A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei
Download
1 / 15

- PowerPoint PPT Presentation


 • 96 Views
 • Uploaded on

Balogh Dénes III. évf. Földrajz Idegenforgalom. A második O rbán kormány területfejlesztési eredményei, illetve tervei. A második Orbán-kormány

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - gaius


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei

Balogh Dénes

III. évf. Földrajz

Idegenforgalom

A második Orbán kormány területfejlesztési eredményei, illetve tervei.


A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei

 • Amásodik Orbán-kormány

 • 2010. május 29-én az Országgyűlés 261 igen és 107 nem szavazat mellett elfogadta a Fidesz–KDNP kormányprogramját és miniszterelnökké választotta Orbán Viktort.

 • A második Orbán-kormány a rendszerváltás óta eltelt időszak legkevesebb miniszterrel dolgozó kabinetje.

 • Politikájukat összefoglalóan a „Nemzeti Együttműködés Rendszere” névvel illetik.


A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei

 • Területfejlesztés

 • A gazdaság versenyképessége és a társadalom megerősödése szempontjából alapvető fontosságú, hogy az ország területileg is kiegyensúlyozottan fejlődjön.

 • Fontos, hogy az ország legtöbb területéről elérhetőek legyenek a munkahelyeket biztosítani tudó városi központok, hogy ne alakuljanak ki végletesen elöregedő és elnéptelenedő térségek, a különböző adottságú térségek ki tudják aknázni saját adottságaikat versenyképességük erősítéséhez.

 • A területileg kiegyensúlyozott fejlődés a kormányzat egészének és az önkormányzatoknak a közreműködését igényli együttműködésben a piaci szféra szereplőivel

 • Egységes helyi, területi és országos szinten megvalósuló tervezésre és a határokon is átívelő együttműködésekre van szükség.


A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei

2013. január 1-jétől új közigazgatási szervekként járási hivatalok jönnek létre Magyarországon, így Magyarország megyéi 29 éves szünet után ismét járásokra tagolódnak.

A korábbiaktól eltérően a járási hivatalok hatásköre valamennyi városra és községre kiterjed, Budapesten pedig kerületenként kerületi hivatalok működnek hasonló feladattal.

A járások száma 175, a kerületi hivataloké pedig 23.

Járások


A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei

(Járások területi elrendezése) járási hivatalok jönnek létre Magyarországon, így Magyarország megyéi 29 éves szünet után ismét járásokra tagolódnak.


Nemzeti stadionfejleszt si program
"Nemzeti Stadionfejlesztési Program" járási hivatalok jönnek létre Magyarországon, így Magyarország megyéi 29 éves szünet után ismét járásokra tagolódnak.

 • 2016-ig összesen 27 élvonalbeli és NB II-es klub otthona újul meg, erre 38,685 milliárd forintból.

  A Ferencváros és a DVSC épülő stadionjának befejezése, valamint a tervezett új nemzeti aréna megépítése mellett a Videoton, a Diósgyőr és a Haladás otthonának korszerűsítésére is különített el pénzt az állam a jövő évre vonatkozó költségvetési javaslatban.

  Miskolcon egy 15 ezres, erősen modernizált stadion a cél, Székesfehérváron egy teljesen fedett, 14 ezres, UEFA IV. kategóriás létesítménnyé alakíthatják a Sóstói-stadiont, Szombathelyen pedig a tervek szerint 10 ezren férnek majd be az új stadionba.


A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei

Ferencvárosi stadion járási hivatalok jönnek létre Magyarországon, így Magyarország megyéi 29 éves szünet után ismét járásokra tagolódnak.

Debreceni stadion

Új Puskás Ferenc Stadion


4 es metr
4 es metró járási hivatalok jönnek létre Magyarországon, így Magyarország megyéi 29 éves szünet után ismét járásokra tagolódnak.

