cosmetice n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
COSMETICE PowerPoint Presentation
Download Presentation
COSMETICE

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

COSMETICE - PowerPoint PPT Presentation


 • 488 Views
 • Uploaded on

COSMETICE. Petrov C ristina Constantin Georgiana. Istoricul aparitiei cosmeticelor.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'COSMETICE' - francis-sargent


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
cosmetice

COSMETICE

PetrovCristina

Constantin Georgiana

istoricul aparitiei cosmeticelor
Istoriculaparitieicosmeticelor
 • Egiptul antic, 4000 î.e.n.: prima menţiune referitoare la produsele cosmetice. Femeile cu o anumită poziţie socială aplicau pe faţă o cremă verde, din minereu de cupru, pentru a-şi defini trăsăturile. Foloseau uleiuri parfumate şi îşi pictau sprîncenele cu o cremă obţinută din seu de oaie şi plumb. Se pare că foloseau parfumul pentru a acoperi mirosul machiajului facial.Vechii egipteni foloseau produse cosmetice pe bază de mercur. Ingredientele cosmeticelor moderne sunt, încă, o surpriză pentru cei care le folosesc: spre exemplu, rujul conţine o substanţă gelatinoasă obţinută din solzi de peşte. Aceasta, denumită "esenţă de perlă", se obţine de la hering, fiind unul dintre multele produse derivate obţinute din peşti. Culoarea roşie a rujului este, de fapt, dată de carmin, rezultat din zdrobirea carapacelor unor anumite insecte. Produse cosmetice de uz extern folosite la modificarea sau îmbunătăţirea înfăţişării pielii, părului, unghiilor, buzelor şi a ochilor. Vopseaua de corp, utilizată ca ornament sau în cazul procesiunilor religioase, era des folosită de către popoarele primitive. Uleiul, balsamul, pudra şi vopseaua de păr erau folosite şi ele. Multe dintre aceste produse îşi au originea în Asia, dar sunt consemnate pentru prima oară în Egipt.
slide3

Mormintele antice conţineau vase cu produse cosmetice (vase kohl) şi aplicatoare (linguri cosmetice). Egiptenii foloseau kohlul pentru înnegrirea ochilor; pe faţă îşi dădeau cu vopsea de plante, iar unghiile erau vopsite cu henna.

 • Orient, 1500 î.e.n.: în China şi Japonia, făina de orez dădea culoare albă feţei. Genele şi sprîncenele erau smulse, dinţii erau vopsiţi în negru sau auriu, iar henna colora faţa şi părul. Cu alte cuvinte, adolescenţii de atunci arătau exact ca cei din ziua de azi.Grecia, 1000 î.e.n.: dacă făceai parte din clasa superioară, probabil că purtai perucă, pentru a ascunde faptul că nu prea foloseai baia. Lucru valabil, de altfel, atît pentru femei, cît şi pentru bărbaţi. Şi aici era la modă vopsirea feţei cu cretă albă sau făină de plumb (cu toate acestea, nu există menţiuni privind eventuale intoxicări cu plumb).Dacă doamnele voiau ceva mai multă culoare, alegeau cleiul de ocru şi crema de fier pe post de ruj. Îşi vopseau palmele cu henna roşie, pentru a părea mai tinere. Aceste practici coincid, deloc surprinzător, cu descoperirea şi perfectarea săpunului. Foloseau creioane din cărbune şi batoane de vopsea roşie.
slide4

Evul Mediu: Multe dintre cosmeticele amintite mai sus au trecut şi de perioada medievală, cruciaţii aducînd din Orient uleiuri şi parfumuri. În timpul Renaşterii, cosmeticele pe bază de plumb erau folosite în mod exagerat.Secolul XIV: cosmeticele erau văzute ca un adevărat pericol pentru sănătate, fiind considerate vinovate pentru blocarea circulaţiei sangvine. În Anglia elisabethană, părul roşu era la modă. Femeile cu poziţie socială înaltă îşi dădeau cu albuş de ou pe faţă, în timpul zilei, iar noaptea dormeau cu cotlete de viţel pe ochi, pentru a întineri tenul. Un dramaturg al epocii chiar a scris: „O femeie frumoasă este ca o… delicatesă”.

