osanningar, hör Hans Rosling till en av de

riktiga stora opinionsbildarna i vår tid.

Han har kallats ”Mr. Mythbuster” av Bill Gates. Norges Prins Haakon bjöd in honom nyligen för att prata om världsläget. Han var inbjuden som en av huvudtalarna till World Economic Forum i Davos i år. Han håller föreläsningar runt om i världen vilka har beskrivits som ”att se en speedad John Pohlman uppträda i Agenda”.

Sedan han jobbade som distriktsläkare i Mocambique för 25 år sedan då han upptäckte en tidigare okänd neurologisk sjukdom, har Hans Rosling varit besatt av att förstå sambandet mellan hälsa och utveckling. Han har ägnat 30 år av sitt liv åt global hälsa och har gjort det som forskare och föreläsare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet, Idag är han professor i Internationell Hälsa på Karolinska Institutet.

Som en av initiativtagarna till den ideella stiftelsen Gapminder (www.gapminder.org), har Hans Rosling tagit fram programvara för att visualisera statistik om och mellan länder för att göra den begriplig och tillgänglig för alla. Med ekonomiskt stöd från SIDA och WHO gör att webbplatsen är gratis, och har fått över 200.000 unika besökare hittills. Men Gapminder är mer än bra grafik – det är en revolutionerande framställning av grafik som gör statistik inte bara förklarlig, utan ger dess innehåll en ny mening, samtidigt som det är briljant underhållning för en kräsen TV-publik. I händerna på Hans Rosling ( som en slags Sveriges svar på Richard Attenborough i globala hälsofrågor) blir Gapminder ett multi-funktionellt verktyg i serien för att lättare kunna förstå komplexiteten av hälsa, ekonomi och människans fortsatta utveckling.


F gelinfluensan idag liknar spanska sjukan som d dade 40 miljoner 1918

1. Hälsa och ekonomi 40 miljoner 1918.

I Sverige har vi tiotusen gånger så stora resurser för att undvika ett barns död än de som finns för att rädda ett barns liv i Sierra Leone. Men Sierra Leone kommer en dag att kunna mäta sig med Sverige…precis som Vietnam. Hans Roslings egen mormorsmor f.1854 levde i en tid då Sverige hade samma hälsotillstånd som dagens Mocambique. Hans Mormor, f.1893 hade samma tillgång till hälsovård som dagens Nigeria. Genom att använda Världshälsokartan kan man se förhållandet mellan den ekonomiska utvecklingen och hälsotillstånd över tidsperioder för alla världens länder.Vi tar oss från dåtid till nutid genom den 70 åriga gamla kvinnan Mings ögon i Vietnam för att se hur detta land lyckats klättra sig upp för hälsotrappan. Detta korsklipps med inslag från Uppland där Hans växte upp och vi följer även familjen Larssons möten med sjukdom .Vilka förändringar har Sverige gått igenom för att vi ska ha den sjukvårdspolitiken vi har idag?

2. Att leverera hälsa

Treåriga William ligger på stråmattan och brinner upp av feber. Han, liksom 10.4 Millioner barn under 5 år kommer att dö i år för att medicin och sjukvård inte finns tillgänglig.. I Bangladesh är den uppskattade levnadslängden 56 år. Fler än 40 % har inte tillgång till sjukvård, men detta håller på att ändras, mycket pga. samhällets engagemang i hälsofrågor. Varför fungerar sjukvården i vissa länder? Och varför misslyckas den totalt i andra? Vi följer Hans Rosling när han möter sjukvårdare som får göra det bästa med de resurser som finns på plats. Han går rundor på sjukhuset tillsammans med Dr. Zafrullah Chowdhury från(PHM) People’s Health Movement. De kämpar för fattiga människors rätt till sjukvård över hela världen. PHM startade år 2000 i Bangladesh, och har nu filialer i 105 länder.

3. De dödliga budbärarna

Malaria och tuberkulos dödar tillsammans fler än fyra millioner människor per år. Idag är malaria den dödligaste sjukdomen i världen.

5 % av alla barn födda i Afrika uppskattas dö i sjukdomen. Tuberkulos är en annan förödande sjukdom som sprider sig runt världen, och som gjort en comeback i Sverige efter sin storhetstid på 30-talet. 500 nya TBC-patienter registreras i Sverige varje år och vi besöker därför en specialiserad klinik på Karolinska institutet som öppnats för att behandla dessa patienter.

