Referat la tehnologie
Download
1 / 13

REFERAT LA TEHNOLOGIE - PowerPoint PPT Presentation


 • 168 Views
 • Uploaded on

REFERAT LA TEHNOLOGIE. COTCARIU NIKOLETA CLS a-7-A. MATERII PRIME SI MATERILAE METALICE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'REFERAT LA TEHNOLOGIE' - grady


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Referat la tehnologie

REFERAT LA TEHNOLOGIE

COTCARIU NIKOLETA

CLS a-7-A


Materii prime si materilae metalice
MATERII PRIME SI MATERILAE METALICE

 • METALELE SE GASESC RAR IN NATURA SUB FORMA NATIVA,ADICA LIBERE,NECOMBINATE.MAJORITATEA SE EXTRAG DIN MINEREURI PRIN DIFERITE PROCEDEE CARE FAC OBIECTUL METALURGIEI EXTRACTIVE.METALELE EXTRASE DIN MINEREURI CONTIN DIFERITE ELEMENTE INSOTITOAREA,NUMITE IMPURITATI ,CARE POT FI ELIMINATE PARTIAL PRIM POERATII ULUITOARE DE PURIFICARE TEHNICA.


Metalele
METALELE

 • METALELE PURE SE UTILIZEAZA FOARTE RAR IN INDUSTRIE DATORITA FAPTULUI CA IN ACEASTA STARE, ELE NU SATISFAC CONDITIILE IMPUSE DE APLICATIILE TEHNICE.MAREA MAJORITATE A METALELOR SE FOLOSESC SUB FORMA DE ALIAJE.ALIAJUL METALIC SE OBTINE PRIN UNIRA A 2 SAU MAI MULTOR ELEMENTE CHIMICE ,DINTRE CARE ELEMENTUL AFLAT IN PROPORTIA CEA MAI MARE ESTE UN METAL.


Clasificarea
CLASIFICAREA

 • CELE MAI UTILIZATE MATERIALE METALICE SUNT: MATERIALE METALIC FEROASE(CARE CONTIN FIER) SI MATERILAE METALICE NEFEROASE.


Materiale metalice feroase
MATERIALE METALICE FEROASE

 • IN MOD OBISNUIT ,FIERUL NU SE UTILIZEAZA IN INDUSTIRE IN STARE PURA, CI SE ALIAIZA CU CARBON.CONTINUTUL DE CARBON MODIFICA PROPRIETATILE FIERULUI.ALIAJELE FIERULUI CU CARBONUL SUNT FONTA SI OTELUL.FONTA.FONTA ESE UN ALIAJ CARE ARE IN CONTINUT ,PE LANGA ELENENTUL DE BAZA-FIER SI URMATOALRE NEMETALE:CARBON(2,14-6,67%), SILICIU ,MANGAN,SULF,FOSFOR.


Prin ce se obtine fonta
PRIN CE SE OBTINE FONTA?

 • FONTA SE OBTINE DIN MINEREU DE FIER ,COCS METALRGIC SI FONDATI.PRIN ARDEREA COCSULUIMINEREUL SE TOPESTE SI REZULTA ALIAJUL IN STARE TOPITA(FONTA BRUTA NEALIATA),ZGURA SI GAZE ARSE.INSTALATIA IN CARE AU LOC ACESTE REACTII SE NUMESTE FURNAL.IN FUNCTIE DE CONTINUTUL DE ELEMENTE INSOTITOARE SID CONDITIILE DE SOLODIFICARE,FONTELE SE CLASIFICA ASTFEL:FONTA BRUTA(DE PRIMA TOPIRE) –MEALIATE ,FOLOSITE PENTRU OBTNEREA OTELULUI SAU PENTRU RETOPIRE SI TRNARE IN PIESE:-ALIATE,FOLOSITE CA ADAOS LA OBTINEREA OTELURILOR SPECIALE:-FONTA TURNATE IN PIESE(A DFOUA TOPIRE)-FONTE ALBE,FOLOSITE LA FABRICAREA PIESELOR REZISTENTE LA UZURA:-FONTA CENUSIE.UTILIZATE LA FABRICAREA PIESELOR TURNATE


