a jegricska term szetv delmi park v zi l helyeinek revitaliz ci ja n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja PowerPoint Presentation
Download Presentation
A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 17

A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja - PowerPoint PPT Presentation


 • 59 Views
 • Uploaded on

Ternészetvédelmi Tartományi Hivatal Újvidék. A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja. Az „ Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon “ projekt felügyelete. 2014.03.27. Újvidék. Tanja Bošnjak, hidraológiai független szakértő

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja' - herb


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
a jegricska term szetv delmi park v zi l helyeinek revitaliz ci ja

Ternészetvédelmi Tartományi Hivatal

Újvidék

A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja

Az„Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt felügyelete

2014.03.27.

Újvidék

Tanja Bošnjak, hidraológiai független szakértő

Nedeljko Kovačev, természetvédelmi tanácsadó

a ter let ltal nos tulajdons gai
A terület általános tulajdonságai

A Természetvédelmi Tartományi Hivatal természetvédelmi ügyeket végez, valamint a természeti javakkal foglalkozik, amelyek teljesen vagy részben Vajdaság AT területén találhatók.

Vajdaség a Pannon-medence dél-kelet részén található;

A Pannon biogeográfiai régióhoz tartozik ( a régió 9%-t foglalja magában)

Különböző típusú élőhelyek komlekszusát tartalmazza, amelyek geomorfológiai, talajtani, hidrológiai, éghajlati, történelmi és antropogén feltételekhez kötöttek.

Tipikus agrokulturális terület

a v dett ter letek
A védett területek

A védett területek azok a területek, amelyek jelentős geológiai, biológiai, ökoszisztematikus és/vagy táji sokféleséggel bírnak, amelyek jelentősek, mint madarak és más migrációs fajták élőhelye a nemzetközi előírásokkal összhangban.

Vajdaság összterületéből (2 150 600 ha), a védett területek

129 481,67 ha (6,02%) foglalnak el.

Park prirode „Jegrička“

Ezek a következők:

- Szigorú természeti rezervátum,

- Speciális természeti rezervátum,

- Nemzeti park,

- Természeti műemlék,

- Védett élőhely,

- Kivételes jelentőségű területek,

- Természeti park.

term szetv delmi park
Természetvédelmi park

Természetvédelmi park34. cikkely

„A természetvédelmi park a természeti értékeket, természeti ökoszisztémákat és tájakat örző terület, a geoloógiai, biológiai és táji sokféleség őrzésére szánt, valamint megengedettek a tudományos, oktatási, szellemi, esztetikus, kultúrális, turisztikai, egézségügyi-rekreatív és más a tradicionális életmóddal összhangban lévő szükségletek elvégzése a fenntartható fejlődés elveivel egyetemben.

A természevédelmi parkban nem megengedettek a gazdasádi és más tevékenységek, amelyekkel veszélyeztetik a park értékeit.

A védelmi intézkedések, a gazdasági tevékenységek elvégzésének módja és a természeti értékek használata a természetvédelmi parkban meg vannak határozva a védett területekről szóló törvényben.“

a jegricska term szetv delmi park val kinevez se
A „Jegricska“ Természetvédelmi Parká való kinevezése
 • A 2004 és 2005-ös évben a szerbiai Természetvédelmi Intézmény összeállított a „Jegricska“ Természetvédelmi Parkról szóló tanulmányt.
 • Az említett tanulmány szerint Temerin, Zsablya, Verbász és a Palánka községek meghozták a Jegricska park védelmére vonatkozó előírást, valamint a „Jegricska” Természetvédelmi Park védelméről szóló határozatot („Zsablya község Hivatalos Közlönye, 2005.)
 • A 2012-es év alattelvégzték a „Jegricska” Természetvédelmi Park védelmének felülvizsgálatát, amikor a Természetvédelmi Tartományi Hivatal összeállított egy új dokumentációs alapot – a védelemről szóló tanulmányt, amelyel a védett terület másodkategóriás védelemre javasolt, amiről a Vajdaság AT hatalma fog dönteni.
jegricska term szetv delmi park
„Jegricska“ Természetvédelmi Park