Hans åker även till Kenya för att se hur hälsosituationen ser ut i en liten by där den dödliga sjukdomen eskalerat. Ett obehandlat fall av TBC smittar i snitt ytterligare ca 12 personer per år. Om förutsättningar för behandlingar inte förbättras kommer ca 40-50 miljoner människor kunna smittas under de närmaste 10 åren. Detta enorma lidande kan förhindras, då TBC är en sjukdom som kan botas med hjälp av mediciner. Så vad borde göras? Rosling har svar.

4. Att lära för att kunna bota

Globaliseringen har lett till ett nytt multikulturellt samhälle i Sverige med nya sjukdomar som dagens läkare måste förstå för att kunna behandla korrekt.Hans följer läkarstudenter när de studerar en kurs i global hälsa. Han besöker även elever som samarbetar med lokala läkare på Kuba, där Hans genom Karolinska Institutet håller i en kurs i internationell hälsa. Dessa läkarstudenter kommer i framtiden att utgöra kärnan i vår kompetens i det alltmer multikulturella Sverige och Europa.


F gelinfluensan idag liknar spanska sjukan som d dade 40 miljoner 1918

5. Vaccination 40 miljoner 1918.

En historisk och praktisk lektion i våra mest effektiva sätt att stoppa dödliga sjukdomar. Går det att skapa en smittfri värld? En solskens historia kommer från Sri Lanka där man tom gått om Sverige när det gäller takten att vaccinera ett åringar mot mässlingen. Hälsovården i Sri Lanka är en lektion i god resursorganisering och en modell för fattiga länder. Hur lyckades dom, trots att de befinner sig i ett inbördeskrig?

6. Bas behovet

Välfärd kan förlänga livet, men det kan också döda. Idag finns det fler överviktiga människor i världen än det finns undernärda. En häpnadsväckande utveckling har skett under de senaste 20 åren .Ett land på uppgång är Kina, men utvecklingen där börjar gå långsammare på grund av att nya sjukdomar associerade med övervikt som diabetes fått fäste. Livsstils journalisten Tianle Chang visar oss en annan sida av Kina, ett land där populationen både blir längre och bredare. Vi talar om felnäring orsakad av snabbmatsindustrin och nya levnadssätt, en negativ effekt av ekonomisk tillväxt som sakta dödar oss, och nu gör sitt intåg i Kina. Kina har också det högsta antalet lungsjuka i världen, rökning kan vara orsaken. Är denna hälsoeffekt nödvändig i den socialekonomiska förbättringen?

7. Människan och mediciner

Peter Matibe ser ner på sin brors grav. Om Jonas fått medicin skulle han levt idag. Fler än 1/3 av världens befolkning saknar livsviktigt medicin. En tur till apoteket är för miljoner människor i utvecklingsländerna en alldeles för dyr historia, där priserna styrs av de giriga multinationella läkemedelsföretagen. I dessa fattiga länder är det inte ekonomiskt värt att utveckla mediciner för TBC och malaria då vinsten blir för liten.

- Oacceptabelt och omoraliskt, säger Hans Rosling, när han besöker produktionschefen på läkemedelsfabriken Novartis I Sverige.

Till skillnad från Novartis träffar Hans ingenjören Pentti Keskitalo som med mer än 30 års erfarenhet av läkemedelsindustri nu arbetar i Kenya där han med hjälp av ett lån från Finland öppnat ett eget läkemedelsföretag, Universal Corporation, tillsammans med två kenyanska partners, Palu och Raju Dhanan. Tillsammans har de köpt en fabrik där de försöker framställa icke- patenterade allmänna läkemedel som i framtiden kan konkurrera ut de importerade läkemedlen och hjälpa de fattiga människorna.

8. Forskning

Forskning är hjärtat för all utveckling av medicinsk vetenskap. Men forskningen idag görs enbart inom en världsutbredd elit av specialister. Hans Rosling, som själv forskar inom neurologi i Afrika, introducerar den medicinska forskningsvärlden och ger oss en överblick (med uppdatering) i den globala aspekten av dagens forskarvärld. Vi får följa några av de 28 internationella arbetsgrupper som är knutna till Karolinska Institutets ”Public Health Sciences” (IHCAR) i deras kamp för att lösa sjukdomarnas gåta.

Olle Nyrén i Sverige försöker tillsammans med sina iranska kollegor förstå de komplicerade mekanismer som utgör cancer. Med hjälp av dagens teknik och Internet är det möjligt för forskare från olika delar av världen att försöka lösa de mest livshotande sjukdomarna tillsammans