Download
la segona guerra mundial n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
La segona Guerra Mundial PowerPoint Presentation
Download Presentation
La segona Guerra Mundial

La segona Guerra Mundial

218 Views Download Presentation
Download Presentation

La segona Guerra Mundial

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. La segona Guerra Mundial 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.1.- L’Europa d’entreguerres: una pau fictícia Els escassos 20 anys que van separar la Primera Guerra Mundial de la Segona van estar plens de conflictes: 1.- Problemes econòmics que van propiciar l’aparició dels feixismes. (La crisi dels anys 30) 2.- Insatisfacció pel Tractat de Versalles: Alemanya es sentia humiliada davant els aliats. Així el discurs del Führer basat en aplegar en un gran Reich tots els pobles de llengua alemanya i conquerir territoris per aconseguir el seu espai vital (seguretat i desenvolupament) va tenir èxit. Itàlia no va veure satisfetes les seves aspiracions territorials i va provocar una política exterior força agressiva.

 2. La segona Guerra Mundial 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.1.- L’Europa d’entreguerres: una pau fictícia 3.- La feblesa de les democràcies (especialment França i Anglaterra) temeroses per l’amenaça del bolxevisme. Per aquest motiu no van mantenir una actitud dura contra les agressions de Hitler. 4.- L’imperialisme japonès, amb el seu initerès de convertir-se en el dominador d’Àsia Japó estava sotmès en una forta crisi econòmica el que el va portar a invair Xina (intent de controlar aquest ample mercat). L’ocupació es realitzà el 1931 i la lluita amb Rússia per l’hegemonia en aquesta zona el portarà a unir-se amb les potències feixistes.

 3. La segona Guerra Mundial 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.1.- L’Europa d’entreguerres: una pau fictícia 5.- Desprestigi de la Societat de Nacions (SDN), especialment per l’absència dels Estats Units, la retirada del Japó i d’Alemanya. D’aquesta manera la SDN no va ser un veritable fòrum internacional

 4. La segona Guerra Mundial 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.2.- El camí cap a la guerra En el marc d’aquestes relacions internacionals tan deteriorades un seguit de fets van obrir el camí cap a la Segona Guerra Mundial: A.- Fora d’Europa A.1.- AGRESSIONS JAPONESES EN EL PACÍFIC. L’intent de conquerir Xina el 1931 , qüestió condemnada per la SDN i que provocarà la retirada del Japó de la SDN.

 5. La segona Guerra Mundial 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.2.- El camí cap a la guerra B.- A Europa B.1.- L’AGRESSIÓ ITALIANA A ETIOPIA Va forçar sancions per part de la SDN però que no aconseguir aturar Itàlia. Pel contrari el seu aïllacionisme va provocar l’aliança amb Alemanya, que es consolidarà amb la participació conjunta en la Guerra Civil espanyola. B.2.- LA POLÍTICA EXPANSIONISTA I AGRESSIVA ALEMANYA a.- El 1933 es va retirar de la Societat de Nacions. b.- Plebiscit del Sarre, que va portar a aquests territoris a mans d’Alemanya (era territori de parla alemanya sota el control de la SDN).

 6. La segona Guerra Mundial 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.2.- El camí cap a la guerra A partir d’aquest moment comença la transgressió del Tractat de Versalles. c.- Al març de 1935 va restablir el servei militar obligatori. d.- Al març de 1936 va remilitaritzar la Renania.

 7. La segona Guerra Mundial 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.2.- El camí cap a la guerra e.- A partir de 1937 Hitler iniciar una política d’ampliació del Reich. e.1.- Al 1938 l’Anschluss que va permetre incorporar Àustria al Reich. e.2.- La reclamació de la llibertat del Sudets (territori de Bohèmia) on vivien més de 3 milions d’alemanys. El govern Xec es va negar a cedir el territori Per evitar el conflicte armat es va fer la Conferència de Munich (amb Hitler, Mussolini, Daladier, Chamberlain). L’acord serà favorable per a Alemanya.

 8. Militarització Renània (1936) Annexió Àustria (1938) Annexió Sudets (1938) I Txecoslovàquia (1939) Invasió de Polònia (1939)

 9. La segona Guerra Mundial EIX ROMA-BERLIN 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.3.- Recerca d’aliances Pacte solidari però no militar. Signat per Alemanya i Itàlia el 1936 com a conseqüència de les sancions de la SDN per la invassió d’Etiopia per Itàlia i per la participació conjunta en la Guerra Civil espanyola. Signat per Japó i Alemanya (1936) per evitar una possible intervenció soviètica. Posteriorment s’afegiran Espanya, Itàlia i Hongria PACTE ANTIKOMINTERN

 10. La segona Guerra Mundial Pacte d’acer Pacte de no agressió germano soviètic 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.3.- Recerca d’aliances Pacte signat entre Alemanya i Itàlia. De caràcter ofensiu i de col·laboració militar. Per evitar el perill d’un atac rus. Va tenir un element secret on es pactava la divisió de Polònia en dos parts i Finlàndia, Letònia, Estònia

