Το κάστρο της Καντάρας
Download
1 / 8

?? ?????? ??? ???????? - PowerPoint PPT Presentation


  • 193 Views
  • Uploaded on

Το κάστρο της Καντάρας. Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’ Αλεξάνδρα Α., Γιάρα Μ., Δέσποινα Χ., Μάριος Π. Το κάστρο της Καντάρας. Το Κάστρο της Καντάρας βρίσκεται στον Πενταδάχτυλο της Κύπρου .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '?? ?????? ??? ????????' - gillian-castillo


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Το κάστρο της Καντάρας

Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’

Αλεξάνδρα Α., Γιάρα Μ., Δέσποινα Χ., Μάριος Π.


Το κάστρο της Καντάρας

  • Το Κάστρο της Καντάρας βρίσκεται στον Πενταδάχτυλο της Κύπρου.

  • Χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τους βυζαντινούς και καταστράφηκε από τους ενετούς τον 16ο αιώνα. Για πρώτη φορά αναφέρεται σε πηγές το 1191. Το όνομα πιστεύεται ότι προέρχεται από το αραβικό Kandar που σημαίνει βράχος- απόκρημνος βράχος, λόγω της θέσης του κάστρου.

  • Σε αυτό κατέφυγε ο Ισαάκιος Κομνηνός, ο οποίος ήταν διοικητής της Κύπρου και προσπάθησε να δημιουργήσει δικό του βασίλειο, κυνηγημένος από τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο.

  • Κοντά στη Καντάρα βρισκόταν το μοναστήρι της Παναγίας της Καντάρας, εκεί το 1231 σκοτώθηκαν 13 μοναχοί, με φρικτό τρόπο στη κοίτη του ποταμού Πεδιαίου, από τους Λατίνους επειδή αρνήθηκαν να δηλώσουν πίστη στον Πάπα.


Λαϊκή παράδοση

  • Το κάστρο συνδέεται με την παράδοση της Ρήγαινας. Σύμφωνα με αυτή το έχτισε μια όμορφη αλλά κακιά κυρά, η Ρήγαινα, που βασάνιζε τους εργάτες. Όταν τελείωσε η κατασκευή του διέταξε τους στρατιώτες της να πετάξουν στο γκρεμό τους εργάτες για να μην αποκαλύψουν τα μυστικά του κάστρου, όπως κι έγινε. Η ίδια παράδοση επικρατείκαι για τα άλλα δύο κάστρα του Πενταδάκτυλου, το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα και το Βουφαβέντο.


Παράδοση για το κτίσιμο του κάστρου

  • Δίπλα από το φρούριο της Καντάρας είναι ένας μεγάλος βράχος με το όνομα «Θρονίν της Ρήγαινας». Εκεί καθόταν η Ρήγαινα κι αγνάντευε γύρω τις ωραίες βουνοκορφές του Καρπασιού προς ανατολάς, τη γαληνεμένη θάλασσα στα νότια που χάνεται στον ορίζοντα και στα βόρεια της θάλασσα ως τις σκιές των βουνών της Καραμανιάς.

  • Κάποτε είδε απ' εκεί εχθρικά καράβια να φτάνουν στην Αμμόχωστο. Πρόσταξε αμέσως τους δούλους και τις δούλες της να φορτώσουν στα μουλάρια τους θησαυρούς της για να φύγουν. Φόρτωσαν 12 μουλάρια και κατέβηκαν στο Τρίκωμο. Εκεί έμαθαν πως πάρθηκε η Αμμόχωστος από τους εχθρούς. Η Ρήγαινα πρόσταξε να κρύψουν αμέσως τους θησαυρούς. Τους έκρυψαν όπως λέει η παράδοση, 14 βήματα μακριά από μια ελιά «ζαωτή» στην τοποθεσία "Πλακωτές» του Τρικώμου. Εκτέλεσαν οι δούλοι την προσταγή της, μα όσο να γλιτώσουν, η Ρήγαινα εξαφανίστηκε και δεν μπόρεσαν να μάθουν πού πήγε.


Μια ιστορία για το κάστρο της Καντάρας

  • Το κάστρο της Καντάρας το λένε αλλιώς και 100 κάμαρες διότι η εκατοστή κάμαρα είχε μέσα τα κοσμήματα της Ρήγαινας και εκείνη η πόρτα ανοίγει την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός. Κάποτε ένας βοσκός της Καντάρας μπήκε μέσα στο δωμάτιο ένα απόγευμα και ώσπου να βγει έκλεισε η πόρτα και έπρεπε να περιμένει ως τον άλλο χρόνο για να βγει από εκεί μέσα. Ο βοσκός είχε τρία ρόδια και έτρωγε από ένα κόκκο την ημέρα. Τον επόμενο χρόνο άνοιξε η πόρτα και βγήκε. Αυτή η ιστορία έμεινε ακουστή σε όλο το χωριό.


Το κάστρο Καντάραςστο χάρτη

Το κάστρο στο χάρτηΤΕΛΟΣ Καντάρας

Ευχαριστούμε!


ad