Kreu iii
Download
1 / 16

KREU III… - PowerPoint PPT Presentation


 • 239 Views
 • Uploaded on

KREU III…. Sovraniteti, Njohja ndërkombëtare, Territori, Populli, popullsia dhe kombi. Pushteti shtetëror. Shteti i realizon funksionet e tij me anë të pushtetit Shteti - organizatë politike Pushteti shtetëror pushteti më i lartë në çdo shtet

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' KREU III…' - hachi


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Kreu iii

KREU III…

Sovraniteti,

Njohja ndërkombëtare,

Territori,

Populli, popullsia dhe kombi


Pushteti shtet ror
Pushteti shtetëror

 • Shteti i realizon funksionet e tij me anë të pushtetit

 • Shteti - organizatë politike

 • Pushteti shtetëror pushteti më i lartë në çdo shtet

 • Pushteti shtetëror lidhet me sovranitetin (e drejtë kushtetuese dhe ndërkombëtare)


Sovraniteti
Sovraniteti

 • Karakterizohet nga 3 elemente të domosdoshme:

  • Pavarësia e pushtetit shtetëror ndaj atij të çdo shteti tjetër.

  • Mungesa e çdo kufizimi formal për të nxjerrë ato akte që i duken të arsyeshme (vlen edhe për shfuqizimin).

  • Epërsia e pushtetit shtetëror në territorin ku shtrihet mbi çdo pushtet tjetër.


Shteti federal
Shteti federal

 • Ka ndarje sovraniteti midis shtetit të federuar dhe shtetit federativ

 • 3 elementet e dhëna më lart mungojnë në shtetin federal

 • organe shtetërore të dubluara, pushteti i shtetit federal është më i lartë se ai i shtetit të federuar


Sovraniteti1
Sovraniteti

 • Kombëtar

 • Shtetëror

  Nuk janë koncepte të njëjta

  Sovraniteti kombëtar nënkupton të drejtën e vetvendosjes deri në shkëputje nëse është pjesë e shtetit federal.


Teoria e vet kufizimin juridik t shtetit
Teoria e vetëkufizimin juridik të shtetit

 • Teoria shfaqet në shek.XIX

 • Shteti i së drejtës e zbaton këtë teori

 • Shteti u nënshtrohet ligjeve që ai vetë miraton

 • Shteti nuk ndërhyn në çdo sferë të jetës në territorin ku ushtron pushtet


Mbajt si i sovranitetit
Mbajtësi i sovranitetit

1-Aristoteli – ‘sovran është ligji’

2- Boden (shek. XVI) – ‘sovran është monarku‘

Sipas Boden sovraniteti është i pandashëm,

i patjetërsueshëm, i qëndrueshëm dhe

i pakufizueshëm.

3- Blekston – ‘parlamenti’ (anglez)

4- Hobsi & Spinoza – ‘në varësi të formës së qeverisjes konkrete:

Monarki – monarku

Aristokraci – organi përfaqësues i oligarkisë

Demokraci – asambleja përfaqësuese’

5- Rusoi – ‘populli’


Sovraniteti i pjes tuesh m
Sovraniteti i pjesëtueshëm

 • Rusoi: sovraniteti është shuma e fraksioneve të sovranitetit që mban çdo individ i shtetit dhe që i kalon përfaqësuesve të tij

 • Nga teoria e tij rrjedh koncepti “mandat”


Mandati
Mandati

1- imperativ/urdhërues = i revokueshëm

2- përfaqësues = i parevokueshëm

Aplikohet i dyti, duke e konsideruar marrjen e mandatit nga kombi (si tërësi), jo nga individët, ky mandat është shuma (tërësia) e fraksioneve të sovranitetit.


Rendi dhe klasa
Rendi dhe Klasa

 • Nocione të ndryshme

  1- Klasa –grupime të hapura individësh, me ndryshimin e gjendjes ekonomike kalohet nga një klasë në tjetrën (më lart ose më poshtë); raporti i individit me mjetet e prodhimit

  2- Rendi – grupim i mbyllur, nuk fitohet vetë, por njihet, jepet solemnisht nga sunduesi (monarku) –> sistemi feudal


Njohja nd rkomb tare
Njohja ndërkombëtare

Element i rëndësishëm për ekzistencën e shtetit, mosizolimin e tij

 • Njohja e shtetit

 • Njohja e qeverisë

  • E para e përfshin të dytën

  • Përputhen në kohë në rast të krijimit të shtetit rishtaz.

  • Njohja e një shteti ndodh një herë, për qeveritë më shpesh...


Territori
TERRITORI

 • Pushteti shtetëror ushtrohet mbi një territor.

 • Territori si element dhe parakusht i ekzistencës së shtetit

 • 3 dimensional:

  • Toka & ujërat territoriale,

  • hapësira ajrore mbi to dhe

  • nëntoka

 • Territori pak a shumë i qëndrueshëm, por jo i pandryshueshëm (trupi i shtetit)


P rcaktimi i kufijve
Përcaktimi i kufijve

 • Ajror

  • parimisht i pafund,

  • praktikisht deri ku lejon zhvillimi teknik i një vendi konkret

 • Ujor

  • Parimisht nga 3 deri 12 milje nga bregu

  • Zbatohet edhe parimi i vijës së mesit (mediane)

 • Nëntokësor

  • Parimisht deri në gjysëm të rruzullit

  • Praktikisht sa lejojnë mundësitë teknike të një shteti


Ekstraterritorialiteti
EKSTRATERRITORIALITETI

 • Institut i rëndësishëm, lidhet me parimin e reciprocitetit

 • Përjashtohen nga pushteti i shtetit godinat e përfaqësive diplomatike dhe mjedisi i rrethuar i tyre.

 • Anijet dhe avionët ushtarakë zbatojnë ligjin e shtetit flamurin e të cilit ato mbajnë


Populli popullsia kombi
Populli, popullsia, kombi

 • Koncepte jo të njëjta

 • Populli – tërësia e individëve që shteti u njeh shtetësinë

 • Popullsia – edhe individë me shtetësi tjetër ose pa shtetësi

 • Kombi – tërësia e individëve më kulturë, gjuhë, tradita të përbashkëta.

 • Populli dhe kombi mund të përputhen në të njëjtin territor të një shteti të caktuar.

 • Ka raste shtetesh shumëkombëshe, ose i njëjti komb është i shpërndarë në disa territore shtetesh.


Ilustrime t koncepteve t tem s nga kushtetuta e shqip ris
Ilustrime të koncepteve të temës nga Kushtetuta e Shqipërisë

 • Preambula përmend termin “popull”

 • Neni 2 – “Sovraniteti në Republikën e Shqipërisë i përket popullit”

  (ngjan me teorinë e Rusoit)

 • “Populli e ushtron sovranitetin nëpërmjet përfaqësuesve te tij ose drejtpërdrejtë.”

  (mandati përfaqësues)

 • Neni 4 - “E drejta përbën bazën dhe kufijtë e veprimtarisë së shtetit.”

  (vetëkufizimi juridik i shtetit)


ad