kneginja n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
KNEGINJA PowerPoint Presentation
Download Presentation
KNEGINJA

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

KNEGINJA - PowerPoint PPT Presentation


  • 145 Views
  • Uploaded on

KNEGINJA. Sveta Ema. Sveto Emo lahko upravičeno štejemo za prvo slovensko svetnico, saj ji je zibelka tekla na naših tleh, njena rodbina pa je z našimi kraji in ljudmi najtesneje povezana.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'KNEGINJA' - griffin-collier


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
kneginja
KNEGINJA

Sveta Ema

slide2

Sveto Emo lahko upravičeno štejemo za prvo slovensko svetnico, saj ji je zibelka tekla na naših tleh, njena rodbina pa je z našimi kraji in ljudmi najtesneje povezana.

slide3

Pobožni starši so jo skrbno vzgajali v krščanskem duhu, potem pa njeno vzgojo zaupali vojvodi, poznejšemu nemškemu kralju Henriku Bavarskem in njegovi ženi kraljici Kunigundi.

slide4

Mlado Emo, ki je slovela po lepoti in vsakovrstnih krepostih, je zasnubil mejni grof Savinjske marke, Viljem. Bil je to zakon iz ljubezni in prva leta so jima minevala v sreči in veselju.

slide5
Življenjepisci poudarjajo zlasti njuno bogoljubno življenje, spoštovanje in radodarnost do Cerkve ter veliko skrb za ljudstvo.
slide6

Življenje pa jima ni prizanašalo: v nepojasnjenih okoliščinah sta jima umrla oba sinova (ena izmed zgodb govori o tem, da so ju ubili pohlepni rudarji),

slide7

kmalu za njima pa, leta 1016, najverjetneje na poti iz Rima, še Viljem.Ema je ostala sama. Edino oporo je našla v globoki in preizkušani veri.

slide8

Ogromna posestva je preudarno vodila predvsem v korist Cerkve, zidala svetišča in ustanavljala župnije, njena odpoved svetu pa je dosegla vrh v zidavi cerkve in samostana na Krki.

slide9

V ustanovni listini je zapisala: "da bom na Krki sama oblekla redovniški habit". Cerkev je slovesno posvetil salzburški nadškof Balduin 15. avgusta 1043.

slide10

Ema se je umaknila iz javnega življenja in v samostanu kot preprosta nuna dozorela za večnost. Samostan je pozneje postal sedež škofije.Goduje: 27. junija.