A Dél-Buda-Rákospalota metróvonal (4. számú metró) I. szakaszának építése

Vonalhossza:7,4 km (I. szakasz, Etele tér – Baross tér)

Állomások száma: 10

A készültségről:A teljes projekt készültsége 2013 elején több mint 80%-os.

Az utasforgalmi próbaüzem kezdete:A tervek szerint 2014 I. féléve.


A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei

Változások a Regionális fejlesztésnél és az Országos Területfejlesztési Tanácsnál

A területi önkormányzatokhoz kerülnek, jövőre a regionális fejlesztési ügynökségek.

Az országos területfejlesztési tanács helyett, pedig létrejön az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum. A Területfejlesztésről és a rendezésről szóló törvény módosításával.


A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei

 • A jogszabály-módosítás alapján a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős nemzetgazdasági miniszternek 2014. február 28-áig kell összehívnia az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum alakuló ülését.

 • A fórum ,amely megalakulásától jogutódja az Országos Területfejlesztési Tanácsnak - feladata a kormány, a fővárosi önkormányzat és a megyei önkormányzatok területfejlesztési és rendezési terveinek egyeztetése, megállapodások létrehozása, továbbá a megyei jogú városok és a fővárosi kerületi önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek és célkitűzéseinek összehangolása. Több területen véleményező, javaslattevő szerepe lesz a testületnek.

 • A törvény szerint a felelős miniszternek a tárgyévet követő június 15-éig kell beszámolnia a kormánynak a megyei önkormányzatok területfejlesztési feladatairól és a térségi fejlesztési tanácsok működéséről.


Hub magyarorsz g 2014 2020
„HUB” stratégiai tervezéséért felelős nemzetgazdasági miniszternek 2014. február 28-áig kell összehívnia az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum alakuló ülését.magyarország 2014-2020

 • Magyarország fejlődésének egyik megalapozója és egyben fokmérője is a központi csomóponti szerep megszerzése és az az által generált gazdasági fejlődés.

 • Központi helyzeténél fogva hazánk összekötő kapocs a kontinens északi és déli keleti és nyugati része között,transzkontinentális léptékben pedig az ázsiai kapcsolatok kapuja lehet, mind közvetlenül, mind a tömegáru forgalom szempontjából megkerülhetetlen a közvetítő térségek felé.

 • Mindennek megvalósításához nemcsak az ország pozícióját kell javítani, de városainkat is be kell kapcsolni ebbe a rendszerbe.


A csom ponti hub szerepe rv nyes t se
A csomóponti „HUB” szerepe érvényesítése stratégiai tervezéséért felelős nemzetgazdasági miniszternek 2014. február 28-áig kell összehívnia az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum alakuló ülését.

 • Nyítás kelet felé: kelet-nyugati közlekedési és kereskedelmi csomópontok szerepe , légi elosztó központ.

 • Kárpát medencei hálózatok erősítése: határon átnyúló városi együttműködések támogatása.

 • Magyarország híd szerepének érvényesítése, regionális közlekedési és kereskedelmi csomópontok megalapozása, fejlett közlekedési infrastruktúra, logisztika és szolgáltató hálózatok csomópontjainak a kialakítása a környezeti szempontok legteljesebb figyelembevételével.

 • Kommunikációs és informatikai hálózatok fejlesztésével a virtuális hálózatok csomóponti szerepének megalapozása.


Visegr di egy ttm k d s t rs gi szerepk r fejleszt se
Visegrádi együttműködés térségi szerepkör fejlesztése

 • A területi kohézió erősítése a V 4 országokban (policentrikus, kiegyensúlyozott területi fejlődés) közös tervezési-fejlesztési célok és cselekvések (kitekintéssel a Romániával és Bulgáriával kiegészülő V4+2 körre, valamint Szlovénia és Horvátországra is.

 • A határon átnyúló együttműködések támogatása a V4 országokban.

 • Hozzájárulás a V4 országok közös álláspontjának megteremtéséhez az EU területi és fejlesztési szempontból érzékeny közös politikáiban.