slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A gyermek és a média PowerPoint Presentation
Download Presentation
A gyermek és a média

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

A gyermek és a média - PowerPoint PPT Presentation


  • 87 Views
  • Uploaded on

A gyermek és a média. „Nekünk, Thália papjainak nagyon fáj, hogy nem teljesíthetjük a televízióban a kötelességünket. Mert a szellem napvilágának az ablakait befalazták, mert mit mond a közönség?

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'A gyermek és a média' - haamid


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

A gyermek és a média

„Nekünk, Thália papjainak nagyon fáj, hogy nem teljesíthetjük a televízióban a kötelességünket.

Mert a szellem napvilágának az ablakait befalazták, mert mit mond a közönség?

Amit lát, az ízléstelen, gusztustalan, erkölcstelen, nézzen tévét kérem szépen, riport van, de műsor nincsen,

kimentek az oroszok, bejöttek a huncutok, jó ízlésünk rontja, a Kis Dénes is mondja, kimentek a tankok,

begyüttek a bankok.”

Raksányi Gellért

a m dia szerepe a gyerekek fejl d s ben

Korábban a világ megismerése a személyes tapasztalatok útján történt.

Elmondott történetek, mesék: a gyerekeket érő információkat mindig megszűrték

Az iparosodott társadalmak: olvasmányaikon keresztül a felnőttek világába betekintenek.

A 20. század második felében: a televízió elterjedése.

Ez jelentősen átalakította a szocializációs folyamatot már nincs fokozatos átmenet a gyerekkorból a felnőttkorba (azonnali belépés a felnőtti világba.)

A MÉDIA SZEREPE A GYEREKEK FEJLŐDÉSÉBEN

A televízió, mint "elektromos babysitter „?

mese contra tv

A televízió:

kendőzetlenül, feldúsítva mutat be mindent

itt gyakran nem az igazság és a rend uralkodik

gyakran nem győz a jó és a becsületes

sok a megtorlás nélküli, sőt eredményes erőszak

a szexualitás sem a szerelem szép velejárója.

a televízió nem tud suttogni

Szakértők a televízió elterjedéséhez kötik a gyermekkor védettségének megszűnését.

Mese contra TV

elektromos babysitter

Nagyon sok gyerek már egészen kicsi korától kezdve válogatás nélkül néz, nézhet bármilyen műsort. Ezért is nevezik a televíziót gyakran "elektromos babysitternek", mivel a szülők gyakran azért engedik, hogy gyerekeik már kicsi koruktól kezdve korlátozás nélkül televíziót nézzenek, mert így nyugodtan végezhetik egyéb tevékenységüket. Kutatási adatok szerint a 3-5 éves gyerekek 36%-a, a 6-9 évesek 60%-a, a 10-13 évesek 75%-a maga kapcsolja be a tévét.

„Elektromos babysitter”

hogyan hat a m dia a m diahat s modelljei

A média hatására vonatkozó magyarázatok és modellek történetileg három szakaszba sorolhatók, és különböző elméleti megfontolásokon alapulnak.

1. A direkt hatás modellje: azt feltételezi, hogy a média "mindenható", azaz tömegkommunikáció szinte közvetlen és azonnali változást tud elérni.

Noha a kutatások zöme a "mindenható médiával" szemben mára már messze komplexebb

2. A korlátozott hatás modellje: a tömegkommunikáció nem rendelkezik olyan hatóerővel, hogy alapvető befolyást gyakoroljon a befogadóra. Fő ereje abban van -, hogy a már meglévő véleményeket, értékek és beállítódásokat megerősíti.

3. A harmadik modell szerint a média meghatározott feltételek esetén rendelkezik erőteljes befolyásoló erővel. Így lehetnek, akikre a média aktuális üzenete nagyon nagy hatást gyakorol, míg esetleg a befogadóknak akár többségére az adott üzenet semmilyen befolyással nem lesz.

HOGYAN HAT A MÉDIA? A MÉDIAHATÁS MODELLJEI

a sz l k nevel k szerepe a m dia rt sben s a m diahaszn latban

Szakemberek nem javasolják: a három év alattiak is tévét nézzenek. A nemzetközi és hazai tapasztalatok viszont mást mutatnak. Az a szülő, aki azonnal kipenderítene a lakásából egy idegent, akit hazaérve a nappaliban talál verekedés, káromkodás és szexuálisan nyílt viselkedés közben, ugyanezt az idegent nap mint nap megtűri a képernyőn.

A gyerekek zöme rendszeresen nézi a felnőtteknek szóló műsorokat, és a látottak feldolgozásával, megértésével többnyire magára marad. Keveset tesznek a felnőttek hogy elősegítsék, közvetítsék, mediálják a helyes médiahasználatot és médiaértést.

Mediáció :a szülők olyan aktív erőfeszítései, melyek arra irányulnak, hogy a fizikai és szociális környezet - benne a televízió mint médium - komplex természetét az adott gyerek értelmi képességeinek megfelelő szintre "lefordítsák", tolmácsolják, érthetővé tegyék. Így a felnőtt közvetítőjévé válik a tv-ben látottaknak, elősegítve azt, hogy a gyermek az életkorának megfelelő szinten megérthesse nem csak a közvetített tartalmat, hanem akár a műsorkészítést, vagy a televízió mint médium működési mechanizmusát is..

A SZÜLŐK, NEVELŐK SZEREPE A MÉDIAÉRTÉSBEN ÉS A MÉDIAHASZNÁLATBAN

a telev zi mint gazdas gi ipari tev kenys g

A serdülők és a felnőttek már többnyire tudatában vannak, de többnyire ők sem gondolnak arra, hogy a műsorgyártás célja a haszonszerzés. A fiatalabb gyerekeknek azonban egyáltalán nincsenek ilyen ismereteik.

Ez a tény, védtelenné teszi őket a televíziós reklámok hatásaival szemben. Ők könnyen hisznek a csábító túlzásoknak. Egyes országokban éppen ezért nem engedélyezik reklámok sugárzását gyerekműsorok előtt, között és után, mivel etikátlannak tartják a szándékos médiahatással szemben védtelen, könnyen becsapható nézők - a gyerekek- szándékos befolyásolását és fogyasztásra serkentését.

Valójában a felnőtteknek is csak egy része látja át a televíziós iparág három alapvető elemének, a nézettségnek, a hirdetéseknek és a bevételnek az összefüggéseit.

A TELEVÍZIÓ, MINT GAZDASÁGI-IPARI TEVÉKENYSÉG

sszefoglal

Minél hamarabb megismerik a gyerekek a média működését, indíttatását, annál hamarabb képesek kivonni magukat a szuggesztív hatása alól és ismerik fel a különbséget a valós információ és a képzeletvilága között.

Cél : a gyerekből akaratnélküli konzumbáb helyett kritikus tudatos felnőttet nevelni. Aki maga dönti el, hogy valójában mire van szüksége.

Ne feledjük azt sem, hogy a gyermekeknél alapvetően meghatározó a számukra valóban fontos emberek példamutatása, a családban megtapasztalt életstílus, a szülők médiához való viszonyulása.

Összefoglaló