salvador dali 1904 1989 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Salvador Dali (1904-1989) PowerPoint Presentation
Download Presentation
Salvador Dali (1904-1989)

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

Salvador Dali (1904-1989) - PowerPoint PPT Presentation


 • 173 Views
 • Uploaded on

Salvador Dali (1904-1989). Urban Kristina II3. Umetnost Salvadora Dalija. Salvador Dali ( punim imenom Salvador Felipe Hasinto Dali Pubola ) je jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka a često ga nazivaju I majstorom nadrealizma .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Salvador Dali (1904-1989)' - hayfa-sanders


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
salvador dali 1904 1989

Salvador Dali (1904-1989)

Urban Kristina II3

umetnost salvadora dalija
UmetnostSalvadoraDalija
 • Salvador Dali ( punimimenom Salvador Felipe Hasinto Dali Pubola) je jedanodnajznačajnijihumetnika 20. veka a čestoganazivaju I majstoromnadrealizma.
 • Njegovaumetnička delapokazalasuda je on jedanodnajkreativnijihslikarasvogvremena.
 • Njegovačestatematika je svetprostora, pijanstva, groznice I religije.
slide3

Njegoveslikepredstavljajuprikazesnova I svakodnevnihobjekata u neočekivanojformikaonpr. Curenjesatova u slici ,,Trajnostmemorije” iz 1931. godine.

 • Kasnijenjegoveslikesunareligioznojosnovi I klasičnijegstilakaonpr. ,,Raspeće” I ,,SakramentTajnevečere”.
 • Radio je I nafilmu, ilustruvaoknjige, Pravionakitikreiraokostime I scenografije.Odpisanihdela pored scenarijezabaletetusu I nekolikoknjiga-,,ŽivotSalvadoraDalija” I ,, Dnevnikgenija”.
ivot salvadora dalija
ŽivotSalvadoraDalija
 • Salvador Dali je rođen 11.maja 1904. godine u Figerasu a umro je 23. januara 1989. godinetakođe u Figerasu. Ime Salvador je prvobilodatonjegovombratukoji je umrodevetmeseci pre Salvadorovogrođenja.
 • Kada je imaosamo pet godina, njegoviroditeljisugaodvelinabratovgrobirekli mu da je on reinkarnacijasvogpokojnogbrata, što je on ipoverovao.
 • Dalí je imaoisestru, Ana Maríju, koja je bila tri godinemlađa. Ona je 1949. izdalaknjigu o svombratu - ,,Dalíviđenodnjegovesestre”.
slide5

Kao šestogodišnjakželeo je bitikuvarica, upornoinsistirajućinaženskomroduimenice, a sasedamNapoleon.Nakon toga je upoznaoslikarstvoinaslikaosvojuprvusliku. Ubzo je krenuo u školucrtanja. O ovomdogađaju, Dali je rekao:

  ,,Odtada, mojesuambicijeneprestanorasle, a s njimaimegalomanija. Danas jedinoželimbiti Salvador Dalíiništaviše”

 • Svojuprvuizložbu, Dali je imao u kazalištu u Figuerasu (koje je danasDalíjevmuzej) 1919. godine.
slide6

Kad je Salvador Dali imao 16 godina, njegovamajka mu je umrlaodrakadojke. O tom događaju on je rekao: ,, Bio je to najtežiudarackojisamdobio u svomživotu. Obožavaosam je... Nisammogaoprihvatitigubitakbićaodkojegsamočekivaodaćemojeduševneporokeučinitinevidljivima”

 • Nakonsmrtimajke, Dalijevotac je oženionjenusestrutj. Dalijevutetku. On se nijeprotivio tom brakuiakosusvimislilida je protiv tog braka.
muzeje posve ene salvadoru daliju
MuzejeposvećeneSalvadoruDaliju
 • Salvador Dali je jedanodmalobrojnihkomesuzavremenjegovogživotasagradilidvamuzeja. Prvi je Dalomuzej u Sv. PetersburgunaFloridikoji je osnovan 1972. godine, alinajpre se nalazio u Klivlendu, u Ohajutek je 1982. godinepreseljennaFloridu.
 • Drugimuzej je TeatroMuzeo Dali u Figerasu. Muzej je otvoren 28.septembra 1974. godine I odtadaimamilionaposetilaca.
slide8

U Španijiodsredinedevedesetihgodinadostupan je javnosti I zamakPubol, koji je pripadaonjegovojženiGaliod 1970. godine ( Dali joj je obećaodaće jedandvoracureditisamozanju), u kome je Dali živeodvegodineposlenjenesmrti.

slide15
KRAJ !

Hvalana pažnji.