Sveti benedikt
Download
1 / 13

SVETI BENEDIKT - PowerPoint PPT Presentation


  • 147 Views
  • Uploaded on

SVETI BENEDIKT. Svetega Benedikt a , opa - t a , je Cerkev razglasila za zavetnika Evrope , ker je benediktinski red ohranil in razširil naj - boljše pridobitve stare rimske omike med seda - nje evropske narode , ki so se izobrazili na podlagi latinščine.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'SVETI BENEDIKT' - galen


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Sveti benedikt

Svetega Benedikta, opa-ta, je CerkevrazglasilazazavetnikaEvrope, ker je benediktinski red ohranil in razširilnaj-boljšepridobitve stare rimskeomike med seda-njeevropskenarode, ki so se izobrazilinapodlagilatinščine.


Sveti benedikt

Rodil se je v Nursijiv italijanskideželiUmbrija. Bogatiočega je zgodajposlalv rimskešole. Da bi serešilizpo-kvarjeneštudentovskedružbe, je BenediktizRimapobegnil v


Sveti benedikt
Subiaco in se naselilv skorajnedostopnivotlininadderočimpotokom, kamormu je menih Roman prinašalhrano.


Sveti benedikt

Mnogo je o njegovemživljenjupovedalpapežsv. Gregorij. Ta poroča, kako je Benediktu v samotiživadomišljijapričaralapredočimamljivopodobodekleta, kigaje srečal v Rimu.


Sveti benedikt

Močnaskušnjavagaje vabila v svet. Premagaljo je tako, da se je vrgel med trnje in koprive ob votlini, se valjalponjih in odnehalšele, ko je bilveskrvav. Tako je pogasilogenjstrasti.


Sveti benedikt

Po trehletih so ganašli. Ljudje so začeliprihajati k njemu, da bi jimbilduhovnivoditelj. Kmalunato so gaskorajprisilili, da je postal opat vbližnjemsamostanu. Menihi pa ganisopo-snemali in sogahoteli


Sveti benedikt

celoumoriti, ko so mu bili v čašovinanamešalistrupa. Benedikt pa je naredilkriž in čaša se je zdrobila. Spet se je vrnil v svojoprejšnjosamoto. Okrognjega so se začelizbiratištevilniučenci.


Sveti benedikt

Tudituga je hotel zastrupitinekizavistenduhovnik, a je svetniknjegovonakanoprepoznal in se rešil. Tedaj je zapustilSubiaco in odšelnagoro Monte Cassino med Rimom in Neapljem.


Sveti benedikt
Tam je našel star tempelj s kipombogaApolona: malika je porušil, tempelj pa spremenilv cerkevsv. Martina.


Sveti benedikt

Svojimsinovombenediktincemje spisalredovnopravilo,ki se odlikujepomilini in zmernostiin je bilomed 7. in 13. stoletjemedinoredovnopravilonazahodu.


Sveti benedikt

Tako je BenedikttudiočeredovništvanaZahodu.Temeljvsegapravilaje: Moli in delaj! ZMonte Cassina je poslalprvebrate v svet, ki so gaosvajali s križem in plugom.


Sveti benedikt
Umrl je najverjetnejeleta 547, star nekajmanjko70 let. Pokopali so gapolegsestresv. Sholastike. Goduje 11. julija.