A múltban a Jegricska egész sor patakot képviselt szélesebb vagy rövidebb mélyedésekkel kapcsolódva.A Jegricska völgye a valamikor természetes rezsimben 100 km hosszú volt, a vízgyűjtője pedig 144 200 ha, így egy nagy mocsárt alkotva, amelynek gyűjtő és elvezető szerepe volt a fenti részektől a Tisza felé.

SLIV JEGRIČKE

A hidrotehnikai tevékenységek sorozata a 17.század végén kezdődtek, úgy mint a: csatorna építése, amely elvégja a Jegricska folyamait északról, a Mali Stapar – Novi Sad csatorna kiásása, amelyel elvágja fő folyamot és a jobb mellékfolyamot,a csatorna hálózat kiásása a vízelvezetés céljából, valamint hogy a Jegricska részét hozzákapcsolják a Duna-Tisza-Duna csatorna rendszerhez, olyan változásokhoz vettek, mint a Jegricska természetes vízgyűjtője, ezt a víz rezsimek csökkentésével és váltotásaival érték el.

jegricska a dtd csatorna rendszer ben
Jegricska:a DTD Csatorna rendszerében...

A Jegricska Duna-Tisza-Duna hidroszisztéma kiépítésével a szerves részévé vált. A víz rezsim az egész hidroszisztémán belül ellátjaszinhronizált műveletekkel a gátak szabályozását és a szivattyú telepeket.

A Jegricskafolyamának különlegessége, hogy csatornázott folyamról van szó, amely rezsimmel irányított, hidrotehnikus és meliorációs komlekszus funkcókat lát el,de egyidejűlel természeti értékeket is őriz, védett terület, természetvédelmi park státusszal.

s mint a jegricska term szetv delmi park
....és mint a „Jegricska“ Természetvédelmi Park

A természeti sajátosságai miatt a Jegricska Természetvédelmi Parkban három egységet lehet kiemelni:

A egység: A Jegricska csatornázott részét foglalja magában 64+163 km-től 30+000 km-ig; közvetlen környezettel. Az említett szektorban harmadfokú védelem van előrelátva.

Begység: A Jegricska egy részét foglalja magában a megőrzött síksági folyó tulajdonságaival 30+000-tól 15+000 km-ig, másodfokú védelmi rezsimmel.

C egység: A Jegricska alsó folyamát foglalja magábanb 15+000-től 0+000 km-ig, halásztóvá változtatva–a védelmi rezsim harmadfokú, a halászterületen pedig másodfokú.

a k rnyezet llapota a jegricska term szetv delmi park keretein bel l
A környezet állapota a „Jegricska“ Természetvédelmi Park keretein belül

A Jegricska folyama mezőgazdasági területekkel van körülvéve, de a lakott területeken is keresztül halad (Ravno Selo ésZmajevo).

 • A Jegricska folyam vízminősége közvetlen hatások alatt van:
 • a lakott területekről, farmokról, gyárakból a szennyvizet a folyamba vezetik,
 • a vízelvezetési rendszerből a víz a folyam felé gravitál,
 • különbözp tevékenységek a vízgyűjtő területen (pl. mezőgazdaság, közlekedés).

