sunatoare n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
SUNATOARE PowerPoint Presentation
Download Presentation
SUNATOARE

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 5

SUNATOARE - PowerPoint PPT Presentation


  • 259 Views
  • Uploaded on

Sunatoarea este o planta erbacee, perena, intalnita in toata tara, de la campie pana in regiunea subalpina, dar cu precadere in regiunea deluroasa. SUNATOARE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'SUNATOARE' - genero


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
sunatoare

Sunatoarea este o planta erbacee, perena, intalnita in toata tara, de la campie pana in regiunea subalpina, dar cu precadere in regiunea deluroasa.

SUNATOARE

Are tulpinadreapta, lemnoasa in parteainferioara, cu patrumuchiilongitudinale, crestepana la 20-100 cm inaltimesiprezintanumeroaseramuri sterile (faraflorisi care pornesc de la bazafrunzelor)

Frunzele sunt ovale, cate doua opuse si privite in transparenta

Florile de culoare galbena sunt grupate in inflorescente, au cate cinci petale punctate cu negru.

actiune farmaceutica si calitati
ACTIUNE FARMACEUTICA SI CALITATI

Virtutileterapeutice ale sunatoareisuntbinecunoscuteinca din celemaivechitimpuri, de-a lungulveacurilor ea facandu-si un renumeaparteprintreplantelemedicinale.

Aceastaplantamedicinalaestedescrisa ca fiindutilaintr-o largavarietate de afectiuni.

Principiulactivcelmai important al sunatoareieste o substanta de culoarerosu-bruna, numitahipericina, care se poateusorobservadatoritaculorii, atuncicand se preparatinctura din sunatoare.

Uleivolatil, flavonozidulhiperozid, substantacoloranta-hipericina, colina, rezine, fitoncide, beta caroten. Cicatrizant, antiseptic, coleretic-colagog, antidiareic.

recomandari
RECOMANDARI

Uleidin sunatoareimpotrivaalergiilor, eczemelor, iritatiilor; fieriilenese, a pietrelor la vezica, durerilor de cap. Candestegata, vaavea un gust astringent siculoarerosiatica. Acestulei se aplicapepiele in caz de alergie, arsuri (inclusivsolare), eczeme, iritatii etc. O linguraluatapestomaculgol din acestuleiesteutila in cazurile de fierelenesa, de pietre la vezicabiliara, precumsi in cazuldurerilor de cap care apar la persoanele care au problemebiliare.

slide4

Unguent din floriimpotrivaafectiunilorpielii. Dacaalteplante au asuprapieliidoarefectevindecatoare, sunatoarea are un rol important si in combatereasenzatiilor de durere, usturimesaumancarime. Ea esteprinexcelenta o plantacalmanta, fiindextrem de utila in diminuareasuferintelor, darsipentruvindecareaarsurilor de gravitate mica simedie (inclusivcelesolare), a alergiilorsi a altorafectiunidermatologiceinsotite de mancarimeputernicasiusturimi. Pentrucombatereamancarimilorpieliisi a usturimii se adauga in unguentul de sunatoarezecepicaturi de uleivolatil de menta (se gaseste in magazinelesifarmaciilenaturiste). Efectuleste exceptional.

Tincturadin iarba de sunatoare in tratamentul care favorizeazastabilitateaemotionala, diminueazaintensitateaacceselor de panicasaumanie. Este recomandata contra depresiilor, starilor de anxietatesineliniste care apar in preajmamenopauzei. Se administreaza sub forma de tinctura (se prepara la fel ca sicea de lemn-dulceprezentata anterior), din care se iauzilnic 4 lingurite, ce se administreazapestomaculgol, diluate in apa.

Pulberedin iarba de sunatoare in cazul in care tulburarileemotionalesuntmaiputernice. Efectefoartebune se obtinprinadministrareapulberii. Se ia o lingurita rasa la intervale de aproximativpatru ore, peparcursulzilei.

slide5

infuzie din plantapentrucataplasmepentrutratarearanilorsi a nevralgiilor. Amestecul se lasaacoperit 20 minute, dupa care se strecoarasi se aplicacomprese.

  • infuzie din plantapentrugargara in caz de gingivite, abcesedentare
  • (eventual in amestec cu patlagina, in proportiiegale), afte, rani.
  • Se facmaimultegargarepezi, dintre care obligatoriuunaseara, inainte de culcare.

infuzie din flori impotriva gastritei. Se bea infuzie neindulcita.