slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Rolul LITIULUI in organism PowerPoint Presentation
Download Presentation
Rolul LITIULUI in organism

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

Rolul LITIULUI in organism - PowerPoint PPT Presentation


  • 403 Views
  • Uploaded on

Rolul LITIULUI in organism.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Rolul LITIULUI in organism' - hani


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Litiul este un metal alcalin ușor având o culoare alb-argintie; in condiții normale este cel mai ușor metal și cel mai puțin dens solid. Cantități mici de litiu se găsesc in apa oceanelor și în unele organisme vii cu toate ca s-a constatat că nu îndeplinește nici o necesitate biologica pentru organismul uman. Totuși, efectul neurologic al ionilor de litiu Li+, face ca unele săruri de litiu să fie folosite ca medicamente pentru îmbunătățirea stării de spirit.
slide3
Litiul exista in tesuturile biologice, in alimente si in apa potabila. Apele naturale contin concentratii mari de saruri de litiu si de ioni ai altor metale. Sarurile de litiu au fost utilizate prima data in terapeutica în 1850 in ameliorarea simptomelor gutei, reumatismului, litiazei renale.
slide4
Cel mai adesea disponibil sub forma de saruri, carbonat sau citrat, litiul se poate substitui cationilor celulari (K+ si Na+), interferand cu activarea adenilatciclazei, inhiband eliberarea neurotransmitatorilor (norepinefrina) si reducand activitatea ATP-azei Na+-K+. Medicamentul se absoarbe rapid din tractul gastrointestinal si atinge nivelul maxim dupa 2-4 ore de la ingestie.
slide5
Eliminarea se face in principal (95%) prin filtrare glomerulara, urmata de o reabsorbtie tubulara semnificativa (80%) la nivelul tubilor proximali. Clearance-ul litiului este accentuat prin alcalinizarea urinei si este diminuat prin hipovolemie si hiponatremie. Timpul de injumatatire serica este de 18-36 ore; nivelul terapeutic este de 0,6-l,2 mmol/1.
este bun litiul pentru organism
Este bun litiul pentru organism?

Litiul are proprietati benefice asupra organismului:

-poate fi folosit pe post de analgezic-ajuta memoria-este bun in cazul artritei si reumatism-reduce tensiunea si colesterolul-ajuta la eliminarea toxinelor-este bun pentru rinichi-poate fi folosit pentru oboseala cronica-ajuta la refacerea si regenerarea organismului

litiul natural leac pentru tulburarile de dispozitie
Litiul natural: leac pentru tulburarile de dispozitie

Cercetătorii britanici au descoperit că medicamentele antidepresive pe bază de litiu ar putea fi folosite cu succes în tratarea bolilor neuromotorii, potrivit specialiştilor de la Centrul de cercetare şi tratament pentru maladiile neuromotorii.

Totodată, ei îi previn pe pacienţi să nu consume acest medicament antidepresiv înainte ca rezultatele finale ale studiului să fie făcute publice, deoarece litiul are anumite efecte secundare ce pot fi periculoase.

slide8
Litiul a fost mult timp folosit în tratarea depresiilor, iar studiile recente efectuate în laborator şi testele efectuate pe animale au scos la iveală faptul că acest mineral poate fi folositor şi în tratamentul împotriva maladiilor neuromotorii. Un studiu recent, efectuat în Italia, pe 16 pacienţi, a înregistrat rezultate încurajatoare.
slide9
Nigel Leigh, preşedintele Centrului de cercetare şi tratament pentru maladiile neuromotorii din cadrul King's College din Londra, a mărturisit că foarte mulţi pacienţi îl întreabă dacă ar trebui să ia litiu zilnic, dar că foarte puţini dintre ei chiar iau acest medicament. "Oamenii sunt conştienţi de faptul că litiul prezintă efecte secundare (tremurat al membrelor, rigiditate, dezorientare, blocaje renale şi afecţiuni ale glandei tiroide). ", a explicat Leigh.
slide10
Leigh a declarat că următorul studiu va fi efectuat în Marea Britanie, pe 220 de pacienţi care suferă deja de maladii neuromotorii de cel puţin şase luni. Studiul se va desfăşura în 10 centre de pe teritoriul britanic şi va dura 18 luni. Pacienţii vor fi monitorizaţi îndeaproape, pentru a depista eventualele efecte secundare.

În Marea Britanie, aproximativ 5.000 de pacienţi suferă din cauza maladiilor neuromotorii. În prezent, nu există niciun medicament sau tratament împotriva acestor maladii. Ele progresează adeseori extrem de rapid şi sunt întotdeauna fatale, iar moartea survine, de obicei, după doi-cinci ani de la declanşarea bolii. Această maladie poate să afecteze orice adult, de orice vârstă, dar are o frecvenţă mai mare în rândul bărbaţilor şi al persoanelor cu vârste cuprinse între 50 - 70 ani.

slide11
Litiul nu este detectat prin teste de rutina, deci masurarea nilului seric trebuie solicitata in mod specific. In intoxicatia cronica, concentratii intre 3 si 4 mmol/1 se pot asocia cu manifestari toxice sere. in accidentele acute, nilul seric poate depasi 8 mmol/1, in pofida simptomatologiei minime. Nivelurile serice ar trebui masurate in serie, deoarece absorbtia poate fi prelungita, ca urmare a supradozarii.
algele marine
Algele marine

Vitaminele B2, nicotinamida, colina, caroten, acid algenic, o sumedenie de minerale (iod, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, magneziu, sulf, clor, cupru, zinc, mangan) și oligoelemente (bor, bariu, crom, litiu, nichel, argint, titan, vanadiu, aluminiu, stronțiu, siliciu), toate acestea fac din algele marine adevărate „vedete” în medicina homeopată.

curi ozitati
Curiozitati

Litiul prezent in apa potabila contribuie la scaderea ratei sinuciderilor, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii japonezi, publicat recent in British Journal.

Cercetatorii japonezi de la universitatile din Oita si Hiroshima au descoperit ca si concentratiile mai mici de litiu au un impact pozitiv asupra ratei sinuciderilor.

Concentratiile de litiu din apa au variat intre 0,7 si 59 de micrograme la litru. Oamenii de stiinta au avansat teoria potrivit careia atat timp cat aceste concentratii se mentin la un nivel scazut, ele pot avea un efect cumulativ protector asupra creierului, pe termen lung. Cercetatorii japonezi au facut un apel pentru ca studii similare sa fie efectuate si in alte state ale lumii, dar au refuzat sa sugereze ca litiul ar trebui sa fie adaugat in apa potabila.