 11. La segona Guerra Mundial 1.- Les causes de la Segona Guerra Mundial 1.3.- Recerca d’aliances Una vegada establertes les aliances Hitler va tirar endavant el seu pla ATACAR POLÒNIA El 28 d’abril va exigir la devolució de Danzing al Reich i el dret de fer una autopista a travès del corredor polonès. Polònia es va negar (amb el suport de França i Anglaterra) 1/09/1939 les tropes alemanyes van envair Polònia LA SEGONA GUERRA MUNDIAL HAVIA COMENÇAT

 12. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra La Guerra s’inicia a partir de la invasió de Polònia per part d’Alemanya. De forma general podem dir que l’ofensiva la va portar a terme Alemanya amb una tàctica basada en: - Element sorpresa. - Exèrcit magníficament preparat. Per contra els aliats van fer servir en un principi una estrategia defensiva basada en la seva línia Maginot francesa (aturaria l’ofensiva alemanya) Podem indicar 3 fases en aquest conflicte: A.- Guerra llampec. Victòries alemanyes (1/9/1939-22/6/1941) B.- L’equilibri de forces (22/6/1941-3/9/1943) C.- L’enfonsament de les potències de l’Eix (9/1943-8/1945)

 13. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.1.- Guerra llampec. La guerra comença amb dos estrategies: Alemanya: guerra ràpida i curta (ofensives àgils i potents) Participació de l’artilleria i de l’aviació Varsòvia va caure el 26 de setembre del 1939 i posteriorment Rússia va ocupar Polònia Oriental i Finlàndia. A l’abril de 1940 Alemanya va ocupar Dinamarca i Noruega (per controlar el mineral de ferro suec –necessari per abastir la seva indústria-)

 14. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.1.- Guerra llampec. Les ràpides victòries al front oriental van encoratjar al comandament alemany a fer una ofensiva contra França. Van començar amb l’ocupació d’Holanda i Bèlgica (en 48 hores) al maig de 1940. Les tropes nazis van entrar per les Ardenes (zona del nord) al marge de la línia Maginot (situada a l’est) i van encerclar a les tropes anglofranceses que van haver de ser evacuades (Dunkerque)

 15. La segona Guerra Mundial A França s’estableix un règim col·laboracionista dirigit pel General Petain i amb capital a Vichy. La resistència als alemanys i al règim de Petain el portarà a terme el general Charles Degaulle des de Lodres 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.1.- Guerra llampec. El 14/6/1940 els alemanys van entrar en Paris i el General Petain va sol·licitar l’armistici mentres l’exèrcit hitlerià ocupava el territori francès fins a Caen, Orleans i Valença.

 16. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.1.- Guerra llampec. Amb aquestes victòries la Itàlia de Mussolini entrarà en la guerra, ocupant territoris francesos. A l’estiu de 1940 únicament Anglaterra constituïa un perill per al domini i expansió alemanya. Hitler decidirà iniciar l’ocupació de l’illa per mar LA BATALLA D’ANGLATERRA

 17. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.1.- Guerra llampec. LA BATALLA D’ANGLATERRA (Dintre de l’operació LEÓN MARINO) Projecte d’ocupar Anglaterra per mar (juliol-octubre 1940) Per assegurar l’èxit a l’agost la LUFTWAFFE va bombardejar sobretot Londres. La RAF va repel·lir l’agressió i Hitler va haver de renunciar A partir d’aquest moment Alemanya amb l’ajut d’Itàlia s’ocuparan altres escenaris: - Grècia, Iugoslàvia i una part d’Egipte

 18. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces Marcat per dos elements: 1.- Él canvi en l’estrategia alemanya. Va decidir iniciar LA CAMPANYA DE RÚSSIA 2.- L’entrada en el conflicte dels USA.

 19. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces 1.- Per què va atacar Rússia? El pacte que unia Alemanya amb Rússia estava concebut per el Führer com un pacte temporal. El fracàs a l’operació León marino li va obrir la possibilitata d’atacar Rússia per: - Si aconseguia Rússia Anglaterra demanaria un pacte (quedaria sola). - Necessitat dels recursos soviètics (aliments, petroli, minerals...) - Pensament anticomunista (ganes d’eliminar el règim bolxevic) - Infravaloració de les tropes russes (Purga de Stalin) L’operació es va dir OPERACIÓ BARBARROJA

 20. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces L´operació Barbarroja es plantejava com un atac en 3 fronts (per evitar una derrota com la de Napoleó). - Exèrcit del Nord: Països Bàltics i Leningrado - Exèrcit del Centre: El més poderós. Atacaria Bielorrússia i arribaria a Moscou. - Exèrcit del Sud: Conquesta d’Ucraïna i el Caucas.

 21. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces L’atac a Rússia es va produir el 22/06/1941 per la frontera de Polònia amb la participació de més de 4 milions d’alemanys. Els alemanys pensaven que la guerra duraria com a màxim 2 mesos. La pluja i l’arribada de l’hivern va impedir la victoria Alemanya. Destaca la resistència de Leningrado: més de 900 dies sitiats. Més de 2.000.000 de russos morts. (fam, fred, etc...). Destaca la resistència de Moscou: marcada per les baixes tremperatures (-50) i la retirada de les tropes alemanyes.