Az emberi tevékenységek összesített hatása a Jegricska területéről jól látható vizi állapot változásából, és az egyes minőségek romlásához vezet, iszaposodáshoz, egyes részek eltömődéséhez.

az kol giai v zgazd lkod s a s ks gon projekt
A védelem és a természeti értékek megőrzése a védett területeken meghatározott intézkedésekkel és tevékenységekkel van definiálvaa védett területen belül, amely összhangban van a megfelelő fokú védelmi rezsimekkel. Az„Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt

Az„Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt alap tevékenysége a felgyülemlett lerakódásaok eltávolítása a folyamból, azzal a céllal, hogy revitalizálja és javítsa a folyam ökológiai helyzetét összhangban az említett szükségletekkel.

v delmi int zked sek
A „Jegricsa” Természetvédelmi Park védelméről szóló határozat szerint, azokon a területeken, ahol harmadfokú védelmi rezsim van jelen olyan tevékenységek vannak előírva, amelyek a meder és a Jegricska partjának rendszeres karbantarását várják el, valamint az iszaptalanítás és a felesleges növényzet eltávolítása.Védelmi intézkedések

Az iszap fizikai-klmiai és biológiai analízisének eredményétől függően, törvényel van előírva az iszap lerakódásának elhelyezkedése. A folyamban a megfigyelés érdekében ellenörző pálya van felállítva.

Az előírt rezsimekkel és védelmi intézkedésekkel összhangbana, valamint azzal a céllal, hogy a munkák összhangban legyenek a „Jegricska” Természetvédelmi Park természeti értékeinek védelmével, meghatározott feltételeket adtak ki és a tevékenységek felügyelet alatt állnak.

v delmi int zked sek1
Védelmi intézkedések

Határozat a Tartományi Hivatal feltételeivel a természetvédelemről

a tartom nyi hivatal fel gyelete a term szetv delem rdek ben
Felügyelettel megállapított, hogy a Jegricska folyamának iszaptalanítása összhangban van a következőkkel:

A Jegricska folyam helyreállítás fő projektjének részlete 15+518 km-től 48+556 hm-ig, és ez a vízfolyam része 37+892 km-től 44+015 km-ig“;

A Tartományi Hivatal felügyelete a természetvédelem érdekében
 • A Tartományi Hivatal határozatával a természetvédelemről 100/2 szám alatt 2013.03.08-ig.
 • A felügyeletet a Vajdaság AT „Európai ügyek“ Alappal kötött szerződés alapján végzik ( 292/2013-03/1 szám alatt 2013.08.14-től), valamint Természetudományi Egyetem kémiai, biokémiai és természetvédelmi karával(Dositeja Obradovića tér 3, 0601‐87/5‐35 szám alatt, 2013.08.14-től).
a term szetv delmi tartom nyi hivatal fel gyelete
Két jelentést állítottak össze, még egy lesz az iszaptalanítás elvégzése után.A Természetvédelmi Tartományi Hivatal felügyelete
 • A jelentés tárgya a munkálatok feletti felügyelet és állandó betekintés a munkálatokba.
 • Az iszaptalanítás munkálatai 2013.09.19-én kezdődtek, és 2013.12.31-én fejeződtek.
slide15

A dobozpáncélú teknős

Az iszaptalanítás munkálaait végezve dobozpáncélú teknősöke találtak, amely az iszappal együtt feljöttek a Jegricska medréből. Egy részüket visszaengedték a folyamba, a többi pedig a Palicsi Állatkertbe lett evakuálva.

Összesen 18 dobozpáncélú teknős, amelyek a téli periódus alatt az állatkert menhelyén voltak elhelyezve, vissza lettek engedve a Jegricskába március közepén, amikor a fetételek ezt megengedték.

sszegz s s a tev kenys gek amelyek m g megmaradtak
Összegzés és a tevékenységek amelyek még megmaradtak

Az iszaplerakódások és a felesleges növényzet elltávolítása amely holtpontot képzett a Jegricska vizében, jobb folyamot és vízminőséget nyújt.

A megmaradt tevékenyégek a következők:

 • védő öv képzése a folyamban a szántóföldek mentén, és az eddigi tevékenységekkel elért helyzetet minél hosszabb ideig megőrizni.
k sz n m a figyelmet
Köszönöm a figyelmet!

http:// www.pzzp.rs