slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
10 Release of Information Pitfalls to Avoid in an EMR Environment PowerPoint Presentation
Download Presentation
10 Release of Information Pitfalls to Avoid in an EMR Environment

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

10 Release of Information Pitfalls to Avoid in an EMR Environment - PowerPoint PPT Presentation


  • 140 Views
  • Uploaded on

10 Release of Information Pitfalls to Avoid in an EMR Environment. Presented by. Fig Gungor CEO. Agenda . Introduction - ROI has Changed 10 ROI Pitfalls to Avoid in Relation to: Electronic is not Always Effortless Preserving Security Providing Reporting Capabilities

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '10 Release of Information Pitfalls to Avoid in an EMR Environment' - hailey


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

10 Release of Information

Pitfalls to Avoid in an EMR Environment

Presented by

Fig GungorCEO

slide2

Agenda

  • Introduction - ROI has Changed
  • 10 ROI Pitfalls to Avoid in Relation to:
    • Electronic is not Always Effortless
    • Preserving Security
    • Providing Reporting Capabilities
    • Maintaining Data Integrity
    • Following Labor Cost Guidelines
    • Updating HIPAA Compliance Policies
    • Data Breaches
    • Responding to Meaningful Use Requests
    • Managing the Business of ROI
    • Overcoming Common Misconceptions
  • Summary
  • Q&A
slide3

Release of Information has Changed

  • HITECH Act promoted the adoption of Electronic Medical Record (“EMR”) systems
  • EMR systems boast benefits but ROI is not their focus
  • Evaluate how your new EMR, Meaningful Use, Labor Costs and compliance updates could affect your organization’s ROI practices
  • Take the proper steps to ensure compliance

Are you ready?

slide4

1. Electronic is not Always Effortless

  • Challenge:
  • Hybrid charts
  • Automatic file retrieval
  • Loss of tangibility
  • Increased turnaround time
  • Employee capabilities
  • Solution:
  • Implement a well defined process that guarantees that all elements of the requested chart are included in duplication
  • Store electronic and paper PHI in a single central location
  • Train users to identify parts of charts based on naming conventions and image previews
slide5

2. Preserving Security

  • Challenge:
  • Open access
  • Vulnerability
  • Access to unnecessary information
  • Solution:
  • Restrict unlimited access to patient’s records
    • Create and implement user roles
  • Implement a Disaster Recovery Plan
  • Create procedural safeguards
slide6

3. Providing Reporting Capabilities

  • Challenge:
  • Some providers who have implemented EMR’s are struggling to track:
    • Meaningful Use requests
    • Accounting of Disclosures
    • Turnaround time
    • Cash/self pay
    • Charts of patients who are involved with litigation
    • Verbal authorization to release proof of immunization
    • Incomplete/deficient charts
    • Payments for records (if applicable)
  • Solution:
  • Develop a plan that allows you to track these types of requests
  • Work with your EMR system provider to tailor the system to your needs
slide7

4. Maintaining Data Integrity

  • Challenge:
  • Minimum Necessary Standard
  • Some EMR charts contain information that should not be released:
    • Medical records, release forms and correspondence documents from other facilities
    • Internal hospital records
    • Records of different patients with duplicate medical record numbers
  • Human error
  • Lost records
  • Solution:
  • Institute strict guidelines for uploading data and processing requests
  • Work with your EMR vendor to organize how your data is stored
  • Implement quality review measures
  • Follow a detailed plan when converting paper charts to digital format
slide8

5. Following Labor Cost Guidelines

  • Challenge:
  • Labor Costs- Reasonable fee that covers the cost of skilled technical staff time spent creating and copying electronic files
    • Compiling, extracting, scanning, burning discs, distributing media
    • Cost of supplies and postage or courier
    • Can not charge retrieval fee
  • Eligibility
    • Eligible: patients, qualified representatives and claimant’s attorneys (with healthcare POA)
    • Ineligible: defense attorneys, claimant’s attorneys/third parties lacking healthcare POA and insurance companies
  • Must charge the lower of Labor Costs and State mandated pricing
  • Solution:
  • Perform a cost analysis to determine your organization's Labor Costs
  • Inform your staff of eligibility and guidelines for charging different requestors
slide9

6. Updating HIPAA Compliance Policies

  • Challenge:
  • Compliance Policy
    • Documented policy that outlines the steps taken by an organization to ensure a diligent attempt to protect the privacy and security of patient records
    • Must dictate how the organization will react to a breach
  • Risk Analysis
  • Designate officers
  • Encryption
  • New BA Agreement- Equally as liable as Covered Entities
  • Solution:
  • Consult with experts to build a program that complies with the standards set forth by HITECH
  • Distribute policy to employees
  • Follow policy
slide10

7. Data Breaches

  • Challenge:
  • Breach - “Generally, an impermissible use or disclosure under the Privacy Rule that compromises the security or privacy of the protected health information.”
  • Breach response process
    • Investigate and document incident
    • Risk Assessment - Determine threat, if any, to patients
    • Breach notification requirements
    • Review and update protocols, procedures and policies to mitigate future risk
  • Solution:
  • Implement detailed Breach Policy
  • Designate an Incident Response team/lead
slide11

8. Responding to Meaningful Use Requests

  • Challenge:
  • Meaningful Use -When the requested records exist on an EMR system and the records are requested to be delivered in electronic format, you must respond to the request within 3 days
  • Solution:
  • Qualifications -Familiarize yourself and your staff
    • Patient or qualified requestor submit written or oral request
    • Fully electronic records (not paper or hybrid)
    • Records delivered in electronic format
  • Outlined process -Develop and follow a plan
    • Screen mail
    • Determine if request meets Meaningful Use criteria
    • Document in EMR system
    • Process request
    • Burn to encrypted disc or use other encrypted transfer
    • Mail encrypted disc or arrange pick up
  • If records are unavailable, the patient must be notified within 3 days
slide12

9. Managing the Business of ROI

  • Challenge:
  • Staffing
  • Billing
  • Status request calls and correspondence
  • Release of records
  • Track completed requests
  • Solution:
  • Implement a comprehensive ROI practice that encompasses the issues
  • mentioned throughout this presentation
    • Highly skilled and knowledgeable of industry guidelines
    • Appropriate for volume
    • Allows your facility to meet the restrictive guidelines established by HITECH and Meaningful Use
  • Implement a system to generate invoices at proper rates, monitor payments
    • Quality assurance - check files & authorizations
    • Encryption
    • Tracking
slide13

10.Overcoming Common Misconceptions

  • Challenge:
  • HIM staff can be reduced because of EMR systems
  • All other systems are up to speed with EMR system
  • Once the EMR system is rolled out, the job is done
  • Solution:
  • Prepare for EMR system transition:
    • An implemented EMR system requires:
      • Upgrades
      • Training
      • User management
      • Physician Adoption
    • Staff your department appropriately
    • Consider temporary staff or outsourcing
  • Improve imaging systems, billing systems, administrative scheduling systems etc…
slide14

Summary

  • HITECH and Meaningful Use aim to maximize patient care
  • Implementing an EMR system is a tool to realize that goal, not the goal itself
  • Providers must consider the unintended downstream effects when choosing their EMR system and make the necessary changes to their procedures and policies to comply with recent rulings
  • www.onesourcedoc.com/hitech