 22. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces Per què entren en el conflicte els USA? Els USA havien donat suport als aliats (venda d’armes a crèdit i subministrament de primeres matèries –principalment a Anglaterra). Japó s’havia annexionat molts territoris d’Àsia (aprofitant la caiguda de França i Holanda) Indonèsia, Malàisia, Birmània, les Índies Holandeses

 23. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces Estats Units va decretar - Un embargament de matèries a Japó i especialment de petroli. - Retirada dels territoris ocupats. Japó atacarà a la flota americana destaca al Pacífic i atracada al port de PEARL HARBOR (7 desembre de 1941). ESTATS UNITS declararà la guerra a les potències de l’Eix (Japó, Alemanya i Itàlia)

 24. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces Entre novembre de 1942 i setembre de 1943 es va aturar l’ofensiva de les potències de l’Eix inici de les ofensives aliades. 1.- BATALLA DE STALINGRAD. Resistència de la ciutat durant més d’un any es va aconseguir la rendició de les tropes alemanyes. Aquesta va ser la primera derrota de la Wehrmacht des de l’inici de la guerra. A partir d’aquesta derrota comença una ofensiva que obligà als alemanys a recular cap a l’oest.

 25. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces 2.- OFENSIVA AMERICANA AL PACÍFIC.Una vegada reconstruïda la flota americana del Pacífic, els americans derrotaran als japonesos a la batalla del mar del Corall (maig de 1942) Els japonesos volien conquerir Austràlia. A la tardor els americans desembarcaran a les illes Salomom i frenaran definitivament l’ofensiva nipona.

 26. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces 3.- OFENSIVA ANGLO-AMERICANA A ÀFRICA. Els alemanys havien arribat a prop del Canal de Suez (dirigits per Rommel i l’esquadró Âfrica Korps). Allà es van enfrontar amb les tropes angleses dirigides per Montgomery. Guanyaran les tropes britàniques. Posteriorment desembarcaran tropes aliades a l’Àfrica francesa i a Tunísia seran derrotades les forces alemanyes (maig de 1943)

 27. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.2.- L’equilibri de forces 4.- LA CAMPANYA D’ITÀLIA. Al juliol de 1943 es va produir un desmbarcament aliat a Sicilia i des d’aquesta illa un assalt sobre el sud d’Itàlia. Mussolini abandonarà el sud d’Itàlia i es refugiarà al nord on crearà amb l’ajuda Alemanya LA REPÚBLICA SOCIAL FEIXISTA DE SALÓ. Així, fins elfinal de la Guerra Itàlia estarà dividida en dos parts: - Nord d’influència alemanya i règim feixista - Sud ocupada pels aliats amb sistema monàrquic i govern de coalició antifeixita.

 28. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.3.- L’enfondrament de les potències de l’Eix Durant els anys 1942-1943 les ofensives dels aliats van obligar els alemanys a replegar-se i a adoptar una estratègia per a la que no estaven preparats: FRENAR L’AVENÇ DE L’ADVERSARI Bombardeig generalitzat sobre Accions de la resistència als territoris les ciutats alemanyes ocupats

 29. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.3.- L’enfondrament de les potències de l’Eix A partir de 1944 les tropes aliades es van llançar a l’assalt definitiu. Les ofensives van ser: - L’ofensiva russa del 1944. L’Exèrcit Roigva alliberar Polònia, Romania i Bulgària. - La campanya d’Itàlia. Des del sud, els aliats van començar a avançar cap al nord i es van obrir camí en la decisiva batalla de MONTECASSINO. Van arribar a Roma el juny de 1944. Mussolini serà detingut i ajusticiat

 30. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.3.- L’enfondrament de les potències de l’Eix La campanya de França. Gràcies al desembarcament de Normandia (6/6/1944)per part de les tropes americanes i britàniques. El front alemany es va trencar a Avranches (juliol de 1944) i els aliats van alliberar Paris el 24 d’agost. -L’enfondrament d’ Alemanya. A partir de febrer de 1945 els russos avançaran cap a Alemanya per l’est, mentres que la resta dels aliats ho feien per l’oest. Berlin va caure el 2 de maig. El dia 30 d’abril de 1945 es va suïcidar Hitler i la seva dona. La rendició davant els americans es va donar el 7 de maig i el dia 8 de maig davant els russos.

 31. La segona Guerra Mundial 2.- El desenvolupament de la Guerra 2.3.- L’enfondrament de les potències de l’Eix El front del Pacífic encara estava obert. Vèncer militarment era molt costós. Els americans van inicar una ofensiva dirigida per MacArthur: - Ocupació de les illes Marshall, les Marianes, les Carolines, les Filipines. La resistència nipona va ser dura i per aconseguir una rendició ràpida el president americà Truman va decidir llançar dues bombes atòmiques. Hiroshima (6/8/1945) Nagasaki (9/8/1945) El 2 de setembre els japonesos van capitular davant els americans.