dragostea n poeziile lui eminescu n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Dragostea în poeziile lui Eminescu

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Dragostea în poeziile lui Eminescu - PowerPoint PPT Presentation


  • 180 Views
  • Uploaded on

Dragostea în poeziile lui Eminescu. Iubirea- tema principală a poeziilor marelui poet. Iubirea apare încă din primele poezii ale lui Mihai Eminescu, iar poeziile care au ca temă iubirea au creat saltul uluitor în dezvoltarea liricii noastre.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Dragostea în poeziile lui Eminescu' - halima


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
iubirea tema principal a poeziilor marelui poet
Iubirea- tema principală a poeziilor marelui poet

Iubirea apare încă din primele poezii ale lui Mihai Eminescu, iar poeziile care au ca temă iubirea au creat saltul uluitor în dezvoltarea liricii noastre.

Nici postumele poetului nu rămân străine de setea de iubire și explozia de iubire, cum sunt ,,Frumoasă- i”, ,,Copilă înger”, etc.

Poetul își află liniștea într- o armonie supremă, a cărei pace îmbie la liniștea binemeritată după aprigele frământări ale vieții. Cugetul poetului se regăsește și- și găsește mângâierea într- o noapte de iubire:

,,Astfel de noapte bogată

Cine pe ea n- ar da viața toată?”

dragostea
Dragostea

În poeziile lui Eminescu iubirea este un vis, un ideal mereu neîmplinit unde natura apărea ca un spațiu feeric, elementele acesteia constituind motive romantice: codrul (spațiu magic), teiul(arbore sfânt), lacul (element al visului de iubire), luna și mulțimea de flori.

Dacă citim poeziile închinate dragostei, remarcăm că Eminescu reface destinul Luceafărului, el trăiește visul unei iubiri pământene mereu neîmplinite.

iubirea
Iubirea

În multe din creațiile eminesciene prezențele feminine se asociau cu imaginea unor semidivinități, niște creații ale gândirii, divinizarea frumuseții de femeie:

,,Rafael, pierdut în visuri ca-ntr- o noapte înstelată

Suflet îmbătat de raze și d- eterne primăveri

Te- a văzut și- a visat raiul cu grădini îmălsămate

Te- a văzut plutind regină printre îngerii din cer.”

Iubirea reflectată în poeziile lui Eminescu apare alături de natură pentru și nu se reduce însă la bucuria clipei, ci presupune o mare profunzime, iar dorința îndrăgostiților este de a se pierde in adâncul pădurii cuprinși de fiorul iubirii, pentru care renunță la propria identitate,

poezii care au ca tem iubirea
Poezii care au ca temă iubirea

Opus sensului armonizator conceput ca principiu cosmic, iubirea apare în câteva din poemele eminesciene, ca aspirație spre neființă. În ,,Înger și demon” fiecare dintre cei doi termeni ai cuplului reprezintă negația violentă, totală:

,,Ea un înger ce se roagă- El un demon ce visează

Ea o inimă de aur- El un suflet apostat

El în umbra lui fatală, stă-ndărătnic rezemat

La picioarele Madonei, tristă, sfântă, Ea veghează.”

Erotica eminesciană este doar în mod excepțional o celebrare a prezenței iubirii și în mod obișnuit o evocare sau o invocare a ei prin amintire sau prin vis.

sara pe deal
Sara pe deal

,,Sara pe deal” asemenea unui cântec de dragoste, comunică emoția puternică a poetului care așteaptă cu înfrigurare ceasul înserării pentru a întâlni iubirea vieții lui ,,pe deal” sub un salcâm, unde vor uita clipele de singurătate, durerea și tristețea celor din jur:

,, Lângă salcâm sta- vom noi noaptea întreagă,

Ore întregi spune-ți- voi cât îmi ești de dragă.

floare albastr
Floare albastră

Poezia are ca motiv floarea albastră, un motiv romantic care apare și în alte literaturi și este concepută din două părți care corespund celor două idei: cunoașterea filozofică absolută și cunoașterea terestră prin intermediul dragostei.

În primele trei strofe iubita aduce reproșuri, care sugerează izolarea lui în universul fericit, dar mic al lumii pământești.

Apoi sunt surprinse gesturi tandre, calde, ocrotitoare: ,, Dulce netezindu-mi părul”.

În partea a doua iubita este vicleană, ademenitoare promițând- i lui o lume de bucurii și farmec. Cadrul natural este special, plin cu verdeață, stânci, prăpăstii.

Ultima strofă aduce ideea despărțirii, a stingerii dragostei și este subliniată intensitatea trăirii generată de contrastul dintre iluzie și realitate.

lacul
Lacul

In ciuda simplității aparente a poeziei, din text se degaja o vraja aparte datorita muzicalității versurilor, imaginilor artistice.

O poezie de o mare sensibilitate în care motivul naturii și iubirii se imbină armonios. Visul de dragoste este înfățișat cu intensitate. Deși întâlnirea îndrăgostiților nu are loc, sentimentul puternic al dragostei nu dispare.

slide9

Cu ochii serei cei dintâiEu n-o voi mai privi-o...De-aceea-n urma mea rămâi -Adio!

Realizat de:

OrosanLiana- Andreea

Clasa a VIII- a

Școala Generală Tăureni

ad