 • Secolele XV-XVI: în Europa, cosmeticele erau folosite numai de către aristocraţi. Italia şi Franţa au devenit centrele industriei cosmetice. Franţa a perfecţionat arta parfumeriei, dar a condus şi la crearea unei arme mortale: dacă înlocuiai plumbul cu arsenic în pudra de faţă, cel care o folosea murea în scurt timp.
 • Secolele XVII-XVIII: cosmeticele sunt folosite pe scară largă, excepţie făcînd doar clasa foarte săracă, fardul şi rujul roşu erau folosite ca simbol al tinereţii, averiişi bunăstării. Cărţile şi reţetele privind prepararea şi aplicarea cosmeticelor erau la mare căutare. Acesta este momentul cînd apar cosmeticienii profesionişti, iar reţetele luxoase de cosmetică includeau şi băi în vin sau lapte. După ce a cunoscut un avînt extraordinar în anul 1760, folosirea produselor de frumuseţe a încetat brusc în perioada Revoluţiei Franceze.
clasificarea produselor cosmetice
Clasificareaproduselorcosmetice
 • I. Articole de parfumerie- ape de colonie - toaleta - parfumuri - spray-uriII. Produse de toaletaa) paste de dinti si alte produse pentru ingrijireacavitatiibucale- paste de dinti, ape de gura, produse pentru curatirea protezelor b) creme de obraz (tuburi, spray-uri)c) sapunuri de toaleta d) produse pentru baie – spumanti de baie, sapunurie) deodoranti si antitranspiratie : tip Quick,Gel, pudraf) Diverse: creme depilatoare, dizolvant, lac de unghiiIII. Produse pentru ingrijirea epidermei si pentru infrumusetarea) creme si emulsii de fata, maini , corp(pentru ten normal,uscat si gras)b) produse pentru plaja : creme si emulsii pentru bronzare, pentru calmarea arsurilorc) lotiuni (antiacnee, demachiante, dupa ras, calmante dupa depilare )
 • d) produse de fardare : pudre, fond de ten, fond obraz, rosu de buze, rimel pleoape, tuspleoape
slide6

IV. Produse capilarea) produse de splare si colorare a parului :

sampoane(antipeliculare, antiseboree, cu diverse extrase); sampoane colorate tip (Cromoplatin), vopsele colorante

pentru par gene, spranceneb) fixativ-fixatori-lotiunicapilare.Fixatori (inainte de coafat).

Lacuri de par, briantine,lotiuni, solutie permanent la rece V. Produse cosmetice cu diverse destinatiia) pentru autoturisme – antisare- antirugina- antiinghet- sampoaneb) pentru curatirea si intretinerea articolelor textile , din piele si blana – impermeabilizari- curatat gulere - creme de incaltamintec) pentru curatirea si intretinerealocuinteid) deodorante si odorizante casnice

substante chimice din compozitia cosmeticelor
Substantechimice din compozitiacosmeticelor
 • Produsele cosmetice organice au in compozitia lor ingrediente 100% naturale provenind din plante ce sunt crescute in culturi bio, asa ca nu se vor gasi in ele nici pesticide si nici alte substante chimice care ne pot face rau.
 • Nu  numai ca sunt bune pentru intreg organismul vostru, insa sunt bune si pentru mediu, deoarece aceste plante sunt crescute in deplina armonie cu natura.
 • Folosind produse cosmetice organice putem fi siguri ca ceea ce folosim pe pielea noastra nu ne poate face rau, si nici nu continesubstante chimice daunatoare.
 • Aceste produse sunt foarte blande cu pielea, asa ca pot fi folosite chiar si de persoanele care au alergii sau a caror piele este hipersensibila.
slide8

Substantele sintetice pur si simplu nu au ce sa caute in produsele cosmetice, iar multe dintre aceste substante chimice sunt de-a dreptul infricosatoare. Majoritatea acestor ingrediente au efecte foarte rapide si sunt invazive. Uneori produc rau, iar noi nu putem sa vedem si sa realizam pe moment acest lucru: pot determina aparitiaatat a unor boli cronice dar si acute. De cele mai multe ori expunerea la substantele chimice se poate manifesta prin iritatii ale pielii, acnee, dureri de cap prelungite, cancer, tulburari de respiratie, dezechilibre hormonale, etc.

 • Anumite produse cosmetice pentru ingrijirea parului si a corpului care nu sunt organice, continsulfati(despre care se crede ca usuca prematur parul) si parabeni (anumiticompusi chimici care sunt daunatori mediului).
 • Produsele clasice sau sintetice continalcool si plumb, care usuca foarte rau pielea si creaza probleme tenului. Pe de alta parte, produsele cosmetice organice nu contin ingrediente ascunse sau de proasta calitate, astfel ca cel care le foloseste poate fi sigur de calitatea ingredientelor pe care le utilizeaza in aceste produse.
categorii de ingrediente cosmetice i propriet ile lor
Categorii de ingrediente cosmetice și proprietățile lor
 • Absorbanții sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice pentru cu scopul de a absorbi apa și/sau substanțele solubile în ulei, precum și substanțele dispersate.
 • Aditivii sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice în concentrații foarte mici pentru a atribui proprietăți unor substanțe sau îmbunătăți anumite proprietăți ale altor substante sau pentru a suprima anumite proprietăți nedorite.
 • Anti spumanții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a opri formarea spumei în timpul procesului de manufacturare sau pentru a reduce tendința produselor finite de a genera spumă.Anti iritanții sunt substanțe care au proprietatea de a reduce iritația la nivelul pielii.
 • Ingredientele antibacteriene sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a reduce dezvoltarea micro-organismelor (bacteriilor) pe suprafața pielii.
 • Antioxidanții sunt substanțe cu rol dublu în produsele cosmetice, ei previn oxidarea și râncezirea anumitor ingrediente naturale și reduc efectele radicalilor liberi asupra pielii.
slide10

