pomen geometrije n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Pomen geometrije PowerPoint Presentation
Download Presentation
Pomen geometrije

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Pomen geometrije - PowerPoint PPT Presentation


  • 105 Views
  • Uploaded on

Pomen geometrije.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Pomen geometrije' - gabi


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
pomen geometrije
Pomen geometrije

Naslednji pomemben korak so naredili stari Grki. Razvoj geometrije jim je omogočal postaviti temelje sodobnega razumevanja Osončja. Mnogi zmotno mislijo, da smo oblike, velikosti in razdalje med telesi v Osončju spoznali šele v dobi vesoljskih poletov. Morda je res, da so šele vesoljski poleti prinesli zanimanje širokih množic za naše Osončje. Seveda ti poleti ne bi bili mogoči, če ne bi znanstveniki natančno vedeli, v kaj se spuščajo. Položaji teles našega Osončja so danes znani na metre natančno. Osnovne meritve pa so opravili že stari Grki. In to brez vesoljskih potovanj, največkrat dobesedno z domačega dvorišča. Imeti so morali le dobre zamisli in slediti neizprosni logiki geometrijskega razmišljanja. In izvirnih idej starim ljudstvom ni manjkalo.

oblika sonca
Oblika Sonca

Kako bi brez dolgih potovanj ugotovil, da je Zemlja okrogla, izmerili njeno velikost ter podobno naredili še za Luno in Sonce?

DISKUSIJA...

oblika lune
Oblika Lune

Da je Sonce videti kot okrogla ploščica, vemo iz vsakdanjih izkušenj. Hitro se lahko prepričamo, da je okrogla tudi Luna. Tudi ob nepolni meni je namreč mogoče videti neosvetljen del njene ploščice. Z navadnim lovskim daljnogledom, ob čistem ozračju pa tudi s prostim očesom, opazimo bledo svetlobo, ki se odbija od Zemlje in osvetljuje tudi od Sonca neosvetljeni del Lunine ploščice. Lunina površina je torej okrogla, ne glede na meno.

oblika lune1
Oblika Lune

Kakšna je Lunina oblika v resnici, je to okrogel ploščat krožnik ali krogla? Tu pomagajo Lunine mene. Iz izkušenj vemo, da je polna luna, ščip, na nebu najviše opolnoči, ko smo obrnjeni proč od Sonca. Prvi krajec je dobro viden, ko sonce zahaja, zadnji pa zjutraj. Tanka srpa toneta v večerni mrak ali jutranjo zoro. Kot med Luno in Soncem je torej, gledano z Zemlje, ob isti menivedno enak. Ob polni luni je Sonce na nasprotni strani neba kot Luna, ob krajcih oklepata smeri proti Luni in Soncu pravi kot. Mena je torej odvisna od medsebojnega položaja Lune, Sonca in Zemlje.

Naredimo preprost model. V zatemnjeni sobi opazujmo belo kroglo iz stiropora in jo osvetljujmo z močno svetilko. Prepričamo se, da je krogla videti kot Luna ob različnih menah. Mi smo tu zemeljski opazovalci, svetilka pa ponazarja Sonce. Tudi tu je "mena" odvisna le od medsebojnih položajev svetila (Sonca), Lune (bele krogle) in nas. Še več, zaporedje men lahko pojasnimo s kroženjem bele krogle, to je Lune, okoli nas. Luna je vedno približno enako velika. Njen premer vidimo vedno pod kotom približno pol stopinje. Torej mora biti njen tir okrog Zemlje res blizu krogu.

sonce vir svetlobe
Sonce vir svetlobe
  • opazovanje sence
  • opazovanje polsence  ocena kotne velikosti Sonca
opazovanje lune
Opazovanje Lune
  • Lunine mene
  • Luna osvetljena od Sonca