Otelul
OTELUL

 • ESTE UN ALIAJ CE SE OBTINE DIN FOTA BRUTA PRIN REDUCEREA CONTINUTULUI DE CARBN LA 0,04-2.14%.RETOPIREA FONTEI BRUTE SE REALIZEAZA IN CUPTOARE DE ELABORARE(CUPTOARE ELECTRICE SAU CONVERTIZOARE).OTELUL TOPIT SE TOARNA IN LINGOURI,IAR DUPA SOLIDINFICARE ESTE EXPEDIAT SPRE LAMINOAE,NDE SE PRELUCREAZA SI OBTIN PRODUCE LAMINATE (PROFILE ,TABLE,BENZI SI TEVI)CLASIFICARE OTELURILOR SE FACE IN FUNCTIE DE:

 • -OTELURI NEALIATE(NUMITE SI OTELURI CARBON)

 • -OTELURI ALIATE , CARE , PE LANGA FIER ,CARBON SI ELEMETNTE INSOTITIAORE ,CONTIN SI ELEMENTE ADAUGATE IN MOD VOIT ,NUMIT ELEMENT DE ALIERE

 • (CROM,NICHEL,WOLFRAM,MOLIBDEN ETC)


Operatii de pregatire
OPERATII DE PREGATIRE

Curăţirea.

Semifabricatele, care prezintă pe suprafeţele lor oxizi sau impurităţi se supun operaţiei de curăţire, în scopul îndepărtării acestora

Curăţirea este operaţia tehnologică de îndepărtare de pe suprafeţele materialelor metalice a stratului de oxizi metalici sau a peliculei de grăsimi în amestec cu pulberi metalice şi altele. Se poate realiza în diferite moduri:


Operatii de prelucrare
OPERATII DE PRELUCRARE

Operaţiile de prelucrare sunt operaţiile în cursul cărora semifabricatul iniţial îşi schimbă forma şi dimansiunile. În funcţie de scopul propus, sunt mai multe operaţii de prelucrare.

 • Debitarea (tăierea) este operaţia tehnologică care are scopul de a desprinde total sau parţial o parte din materialul de prelucrat.


Referat la tehnologie

Îndoirea este operaţia tehnologică de deformare plastică prin care se modifică forma materialului semifabricat, fără îndepărtarea de mterial, în scopul obţinerii unei piese. Sunt supuse îndoirii semifabricatele cu secţiune uniformă de tipul: table, bare, ţevi, sârme etc.


Pilirea
PILIREA

 • Pilirea este operaţia tehnologică de prelucrare prin aşchiere a suprafeţelor plane sau profilate, în scopul îndepărtării adaosului de material cu ajutorul sculelor numite pile. Pilirea se poate executa:

 • manual – aici efortul fizic este ridicat şi de aceea se recomanda ca piesele sa fie aduse la dimensiuni cât mai apropiate de cele finale prin alte operaţii, pentru ca adaosul de pilit să fie cât mai mic

 • mecanic


Polizarea
POLIZAREA

 • Pentru a îndepărta neregularităţile de la prelucrările anterioare, se aplică operaţia de polizare. Ea se execută cu ajutorul polizoarelor a căror sculă de prelucrare este piatra de polizor ce poate avea diverse forme şi dimensiuni. Ele se mai numesc pietre abrazive şi sunt formate din granule colţuroase dure, care smulg aşchii fine din materialulpe care îl prelucrează. Găurirea sau burghierea este operaţia tehnologică de prelucrare prin aşchiere în scopul executării găurilor într-un material compact.


De retinut
DE RETINUT!

Operaţiile de pregătire aplicate materialelor metalice sunt:

Curăţirea-

-îndreptarea-

Trasarea-