Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Mode door de jaren heen PowerPoint Presentation
Download Presentation
Mode door de jaren heen

Mode door de jaren heen

397 Views Download Presentation
Download Presentation

Mode door de jaren heen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Mode door de jaren heen Begeleid ons op dit mode-overzicht door de eeuwen heen. We beginnen in de 14de Eeuw en eindigen in de jaren ‘80.

 2. 14de Eeuw Mode was in de tijd van de Middeleeuwen gekoppeld aan sociale klasse. Dit hield in dat de boeren in die tijd voornamelijk eenvoudige, zelfgemaakte kleding droegen. De rijke stadslieden gingen gekleed in prachtige kleding gemaakt van luxe stoffen als fluweel en zijde.

 3. 14de Eeuw Boer Boerin

 4. 14de Eeuw Vrouwen droegen langere kleding dan mannen. De jurken van de vrouwen reikten tot over de enkels. De adellieden droegen mantels. De kleuren van de kleding van de rijken had veelal een bepaalde betekenis. De schoenen waren in die periode nogal puntig.

 5. 14de Eeuw Adellieden

 6. 16de Eeuw De renaissance-mens was de strakke kleding van de middeleeuwen beu. Mensen wilde zich vrijer kunnen bewegen. Ze knipten hun kleding open en maakten ze wijder. Dit noemt men “de spletenmode”. Alle onderdelen zoals mouwen en broekspijpen werden van een split voorzien.

 7. 16de Eeuw

 8. 16de Eeuw De kleding was donker en zeer pronkerig. Er werden opzichtige gouden kettingen en ringen gedragen. Vrouwen droegen korsetten waardoor ze een zeer strak bovenlijfje kregen. korset

 9. 16de Eeuw Ook de accessoires waren in deze tijd zeer opvallend.

 10. 17de Eeuw De 17e eeuw is voor vele landen de Gouden eeuw. Een nieuwe klasse van jonge rijke kooplieden ontstond. Deze gingen zich kleden zoals de adel. Ze gebruikten kleurrijke, dure stoffen met veel kant.

 11. 17de Eeuw Man Vrouw

 12. 17de Eeuw In de tweede helft van de 17de eeuw, de Barok, is alle kleding statig, maar ook indrukwekkend. Alle versieringen zijn zwaar en symmetrisch. Kleding straalt macht en trots uit, zowel voor mannen als voor vrouwen.

 13. 17de Eeuw

 14. 18de Eeuw De rijke vrouwen droegen in deze periode extreem wijde jurken, die waren versierd met kant en linten. De taille van de jurk was zeer smal. Hierdoor leken de vrouwen erg slank.

 15. 18de Eeuw Vooral kapsels trekken de aandacht. Pruiken worden steeds rijker versierd. Ze konden soms een halve meter hoog zijn.

 16. 18de Eeuw De heren droegen • schoenen met grote gespen • witzijden kousen • een jas • een kanten kraag • kanten manchetten • een nauwsluitende kniebroek • een prachtig geborduurde vest • een kleine driekantige steekhoed

 17. 19de Eeuw Door de Franse revolutie kwam er een einde aan de overdadige versieringen van de kleding.

 18. 19de Eeuw Na 1850 werden de rokken weer heel wijd. De onderrokken werden verstevigd door paardenhaar. Natuurlijk was deze kleding erg onhandig en de ‘tournure' deed zijn intrede. Dit was een rok, die alleen extra ruimte had aan de achterkant. Dit benadrukte het achterwerk van de vrouwen.

 19. 19de Eeuw Een erg belangrijk feit in de 19e eeuw is de opening van het eerste Haute-couture huis in 1858 in Parijs. Dit werd gedaan door modeontwerper Charles Frederick Worth.

 20. 19de Eeuw De mode veranderde. Er werden jurken ontworpen zonder korset.

 21. 19de Eeuw De kleding was comfortabel en gaf bewegingsvrijheid. Mengebruikte fijne, zachte stoffen en zorgde voor kleuren als dieprood, roze, groen en geel.

 22. 20ste Eeuw Toen de eerste oorlog uitbrak, kwam de modewereld voor een groot deel stil te liggen. Veel mensen gingen het leger in.

 23. 20ste Eeuw Na de eerste wereldoorlog werd het stil in de mode. De mode werd sober, donker.

 24. De Jaren 20 Pas in de jaren 20 werd de modewereld weer wakker. Men ontdekte hoe het grote publiek kon worden bereikt via de amusementsindustrie. Steeds meer mensen gingen zich kleden volgens de laatste mode en bezochten bioscoop, theater en bar.

 25. De Jaren 20

 26. De Jaren 20 Ook aan zee toonde men Haute Couture…

 27. De Jaren 20 Na de Wall Street-crash in 1929 kwam er binnen de maatschappij een terugkeer naar de traditionele waarden.

 28. De Jaren 30 De vrouw moest voor de kinderen en het huishouden zorgen en netjes gekleed zijn. Het rechte, sportieve uiterlijk van de voorgaande jaren werd verruild voor een traditionele en elegante look.

 29. De Jaren 40 De jaren ‘40 brengen een smalle taille met lange rok, mannen in pak met hooggesloten jas en strakke broek.

 30. De Jaren 50 Rock-'n-Roll Wijde rokken met petticoats Paardenstaarten platte schoenen Jongens met jeans Vetkuiven leren Jacks

 31. De Jaren 50 En niet vergeten …

 32. De Jaren 50 Kleurrijke mannenkleding Rok boven de knie Minirok Hotpants

 33. De Jaren 60 En zo zien de Filmsterren uit!

 34. De Jaren 70 Na de rock -´n- roll kwam de Hippietijd. Rokken tot op de enkels Wijd uitlopende broekspijpen

 35. De Jaren 70

 36. De Jaren 80 In de jaren 80 waren er schoudervullingen . Invloeden vanuit meerdere culturen. Men ging sportkleding als gewone kledij dragen.

 37. Mode door de jarenheen Hier beëindigen we onze modereis door de jaren heen!