Agenții chelatici sunt substanțe care îndepărtează și reduc reactivitatea ionilor de metal ce pot fi prezenți într-un produs și care ar putea afecta stabilitate produselor cosmetice.

 • Coloranții/Pigmenții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice cu scopul de a colora produsele sau de a colora pielea pe perioda cât produsul este prezent pe suprafața ei.
 • Denaturanții sunt substanțe care se adauga în produsele cosmetice care conțin alcool etilic cu scopul de a le face improprii consumului oral.
 • Emolienții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice cu scopul de a înmuia și catifela pielea.
 • Extractele de plante se adaugă în produsele cosmetice și au diverse proprietăți benefice pentru piele însă unele pot fi iritante. Există extracte de plante care se adaugă pentru a atribui miros plăcut produselor. Aici putem încadra și uleiurile vegetale extrase din plante (și nu numai) și uleiurile esențiale.
 • Conservanții sunt substanțe folosite în produsele cosmetice pentru a preveni dezvoltarea micro organismelor în produs, pentru a preveni alterarea ingredientelor produselor și pentru a prelungi valabilitatea produsului finit
dezavantajele machiajului zilnic
Dezavantajelemachiajuluizilnic
 • 1. Exista riscul aparitiei unor iritatii, mai ales in cazul in care ai un ten sensibil. Pielea trebuie lasata sa respire, tocmai din acest motiv machiajul nefiind recomandat zilnic. Substantele folosite pentru fabricarea cosmeticelor pot inchide porii, favorizandaparitiainfectiilor sau a iritatiilor. 
 • 2. Chiar si cosmeticele bio au dezavantaje. Daca te gandesti ca esti la adapost de aparitia unor iritatii folosind cosmetice bio, afla ca si folosirea acestora implica unele riscuri. Ingredientele cosmeticelor bio nu afecteazaintr-adevar tenul, insa, necontinandconservanti, se pot deteriora mult mai usor.
 • 3. Machiajul zilnic poate agrava tenul cu acnee, cuperoza, iritatii sau alte probleme. Daca te-ai confruntat deja cu asemenea situatii, stii ca medicul dermatolog recomanda sa se renunte o perioada la machiaj, tocmai pentru a lasa tenul sa se vindece complet. In cazul in care te incadrezi si tu in aceasta categorie, tine cont de recomandarea medicului specialist. 
 • 4. Ajungi sa minimalizezi importanta machiajului. Femeile care prefera naturaleteasustin ca, daca s-ar machia in fiecare zi, ar pierde din adevaratasemnificatie a machiatului. Sunt momente obisnuite in care este mai bine sa ramanem naturale si exista momente cu adevarat speciale care necesita o pregatire deosebita.
avantajele machiajului zilnic
Avantajelemachiajuluizilnic
 • 1. Ai o alta prestanta, afisand un look diferit.Oricat de frumoase am fi naturale, trebuie sa recunoastem ca machiajul ne intregeste parca tinuta sau celelalte accesorii pe care le folosim pentru a ne construi imaginea. O femeie machiata arata intotdeauna altfel (a se citi mai bine) decat una nemachiata. Asta, bineinteles, daca apelam la un look adecvat momentului zilei si caracteristicilor tenului nostru.
 • 2. Machiajul iti poate schimba starea de spirit. De cate ori nu te-ai trezit posomoratadimineata, ca mai apoi sa incepiincetincetsa redevii femeia puternica si plina de viata? Un rol important il are, cu siguranta, si machiajul care ti-a redat increderea in sine si vointa de a incepe o noua zi. 3. Un machiaj adecvat iti scoate in evidenta trasaturile frumoase. Orice om are calitati fizice, iar acestea pot fi accentuate tocmai prin utilizarea unor cosmetice potrivite culorii ochilor sau tenului tau. Pe de alta parte, astfel poti estompa si micile imperfectiuni ale pielii.
 •  4. Machiajul te protejeaza de poluare sau de razele solare. Chiar daca specialistiisustin ca tenul trebuie sa respire, nu trebuie sa uitam ca poluarea a atins cote alarmante, iar razele solare sunt mult mai puternice si daunatoaredecat in trecut.