v dderen n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Vædderen

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 6

Vædderen - PowerPoint PPT Presentation


 • 163 Views
 • Uploaded on

Vædderen. Af Cecil bødker. Eksistentialisme og Modernismen. Novelleanalyse: Vædderen. Eksistentialisme 1940-1960. Mennesket har i modsætning til dyr evnen til at tænke over sit liv.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Vædderen' - haines


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
v dderen

Vædderen

Af Cecil bødker

slide2

Eksistentialisme og Modernismen

Novelleanalyse: Vædderen

eksistentialisme 1940 1960
Eksistentialisme 1940-1960

Mennesket har i modsætning til dyr evnen til at tænke over sit liv.

Intet er forudbestemt af Gud eller af arv og miljø. Der er ingen Gud, og tilværelsen er uden mening. For at få et væsentligt liv må man derfor selv skabe mening gennem de valg, man træffer.

Vores liv og vores personlighed bliver dermed præcis det, som vores valg gør det til. Det forudsætter, at man kan se bort fra de forventninger, som fx familie, venner og kirke har til én. Kan man ikke det, og er man ikke i stand til at tænke over sin eksistens, bliver man offer for tilfældigheder og fremmedgørelse.

Eksistentialisten kan bekæmpe fremmedgørelsen ved selv at tage ansvaret for sit liv, ved at vælge selv – sig selv, selvom han oplever angst over for de mange valgmuligheder.

modernismen 1950 1970
Modernismen 1950-1970

Efter 2. verdenskrig (1939-45) skete der en voldsom stigning i velfærden. Folk fik flere penge. Den materielle jagt på statussymboler i form af bil, køleskab, tv, sommerhus osv. fik en stadig større plads i samfundet.

Velfærden med disse ydre værdier skabte efter mange forfatteres mening en fremmedgørelse, fordi den blev opnået på bekostning af de indre værdier: følelser og medmenneskelighed. Mennesker blev reduceret til forbrugere.Den dominerende litteratur i 1950’erne og 1960’erne kaldes modernismen. Dog forekommer der i perioder både før og efter denne tid også litteratur med modernistiske træk.

Forfatterne er kritiske over for det umenneskelige og fremmedgørende i velfærdsstaten og det moderne liv. De finder tilværelsen absurd (latin: absurdus= urimelig, meningsløs).

De skriver om tomheden bag den konventionelle overflade – oftest ved brug af symbolik, for når tilværelsen ikke hænger sammen og forekommer meningsløs, kan den ikke beskrives realistisk.Deres måde at skrive på kan derfor virke absurd og fremmedgjort.

Ordet fremmedgjort udtrykker, at man er blevet en fremmed over for sig selv og sin tilværelse på grund af teknikken, storbyen, jagten på statussymboler og det opskruede arbejdstempo.Den industrielle produktionsmåde gjorde arbejdere og funktionærer fremmede over for deres arbejde. Stående ved samlebåndet eller siddende i et kontorlandskab blev man blot en lille brik i det store system.

analyse
Analyse
 • Præsentation: Titel, Forfatter, Årstal, Litteraturhistorisk periode, Resume
 • Analyse af tekstens konflikt (versus)
   • Hvilke problemer skildres i teksten?
   • Hvem er skyld i disse problemer?
 • Miljø: Giv eksempler på hvordan Vagns hjem (og bondegården) påvirker ham som person
  • Land vs by
 • Personer: Analysere de vigtigste personer i novellen, samt Vædderen og sammenlig (Hvordan handlingen ind i 3-akts modellen?)
 • Tid: Historisk tid og hvor lang tid er novellens handlingsforløb?
 • Fortolkning
 • Tema/budskab, i forhold til den litteraturhistoriske periode
 • Perspektivering